Kirándulások novemberben – Hat kiváló túratipp a Börzsöny területén

Kilátás a túra során - Fotó: Ipoly Erdő Zrt. - www.erdeikirandulasok.hu

Hat nagyszerű túratippet ajánl az Ipoly Erdő Zrt. azoknak, akik novemberben is szeretnének jókat kirándulni a Börzsöny területén. A Bajdázó-tó felkeresése Királyrétről, vagy a “Miért fontosak a tisztások” tematikus, 8 kilométeres erdei séta mellett két irányból is érdemes megmászni a csodálatos kilátást nyújtó Csóványost; Kemencéről, vagy a gyakorlottabbaknak Királyházáról. A panoráma a Nagymarosról induló Encián emlékek I. túraútvonalon is pazar, de egész napos túrát szervezhetünk a Kemence-Feketevölgy-Magosfa-Királyháza vonalon is. Érdemes az utolsó őszi hónapban is felkeresni a Börzsöny csodálatos tájait családdal, barátokkal, de akár egyedül is.

Irány a Bajdázó-tó

Kiknek: Kezdő túrázóknak
Hol: Királyrét
Mikor: Január, Február, Március, Május, Június, Augusztus, Október, November, December
Időigény: 2,5 óra
Hossz: 6 km
Nehézség: 5/1

Bajdázó-tó - Fotó: Ipoly Erdő Zrt. - www.erdeikirandulasok.hu

Bajdázó-tó – Fotó: Ipoly Erdő Zrt. – www.erdeikirandulasok.hu

Kirándulás leírása:

A megújult Bajdázó-tó minden évszakban kiválóan üdít.

Encián emlékek I.

Kiknek:gyakorlott túrázóknak
Hol: Nagymaros
Mikor: Január, Február, Március, Április, Május, Június, Július, Augusztus, Szeptember, Október, November, December
Időigény: fél nap
Hossz: 8 km
Nehézség: 5/1

Kilátás a túra során - Fotó: Ipoly Erdő Zrt. - www.erdeikirandulasok.hu

Kilátás a túra során – Fotó: Ipoly Erdő Zrt. – www.erdeikirandulasok.hu

Kirándulás leírása:

Az Encián Turisták (1914-1943)

Ma már elképzelhetetlennek tűnik, hogy azok a turistaösvények, amit ma több ezren látogatnak a Dunakanyarban még nincsenek 100 évesek. Kialakításukat az Encián Turisták kezdték az 1930-as években a Koronauradalomtól bérbe vett területen. Azért, hogy tevékenységük és örökségük ne merüljön feledésbe a Kinizsi Természetbarát Egyesület túramozgalmat indított útjára Encián Emlékek elnevezéssel. Ezzel a túrával az Egyesülethez hasonlóan mi is nekik kívánunk emléket állítani.

Túraútvonal: Nagymaros-Visegrád vasútállomásról indulva követjük az Országos Kék Túra útvonalát Hegyestetőig, a hegyestetői kitérő után ismét a Szent Mihály-hegyet érintve a sárga sáv jelzésen, a Rigó-hegyen keresztül jutunk el a kiindulási pontig.

Csóványos túra Diósjenőről

Kiknek: A kezdőktől a haladókig
Hol: Diósjenő
Mikor: Január, Február, Március, Április, Május, Június, Július, Augusztus, Szeptember, Október, November, December
Időigény: Fél nap
Hossz: 17 km
Nehézség: 5/3

Kilátás a Csóványosról - Fotó: Ipoly Erdő Zrt. - www.erdeikirandulasok.hu

Kilátás a Csóványosról – Fotó: Ipoly Erdő Zrt. – www.erdeikirandulasok.hu

Kirándulás leírása:

Útvonal: Diósjenő – Csóványos – Diósjenő

Diósjenő kempingjével, strandjával, bőséges halállományával rendelkező tavával nyugodt pihenésre kiválóan alkalmas. Innen indulva élményben gazdag 17 km hosszú, 720 m szintemelkedésű körtúrával kereshetjük fel a Börzsöny legmagasabb csúcsát, a Csóványost. Az út egyik legizgalmasabb része a dugóhúzónak nevezett árokszerű kis völgytől jobbra, bükkök között kanyargó, izzasztóan meredek kis ösvény. Az út végén feljutunk a Csóványos 939 méter magas csúcsára, ahol kilátót találunk. Érdemes megmászni, hiszen nem mindennapi panoráma tárul elénk.

Csóványos túra Királyházáról

Kiknek: gyakorlott túrázóknak
Hol: Királyháza
Mikor: Január, Február, Március, Április, Május, Június, Július, Augusztus, Szeptember, Október, November, December
Időigény: egész napos túra
Hossz: 14 km
Nehézség: 5/3

Kilátás a csóványosról - Fotó: Ipoly Erdő Zrt. - www.erdeikirandulasok.hu

Kilátás a csóványosról – Fotó: Ipoly Erdő Zrt. – www.erdeikirandulasok.hu

Kirándulás leírása:

Királyháza parkolótól Kemence felé indulunk a műúton, majd arról balra letérve a zöld + jelzést követjük. Elérve a Bacsina-patakot rövid ideig amellett haladunk, majd elválva attól a Száraz-lápán keresztül felkapaszkodunk a meredek Nagy-Oros-bérc szélére, és a bércen, az Ördög-oldal felett Esztergályosig jutunk. Esztergályosról gyönyörű kilátás nyílik a Kemence-patakkal párhuzamos Hegyhátra. Utunkat a bükk uralta kalderán folytatva meghódítjuk a Magosfát (915 m), Három hányásnál a piros-zöld sávot követve pedig a Csóványoshoz (938 m) érünk. A Nyír-réti nyiladékon át (zöld sáv-piros Δ), majd a Marcika-utat követve visszatérünk a Három-hányásnál található piros sáv jelzésre. A Sasfészek-bércen a Nagy-Mánáig megyünk (szép kilátás), majd innen ereszkedünk a Rakottyás-patak völgyébe. A Tűzköves-forrásnál megpihenhetünk, majd visszatérünk Királyházára.

Miért fontosak a tisztások?

Kiknek: családosoknak, bevezető túraként
Hol: Börzsöny
Mikor: Március, Április, Május, Június, Augusztus, Szeptember, Október, November
Időigény: 4:40
Hossz: 8 km
Nehézség: 5/2

Tisztás - Illusztráció

Tisztás – Illusztráció

Kirándulás leírása:

A települést Szob vasútállomása mellől induló autóbuszal közelíthetjük meg, az autóval érkezők a Kismaros – kóspallagi elágazás – Márianosztra útvonalat is használhatják. (A túra “olajozott” befejezésének biztosítása érdekében a vonattal haza-indulóknak a Márianosztra – Szob viszonylat délutáni menetrendjét, az autósoknak a Szob – Márianosztra közötti indulásokat kell feljegyezniük – ha az ódamásdi végcélból autóbusszal akarnak visszatérni Márianosztrán hagyott gépkocsijukhoz.

Az 1998 végén átadott új buszfordulótól északnyugat felé, a lejtős utcán (P Z jelzés) induljunk a Nagy-Galla már messziről látható jellegzetes “süvege” felé. Rövidesen elmaradnak a házak, átkelünk a Bezina-patakon – balra Krisztus-kereszt -, majd az emelkedő földút keresztezi a felújításra váró Szob – Márianosztra – Nagyirtás – Nagybörzsöny kisvasút egykori pályájának helyét. A vonal turisztikai célú hasznosítása a küszöbön áll. A szántók, legelők közt akácfasorban futó utunk kissé balra törik ott, ahol a P jelzés északkelet (Nagybörzsöny) felé elágazik. A kicsiny Zuvári-völgy fője után a jelzett út balra (!) kanyarodik és ligetes-füves domboldalban nyugatnak tartva levezet a Misa-réti-patak völgyébe. Hamarosan a felhagyott Brjéska-kőbánya aljába fut ki utunk, ahol egy-egy talpfa az egykor idáig futó Misa-réti-völgyi bányakisvasút emlékét őrzi. A Z jelzés élesen jobbra – szinte vissza – fordul, majd tölgyerdőbe vezet, ahol a ZO jelzéseken (jobbra) a László-forráshoz térhetünk ki. A következő útelágazásban balra felfelé elhagyjuk a kis völgyet követő utat, és erősen emelkedve – földutat keresztezve – középkorú tölgyesben X alakban metszük a Nagybörzsöny – Szob (börzsönyi kék) turistaút vonalát. A menedékessé váló Z jelzésű szekérút a Hosszú-völgy zárlata felett vezet át a Varjú-hegy és a Nagy-Galla közötti nyeregben fekvő Galla-tisztás letelepedésre csábító nagy rétjére. (A tisztás északkeleti oldaláról szintút vezet – Z+ jelzéssel – a korábban metszett K jelzésbe, szintveszteség nélküli átvezetést biztosítva a Liliompuszta – Koppány-nyereg – Nagybörzsöny között túrázóknak.) Irányt tartva, a tisztás túlsó végén újra megtaláljuk a Z jelzést, mely immár lefelé halad tovább a tölgyesben. Néhány métert megtéve viszont el kell hagyjuk az Ipoly völgyébe levezető – a liliompusztai buszmegállóhoz kiérő – eddig követett jelzésünket és jobbra, ösvényre kell befordulnunk, melyen az itt kezdődő Z? jelzés kapaszkodik fel a gallák közötti nyeregbe. A nyereg-az élesen visszaforduló ösvény idősebb tölgyek között, rendkívül meredeken vezet fel a Nagy-Galla 479m-es, megkapó kilátást nyújtó csúcsára.

Az Ipolyon túli Burda (Helembai)-hegység, az Esztergom feletti Vaskapu-hegy, a Pilis hosszan elnyúló hegyláncai, a Dunakanyar Szob – Zebegény (- Dömös) közötti szakasza, a Hegyes-tető tömbje, a Magas-Börzsöny felé tekintve a Kopasz-)y és a Só-hegy kúpjai jól felismerhetőek.
A parányi – valamikor háromszögelési gúlának is helyt adó – hegytetőről cserjék közt vezet a most már K? -gel jelzett ösvény egy benőtt nyiladéka, melyen erősen lejtve jutunk le a már keresztezett K jelzés szekérútjába. Ezen jobbra fordulva elhaladunk a Z+ Galla-tisztásra tartó elágazása mellett, majd szálerdőben, követve lefutó gerincet áthaladunk a már ismert Z jelzés keresztezésén. A folyamatosan lejtő szekérút az ún. Lábas-erdőben egy körülkerített csemetés mellé ér, mely balról kíséri utunkat. A Misa-réti-patakhoz lejutva balra felfelé (!) kell forduljunk. A földút kissé oldalazva vezet fel a már említett egykori bányakisvasút hegyoldali (mesterséges) terepteraszára. Balra – jelzés nélkül – a Brjéska bányához juthatnánk vissza, a K jelzés viszont jobbra, a patak folyásával azonos irányban fordul enyhén lefelé. A turistaút – a kisvasút nyomvonalát követő futásának köszönhetően – sétányszerűen kényelmes, annak köszönhetően, hogy a völgy aljából 1988-ban Horváth József, a délnyugati Börzsöny jelzéseinek (sajnos 1990-ben elhunyt) egyik fő karbantartója áthelyezte. Személyéröl, a turistaság érdekében tett önzetlen munkáiról még lesz szó.) A Zuvári-hegy oldalában, a Misa-réti-völgy felett vezető kisvasútnyomutunk egy híddal a patak túloldalára vezet át, majd rövidesen a Misa-rétre érkezünk. Földútra térve jutunk ki a Szob – Márianosztra közútra. A műút túloldala felett Szob – Nagybörzsöny kisvasút már (és még) nem használt vágányai húzódnak. A műúton balra – a jelzett út jobbbra Szob felé halad tovább – hamarosan megtaláljuk a buszmegállót. Innen – Ódamásd néhány házától -felé Márianosztra, lefelé Szob lehet (busz)úticélunk.

(forrás: szob.hu)

 

Kemence – Feketevölgy – Magosfa – Királyháza

Kiknek: gyakorlott túrázóknak
Hol: Kemence – Királyháza
Mikor: Január, Február, Március, Április, Május, Június, Július, Augusztus, Szeptember, Október, November, December
Időigény: egész napos túra
Hossz: 18 km
Nehézség: 5/3

Fotó: Ipoly Erdő Zrt. - www.erdeikirandulasok.hu

Fotó: Ipoly Erdő Zrt. – www.erdeikirandulasok.hu

Kirándulás leírása:

Túránk első 4 km-es szakaszát Kemence és Feketevölgy között érdemes kisvasúttal megtenni. A kisvasút végállomásától a kék sáv jelzést és a kisvasút elmosott pályaszakaszát követve Hamuházig megyünk. A völgyben óvatosan közlekedjünk, sok helyen a leszakadt, alámosott vasúti sínek, a Csarna-patak által megbontott meredek oldalak mellett vezet utunk. Hamuházál kiépített pihenő várja a megfáradt turistát. Innen a kék + jelzést követjük a Fekete-patak mellett a kék + és a kék Δ turistautak találkozásáig. A Magas-hídi réttől a kék Δ jelzésen a Csóványos alatt, a Kőkorsó és Oltár-kő sziklaképződményei mellett haladunk Három-hányásig, ahol a zöld sáv jelzést követve túránk legmagasabb pontjára, a Magosfára jutunk. Innen megkezdjük ereszkedésünket Esztergályos felé, és a zöld sáv jelzésen visszatérünk túránk kiindulási pontjára, Kemecére.

(Ipoly Erdő Zrt. – erdeikirandulasok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: