Hamarosan vízibivaly és szürkemarha is érkezik a Hatvani Vadasparkba

Új jövevényekkel gyarapodott a Hatvani Vadaspark: a napokban hat csüngőhasú kismalac születése örvendeztette meg az oda látogatókat, akik immár több mint tíz hektáron ismerkedhetnek meg a hazánkban honos nagy- és kisállatokkal.

Nemrég érkeztek a vadasparkba a különleges csüngőhasú kismalacok, melyek új látványosságai az egyre népszerűbb létesítménynek Fotó: Albert Péter

Nemrég érkeztek a vadasparkba a különleges csüngőhasú kismalacok, melyek új látványosságai az egyre népszerűbb létesítménynek Fotó: Albert Péter

Horváth Richárd, a Zagyva parti város polgármestere több alkalommal is nyomatékosította, hogy a gazdaság élénkítésén túl a turizmus fejlesztése lehet a várospolitika másik fontos pillére. Ebbe a koncepcióba illeszkedik a vadaspark fenntartása is, amit az önkormányzat a városgazdálkodási cégén keresztül működtet, egyre kiterjedtebb népszerűséggel.

A létesítményt – amely szinte a város szívében, a Zagyvának a kórház felőli oldalán található, s a nagy hídról mindössze néhány perces sétával érhető el – még 2014 nyarán kezdték kialakítani, és már annak az évnek az őszétől megszemlélhetik az érdeklődők. A fejlesztése is a látogatók szeme láttára történt, illetve történik mind a mai napig.

Jelenleg már több mint tíz hektáros területen működnek – tudtuk meg Tímár Dávidtól, a vadaspark vezetőjétől, aki azt is elmondta a Hírlapnak, hogy az állatállomány igen gazdag. Megtalálható itt az összes hazai vadászható nagyvadfaj, vagyis az őz, a vaddisznó, a gím- és a dámszarvas, valamint a muflon is, továbbá kisebb testű emlősök, mint a vadászgörény és a mosómedve, a háziállatokból pedig a kecskétől a szamárig még ennél is színesebb a „felhozatal”. Érdekesség, hogy a Kossuth téren felállított, december végéig látogatható élő Betlehemhez is ők kölcsönözték a bibliai ihletésű „díszletet”, a kecskéket a gidákkal, valamint a juhcsaládokat.

A populáció nemrég ismét gazdagodott: egy csüngőhasú sertéspár érkezett a vadasparkba, s miután az anyakoca vemhes volt, néhány nap múlva újabb hat taggal bővült a família. A parányi malackák most a gyerekek elsődleges kedvencei, ami nem csoda, hiszen méretüknél és játékosságuknál fogva igazi különlegességnek számítanak.

Tímár Dávid a közeljövőre is igazi kuriózumokat ígér: pár hét múlva szállítják ide a Felvidékről az első vízibivalyt, s jelenleg éppen azon dolgoznak, hogy társat is kerítsenek számára. Áprilisban pedig a tervek szerint a híres szürkemarha is a vadaspark lakója lesz.

A fejlesztések az infrastruktúrát is érintik. Már elvezették az ivóvizet a területre, amit hamarosan – ha az időjárás engedi – be is kötnek. Hála a támogatóknak, a vadaspark egyre komfortosabbá és funkcionálisan is korszerűbbé válik. A Bosch például megépíttette a bejáratot, a Bakonyerdő Erdészeti Zrt. pedig már a kezdetektől segíti a korszerűsítést. A cégnek köszönhetik egyebek között a kerítéseket is. Rajtuk kívül a jászsági Dósa-Farm Kft. vadakkal, takarmánnyal járul hozzá a működéshez.

Ugyanígy a támogatók sorát gyarapítja a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum Beruházó Nonprofit Közhasznú Kft. Jellemző módon a dolgozók is a magukénak érzik a vadasparkot, s minden lehetséges módon igyekeznek megtenni a magukét aminél színvonalasabb üzemeltetés érdekében: Tímár Dávid például a kapcsolatrendszerét, a vadászati körökből származó ismeretségét latba vetve, díjmentesen végzi a beszerzést.

A polgármesteri célkitűzést figyelembe véve elmondható, hogy a Hatvani Vadasparkon nem múlik az idegenforgalmi elvárások teljesítése. Az elmúlt nyáron havonta több mint háromezren keresték fel a létesítményt, s reményeik szerint ez a szám jövőre még magasabb lesz. A téli időszakban a látogatók száma érthetően ettől alacsonyabb, bár az év végi iskolai szünidő során biztosan sok gyermek választja az élményszerzés ezen módját. Jövőre pedig – az állatállomány fentebb említett gyarapodásának is köszönhetően – alighanem még többen látogatnak majd el hozzájuk.

Belépődíjat nem kell fizetni

A Hatvani Vadaspark a téli hónapokban reggel 8 órától délután 4-ig várja a látogatókat – kicsiket és nagyokat egyaránt. Nyaranta a nyitva tartási idő rugalmasan alkalmazkodik az adott évszakban megszokott életformához, azaz a későbbi napnyugtához. A belépés télen-nyáron díjtalan. A gépjárművel érkezők a Népkertben parkolhatnak, s néhány száz méteres frissítő séta után a Zagyva gátján haladva, a Lombkorona Kalandparkon keresztül közelíthetik meg a kerékpárpálya mögötti területet. Karácsony és Újév között, vagyis a diákok téli szünideje alatt is nyitva tartanak, s belépődíjat ekkor sem szednek.

(heol.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: