Jön a Mátra Kártya, működik a Mátrai Pecsétgyűjtő

matraA napokban tartotta tisztújító közgyűlését az idén 10 éves Mátra Jövője Turisztikai Egyesület. A találkozón az elmúlt év értékelése mellett a jövő évi tervekről is szó esett. Elhangzott, hogy már hozzáférhető a szolgáltatóknál a Mátrai Pecsétgyűjtő, amelyben 19 mátrai attrakció és vendéglátóhely felkeresése a cél, jövő évtől pedig a Mátra Kártya biztosít kedvezményt a Mátrába érkezőknek.

A közgyűlést megelőzően az egyesület az immár hagyományos Mátra konferenciára hívta a térség turisztikai szolgáltatóit, önkormányzatait. A tanácskozás résztvevőit a Mátra Asztal várta, ahol a helyi termékek bemutatójával és kóstolójával a mátrai gasztronómia sokszínűségét mutatták be a rendezők.

Elöljáróban Kápolnai Nagy Ágnes elnök ismertette a jubiláló egyesület munkáját, az elért eredményeket. Kiemelte, hogy több új programmal is bővült ebben az évben kínálatuk. Népszerűnek bizonyult az első alkalommal megrendezett Hálózsákos éjszakák a Siroki várban program, de nagyon sokan kapcsolódtak be az I love Mátra által szervezett túraprogramokba, és sokan csatlakoztak a Mátra Ásványház által szervezett ásványgyűjtő kirándulásokhoz.

A konferencián Horváth László országgyűlési képviselő köszöntötte az érdeklődőket, és méltatta a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület munkáját.

Az idén 90 éves Mátravasút

Az idén 90 éves Mátravasút

Bay Judit, a Budavári Kft Észak-magyarországi régióvezetője a kft. által üzemeltetett műemlékekről, a folyamatban lévő, illetve tervezett fejlesztésekről, így többek között az edelényi, füzzérradványi, tiszadobi létesítményekről adott tájékoztatást. Az alsótoldi Toldi vendégház példaértékű szolgáltatást nyújt autista gyerekek részére. A jó gyakorlatot Szabó István osztotta meg a jelenlevőkkel.

Víg Tamás “TDM-ek és turizmusfejlesztés Közép-Európában és a Kárpát-medencében” címmel tartott előadást, emellett a Mátra új lehetőségeire is felhívta a figyelmet. Kitért arra, hogy számos olyan – jelen pillanatban elhanyagolt – érték van a Mátrában, melyeket érdemes lenne felkarolni, s a turizmus szolgálatába állítani. Felvetette például egy Mátrai Turistamúzeum létrehozásának gondolatát, aminek aktualitását az adja, hogy jövőre lesz 130 éve, hogy megalakult Magyarország első turista egylete a Mátrában.

Hangsúlyozta, hogy a Mátrát 2017-ben is sok új fejlesztés érinti, többek között a 21-es gyorsforgalmi út fejlesztése, amivel a Nyugat-Mátra elérhetősége sokat javul és így a – mátrai viszonyok között – kevésbé látogatott térségbe is több turista érkezhet. Jó hír, hogy több nagy mátrai szállodának is új tulajdonosa van (pl. Avar, Galya…), így felújítások, időszakos bezárás, újranyitás, több száz ágyas kapacitásnövekedés egyaránt várható a közeljövőben.

A két mátrai helyi TDM szervezet és az általuk alkotott térségi TDM szervezet projektjei szintén hozzájárulnak a Mátra népszerűsítéséhez, a szolgáltatások színvonalának emelkedéséhez. Ugyancsak jelentős gyógyhelyi fejlesztések várhatók a gyöngyösi – és így részben felső-mátrai – és parádi gyógyhelyi projekt megvalósításával. A térség felfedezését mindenesetre ösztönzi a már elkészült Mátra Jövője Turisztikai Egyesület pecsétgyűjtő kiadványa, ami remélhetőleg még hosszabb tartózkodási időt és egyre újabb szolgáltatók bevonását is elősegíti a turisztikai vérkeringésbe.

Muzsikál az erdő a Kékesen

Muzsikál az erdő a Kékesen

File Sándor a Heves Megyei Iparkamara a pályázati lehetőségek mellett a szakképzésről is beszélt előadásában. Bárdos Béla a Mátrai Erőmű képviseletében az erőmű zöldenergiás fejlesztéseiről számolt be, így hazánk legnagyobb naperőműparkjáról. Klausmann Viktor a Kékes Kutató Mentő Alapítvány elnöke a biztonságos túrázás fontosságát emelte ki, bemutatva az alapítvány sokrétű tevékenységét.

Régi-új elnökkel folytatják a munkát

A több mint 90 tagot számláló egyesület elnökévé ismét Kápolnai Nagy Ágnest választották, aki az alapítás óta vezeti a szervezetet. A hat tagú elnökségben helyet kapott a Selfness Hotel Vadvirág igazgatója Eperjesi Richárdné, a Sástó Hotel vezetője Szádoczki Zoltán, Víg Tamás a Kárpát-medencei Turizmus Egyesület elnöke. Az új elnökségi tagok mellett a korábbi elnökségből folytatja a munkát Gyurkóné Zaja Zsuzsanna, aki a Domoszlói Turisztikai Egyesület elnöke, Lakatos István Sirok település volt polgármestere és Labancz Attila a Négy évszak Bistorant vezetője.

(heol.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: