A Velencei-tó mellett tavaszra épülhet meg a Bence-hegyi kilátó

bence-hegyi-kilato_clA VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt., mint Fejér megye legnagyobb erdőgazdálkodója az erdészeti, vadászati és kereskedelmi feladatok mellett számos közjóléti beruházással járult hozzá a régió turisztikai vonzerejének növeléséhez – áll az erdészeti társaság szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében.

A Vadex Mezőföldi Zrt. legújabb beruházása – Velence város, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács és a Földművelésügyi Minisztérium együttműködésével – a Velencei-tó melletti Bence-hegyre megálmodott kilátó, amely része a Bejárható Magyarország Programnak. Erdőgazdaság Velencei-tónál betöltött közjóléti szerepe hosszú évekkel ezelőtt, 1992-ben kezdődött, amikor a pákozdi Mészeg-hegyen megnyitották a Pákozd-Sukorói Arborétum és Szabadidőparkot. A céljuk az volt, hogy a térségben egy kulturált üdülő-, ismeretterjesztő-, oktatási- és sportbázist hozzanak létre. Az arborétum ma a térség és a budapesti agglomeráció népszerű kirándulóhelye, ahol a kilátó, a természettudományi és geológiai tanösvény és a Tájmúzeum a kor igényeinek megfelelően mutatja be a vidék természeti képét, éghajlati, geológiai és talajviszonyait, vízrajzát és ízelítőt ad változatos élővilágából.

A Bence-hegyről, így az épülő kilátóból páratlan kilátás nyílik a Velencei-tóra és a környező hegyekre. Az 1988-ban elbontott, egykori olajfúrótoronyból átalakított kilátó helyére, a kiírt tervpályázaton második helyet elért, „Hullámzó beton” fantázianevű kilátó építési munkálatai zajlanak.

A pályázatot bíráló zsűri véleménye a kilátóról: „Az elsődíjas pályaműhöz hasonlóan ezt a vasbeton építményt is organikus formavilág ihlette. Növényi vagy hüllőformára emlékeztető, kétágú fejezet: minden irányból másmilyen, de arányos és egyedi megoldást kínál a kilátó megformálásához. Kivitelezése igényes vasbeton építészetet vár el – mivel ez a karakter nem jelent még meg itthon, a kísérletet különösen nagyra értékelte a zsűri.”

Magyarország legújabb kilátóját várhatóan 2017 tavaszán adják át.

bence-hegyi-kilato

(Vadex Zrt.)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: