Percre kész időjárás-jelentés a Pilisi Parkerdő egyes kilátóiból

Az elmúlt este orkánerejű széllökéseit a pilisi erdőkben is lehetett érezni, a Visegrádi-hegységben található Prédikálószéken például 103 km/h-s széllökéseket regisztrált a meteorológiai mérőberendezés. A webkamerák folyamatosan frissített képével is társított, online elérhető időjárásadatokat egyre többen nézik meg indulás előtt, túrájuk megtervezésekor.

Pillanatkép a Prédikálószékről - 2016. 12. 02. - 14:11

Pillanatkép a Prédikálószékről – 2016. 12. 02. – 14:12

A Pilisi Parkerdő Zrt. területén található egyes kilátók a közjóléti-turisztikai funkcióik mellett, kivételes elhelyezkedésüknek és tengerszint feletti magasságuknak köszönhetően meteorológiai mérőállomásként is működnek, ami nem csak a szakemberek által végzett referenciaadat-gyűjtést és -elemzést teszi lehetővé, hanem a természetjárók dolgát is megkönnyíti kirándulás tervezésekor. Hiszen például a 756 méter magas Pilis-tetőn, vagy a 639 magasan található Prédikálószéken egészen más időjárási viszonyok uralkodnak, mint a városban. Így indulás előtt, az öltözet és a felszerelés összeállításánál nem árthat „első kézből” tájékozódni a magasabb vidékeken végbemenő időjárási folyamatokról, hogy megfelelően felkészülve vághassunk neki akár egy rövidebb túrának is a hideg évszakban.

A nyáron avatott, hármashatár-hegyi Guckler Károly-kilátópont környékén tegnap este 93 km/h-s, a pilis-tetői Boldog Özséb-kilátóból 91 km/h-s, míg a Pilisi Parkerdő Zrt. legújabb, október végén átadott prédikálószéki kilátójából 103 km/h-s széllökéseket regisztráltak a berendezések. Az online elérhető felületeken egyúttal az aktuális hőmérsékletről, a páratartalomról, a szélirányról, a csapadékhelyzetről, de a mérőberendezések jóvoltából még a légnyomásról és az UV-B sugárzás intenzitásáról is tájékozódhatunk.

Pillanatkép a Pilis-tetőről - 2016. 12. 02. - 14:11

Pillanatkép a Pilis-tetőről – 2016. 12. 02. – 14:11

A percre kész időjárásadatokat és a webkamerák képeit az alábbi linkeken lehet elérni.

Pilis-tető (Boldog Özséb-kilátó)
http://www.idokep.hu/automata/pilismeteor
webkamera: http://pilismeteor.hu/viewpage.php?page_id=6

Prédikálószéki kilátó
http://www.idokep.hu/automata/predikaloszek
webkamera: http://www.idokep.hu/webkamera/predikaloszek

Hármashatár-hegy (Guckler Károly-kilátópont)
http://www.idokep.hu/automata/LHHH
webkamera: http://www.idokep.hu/webkamera/nagyatilla84

Ezúton is köszönjük a Pilis Meteor (www.pilismeteor.hu) és az Időkép (www.idokep.hu) segítségét a cikk elkészítésében.

(Pilisi Parkerdő Zrt.)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: