Aggteleki Nemzeti Park: egyre gyakrabban jelennek meg farkasok a legelő állatok közelében

Farkas-Szurke-farkas-falka_imagelargeAz Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a nagyragadozók jelenléte állandó. Mivel azonban az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban jelennek meg a legelő állatállományok közelében, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, mint természetvédelmi kezelő, ezúton tájékoztat minden állattartót, aki téli legeltetést folytat, téli legeltetést tervez az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területének későbbiekben felsorolt részein, hogy a legelő állatállományuk védelme érdekében, biztonsági intézkedésekre lehet szükség, melyek javasolt módjai a következők lehetnek.

– A nappali órákban, emberi felügyelet mellett őrkutyával, ha ez nem megoldható, akkor villanypásztorral, minimum négy sor zsinórral körülkerített területen legeltessenek.
– Lehetőleg nyílt területen legeltessenek, kerüljék a részben fedett, bokros területrészeket!
– Éjszakára az állatállományt zárt karámba, hodályba zárják, ne hagyják őrizetlenül a legelőn!

Amennyiben az állatállományukban elhullást észlelnek, melyet úgy ítélik meg, hogy farkas, vagy medve okozhatott, kérjük, haladéktalanul jelezze az ANP Igazgatóság felé, a 48/506-000 vagy 30/555-1646 telefonszámok valamelyikén.

Az eddigi rendelkezésre álló adatok szerint, az alább felsorolt területeken lehet számítani nagyragadozók felbukkanására.

Aggtelek-Rudabányai-hegyvidék:

Aggteleki-karszt, Putnoki- dombság, Rudabányai-hegység, Szalonnai karszt, a Sajó-völgy, Szendrői-rögvidék, Rakacai-völgymedence, Keleti-Cserehát, Nyugati-Cserehát.

Tokaj-Zempléni-hegyvidéken:

Központi Zemplén, Abaúji-Hegyalja, Hegyalja, Hegyközi-dombság

Tájékoztatásul

A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. tv 43. § (1) szerint, Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.

Amennyiben káresemény történik, a védett állat kártételének megelőzésével, a kártalanítással, a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. tv 74. §-sa az iránymutató.

Az európai szürke farkas (Canis lupus), a barna medve (Ursus arctos) Magyarországon fokozottan védett fajok, (13/2001.(V.9. KöM rendelet) melyeknek pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 250.000 Ft.

(Aggteleki Nemzeti Park)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: