Az Erdők Hete után vetélkedővel várnak a magyar erdők

zalaerdo_szallas_46Középiskolás tanulókból álló háromfős csapatok 2016. október 31-ig jelentkezhetnek az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) „Fedezd fel az örökséged!” című erdőismereti vetélkedőjére. A 2017. január végéig tartó verseny két részből: egy online elméleti, majd egy gyakorlati, terepi fordulóból áll. A résztvevők eközben megismerhetik gazdag természeti örökségünk és a magyar erdőgazdálkodás titkait, illetve értékes túrabolt-utalványokkal is gazdagabbak lehetnek.

Magyarországon több évszázados hagyományra tekint vissza a tervszerű erdőgazdálkodás, amelynek eredményeként az első világháborút követő 10 százalékról mára 20 százalékot meghaladó mértékre nőtt az erdővel borított területek nagysága hazánkban. Közös természeti örökségünket jelentik a hazai erdők, amelyeknek mélyebb megismerése a felfedező korba lépő generációk örökzöld kalandja. Alig ért véget az országszerte 50 helyszínen csaknem 150 programot kínáló, magyar fiatalok ezreit megmozgató XX. Erdők Hete rendezvénysorozat, most egy újabb program segít szorosabbra fűzni a fiatalok és az erdők kapcsolatát.

A magyar erdészek idén 150 éves szakmai civil szervezete, az Országos Erdészeti Egyesület „Fedezd fel az örökséged!” címmel új, kétfordulós erdőismereti vetélkedőt hirdet a Magyarországon tanuló 9-12. osztályos középiskolások körében, amellyel az erdő és az erdészeti munka megismerésének kalandjára csábítja a fiatalokat.

A vetélkedő egyben a középiskolásoknak kiírt európai erdőgazdálkodási és erdőismereti verseny, az YPEF (Young People in European Forests) jövőre Magyarországon tervezett nemzetközi döntőjének felvezetője is, mind szellemiségét, mind az érintett témaköröket illetően.

A jelentkezéseket az OEE 2016. október 31-ig várja a fedezdfel@oee.hu e-mail címre, további információk itt olvashatók.

fedezd_fel_az_orokseged

FELHÍVÁS

Fedezd fel az örökséged! – Erdőismereti vetélkedő középiskolásoknak
A magyar erdők a Ti örökségetek, körbevesznek Benneteket, akár városban, akár kistelepülésen éltek. Mindennapi életetek legalapvetőbb feltételeit biztosítják az oxigéntől a tűzifáig. Nélkülük sivár és elviselhetetlen pusztasággá változna a világ, nélkülük nem gondolhatnátok bizakodóan a saját és a gyermekeitek jövőjére, egészségére, életére. A magyar erdőket másfél évszázada sok-sok erdészgeneráció gondozta, gondozza és gyarapítja mind a mai napig azért, hogy a klímaváltozás hatásainak ellenálló és változatos erdőterületek várják a kirándulókat, sportolókat, andalgókat, kikapcsolódni és feltöltődni vágyókat, mindenkit. Hogy egy napon felfedezhessétek ezt a csodálatosan gazdag és sokszínű örökséget.

Eljött ez a nap: lépjetek be a magyar erdőkbe, fedezzétek fel az örökségeteket!

Ha 2016 októbere és 2017 januárja között az Országos Erdészeti Egyesülettel tartotok a „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedő során, megismerhetitek a magyarországi erdőgazdálkodás, erdei természetvédelem és az erdészeti munka legfontosabb elemeit és érdekességeit. És nem utolsósorban értékes ajándékokat nyerhettek!

Mindehhez mit kell tennetek?
1. Alkossatok háromfős csapatot.
2. A csapat és a csapattagok neveivel, valamint rövid bemutatkozással és egy csapatfotóval jelentkezzetek 2016. október 31-ig a fedezdfel@oee.hu e-mail címen.
3. November első hetétől kezdve hat héten át oldjátok meg a hetente e-mailben megkapott és a vetélkedő közösségi média-felületein (Facebook, Instagram) közzétett feladatokat.
4. 2016. december közepe és január vége között pedig az izgalmas és nagy kreativitást igénylő terepi feladatok következnek.
5. Lépjetek be az erdőbe, ismerkedjetek meg közelebbről is természeti örökségetekkel.

A díjazott csapatok az alábbi nyereményekkel gazdagabban vághatnak neki a jövő évi természetjáró szezonnak:
1. helyezett csapat: fejenként 70 ezer forint értékű Mountex-utalvány + fejenként 1 db éves A mi erdőnk magazin-előfizetés
2. helyezett csapat: fejenként 50 ezer forint értékű Mountex-utalvány + fejenként 1 db éves A mi erdőnk magazin-előfizetés
3. helyezett csapat: fejenként 30 ezer forint értékű Mountex-utalvány + fejenként 1 db éves A mi erdőnk magazin-előfizetés
4-10. helyezett csapat: fejenként 1 db éves A mi erdőnk magazin-előfizetés

További információk:

vetelkedo.oee.hu

(Országos Erdészeti Egyesület)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: