A téli nászidőszakban könnyebben meglesheted a vidrákat a Kis-Sárréten

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kis-Sárrét az ország egyik vidrákban leggazdagabb területe. Mivel ezek a menyétfélék télen fokozott nászviselkedést tanúsítanak, így ilyenkor könnyebb őket megfigyelni.

vidra_kmnp_1

A vidrák vízi életmódjukból adódóan kiválóan úszó, búvárkodó emlősök és kitűnő hőszigetelő bundájuk van. Általában főleg éjszaka aktívak, de a téli nászidőszakban nappal is sokat mozognak, ezért könnyen megleshetjük őket. Fészkük rendszerint közvetlenül a vízparton található, s előfordul, hogy a fészek egyik kijárata a vízbe vezet.

A Kis-Sárréten belül a Sebes-Körösön, és szinte minden vizes élőhelyen előfordul. Gyakori a kis vízfolyásokon (Toprongyos, Kórhány, Holt-Sebes-Körös, Köles-ér), a mocsarakon és vizes élőhely-rekonstrukciókon (Ugrai-rét, Sző-rét), valamint a halastavakon és az azokat összekötő csatornarendszereken. Jelenlétéről lábnyomai és jellegzetes ürülékhalmai árulkodnak.

vidra_kmnp_2

Alapvetően kétéltűekkel (békákkal) és halakkal táplálkozik, jelentős például az ezüstkárász-fogyasztása. Emellett a pézsmapockokat és a méretben alkalmas vízimadarakat is megeszi.

A vidráknál a párzás kitüntetett időszaka a február illetve a kora tavaszi időszak, de egész évben előfordulhat vidranász. A hímek magányos állatok, nem vesznek részt az utódok felnevelésében. A kölykök egyéves korukig az anyjukkal maradnak. Egy vidramama általában 2-4 utódot nevel fel.

Érdekesség, hogy a vidrák rendkívül játékos állatok. Szeretnek hemperegni a hóban, lecsúszni, leszánkózni a partoldalakon. Télen, ha a vizek már befagynak, a vidrák saját váraik előtt lihogókat, lékeket tartanak fenn, itt lehet legkönnyebben megfigyelni őket, amint vidáman pancsolnak, örömfürdést rendeznek.

vidra_kmnp_3

Globális értelemben véve a vidraállományt leginkább az élőhelyek eltűnése veszélyezteti, de a Kis-Sárréten ez szerencsére nincs így. Ami viszont nálunk is veszélyt jelent rájuk, az az, hogy a vizes élőhelyek közötti vándorútjuk gyakran keresztezi a műutakat, ahol elgázolhatják őket.

(Körös-Maros Nemzeti Park)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: