Barna medve érkezett a pécsi állatkertbe

Pécs, 2016. október 20. A pécsi álletkert új, Nikoláj nevû hatéves barna medvéje (Ursus arctos) 2016. október 20-án. MTI Fotó: Sóki Tamás

Csütörtöktől láthatja a nagyközönség a pécsi állatkert legújabb lakóját: a 140 kilogramm súlyú, felegyenesedve két méter magas hím barna medve Bulgáriából érkezett az intézménybe – közölte a baranyai megyeszékhely önkormányzata csütörtökön az MTI-vel.

Közleményük szerint a szófiai állatkertből érkezett hatéves példány az egyetlen barna medve a Dunántúlon; az állat csereszerződés keretében került Pécsre. Az állatkert három sarkantyús teknőst, két farksodrót, egy közönséges selyemmajmot és egy ormányos medvét adott a barna medvéért. A Magyarországon fokozottan védett faj beszerzése hosszadalmas volt, az engedélyeztetési eljárás hónapokat vett igénybe – idézte az írásos összegzés Siptár Dávidot, az intézmény szolgáltatási vezetőjét. A szakember hozzátette: bár a medve kapott nevet Bulgáriában, az állatkert örömmel fogadja az átkeresztelési ötleteket, pályázatot írnak ki és a kifutónál elhelyezett ötletládában is várják majd a látogatók javaslatait.     

Pécs, 2016. október 20. A pécsi álletkert új, Nikoláj nevû hatéves barna medvéje (Ursus arctos) 2016. október 20-án. MTI Fotó: Sóki Tamás

Pécs, 2016. október 20.
A pécsi álletkert új, Nikoláj nevû hatéves barna medvéje (Ursus arctos) 2016. október 20-án.
MTI Fotó: Sóki Tamás

Siptár Dávid kitért arra is, hogy a pécsi állatkert barna medve kifutóját 4,5 méter magas 5 milliméter pálcavastagságú kerítés határolja a tetején 1 méter 45 fokos szögben elhelyezett magasítással, amely mellé felszereltek egy kétkörös szünetmentes táppal ellátott villanypásztor-rendszert is. A biztonság tekintetében az állatkert túlteljesítette a jogszabályi feltételeket – közölte a szakember. Az 1,8 milliárd forintos beruházással felújított – május végén átadott – intézményben az állatok mintegy 40 százaléka új, a régi állatkertben nem volt megtalálható. A létesítményben több mint 250 állatfaj több mint ezer egyede tekinthető meg. Köztük pumákat, perzsa leopárdot, varacskos disznót, bengáli tigriseket, gyűrűsfarkú makikat, zebra- és szirti cápát, hiúzt, oroszlánt, zebrákat, ormányos medvéket, kaméleonokat és fapitonokat is láthat a közönség. A közlemény az intézmény tervei között említette a meglévő állomány bővítését, valamint további új bemutatóhelyek kialakítását.

(MTI)

 

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: