A következő ötven évben 600 ezer hektár új erdőt telepíthetnek a magyar erdészek

osz_kodosKétmillió hektár erdő borítja Magyarország területét. A legfontosabb, hogy minél több erdő legyen, a következő ötven évben 600 ezer hektár új erdőt kellene telepíteni – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 aktuális csatornán csütörtökön azzal kapcsolatban, hogy a kormány elfogadta a nemzeti erdőstratégiát.

Hangsúlyozta: a nemzeti kincsnek számító erdők esetében évtizedekben kell gondolkodni, a stratégiában 15 évre terveznek. Az erdőtelepítéshez mintegy 50 milliárd forint áll rendelkezésre a következő 4-5 évben, ebből 20-25 ezer hektár erdő telepítése valósulhat meg – mondta. A növekedés korábban is jelentős volt, az elmúlt 8-10 évben mintegy 50 ezer hektárral nőtt Magyarország erdőterülete.

Az erdőstratégia szerint az egymillió hektárnyi állami erdővagyon nem forgalomképes, törvények által védett, nem elidegeníthető közvagyon, a cél az erőterületek növelése.

boga_volgy_11

Fazekas Sándor szólt arról is, hogy a jövő év őszén újra lesz Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK). Több mint ezer kiállítóra és százezres látogatószámra számítanak a magyar mezőgazdaság eredményeit felvonultató seregszemlén, az OMÉK díszvendége Japán lesz.

(MTI)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: