Homoktövis-élőhelykezelés – Október 29-én önkénteseket várnak a Megyeri-híd pesti hídfőjénél

ripe sea buckthorn berries (Hippophae rhamnoides) on the branch

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Budapesti Helyi Csoportja 10 évvel ezelőtt kezdte meg “Homoktövis-élőhelykezelés” elnevezésű akcióját Újpesten, a Megyeri-híd pesti hídfőjének közelében, az itt található értékes homoki gyepek hosszútávú megőrzése érdekében. Az elmúlt tíz évben több mint 1000 önkéntes segítette a munkát.

A terület 22 védett növényfaj otthona, melyből a homoktövis cserje vadon csak ezen az egy helyen él Magyarországon, nem beszélve a számtalan védett gerinctelen és gerinces állatfaj jelenlétéről. Ezek élőhelyét nagyban veszélyezteti a tájidegen fásszárúak térhódítása, melyek visszaszorítása és a hazánkban egyedülálló természetes életközösség megóvása a legfontosabb feladat. Az eddigi erőfeszítéseknek köszönhetően nem csak a névadó homoktövis állománya erősödött meg, de az itt található egyéb védett és fokozottan védett növény- és állatfajok életkörülményei is nagymértékben javultak

E nagyszabású élőhely-rekonstrukció azonban még korántsem érte el végleges célját. A terület természeti értékeinek megvédése és az ideális állapotok elérése még messze van. Éppen ezért a szervezők minél több érdeklődőt várnak a jubileumi akciónapra,
2016. október 29-én (szombaton) 9-15 h között, ahol nem csak az eddig elért eredményeket lehet megismerni, de be is lehet kapcsolódni a terület helyreállításába!

homoktovis_mme
A munka alapvetően cserjeirtást és a levágott ágak területről történő kihordását jelenti. Az akció egyben közösségi szolgálati alkalom is középiskolások számára!

Részletek (megközelítés, ellátás, szükséges szerszámok) >>>

A helyszínen a média képviselőit is várják a szervezők!

(MME)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: