Gímtrófea szemle és szarvasbőgő élménytúra volt a Gyulaj Zrt.-nél

gyulaj_24Ha csak egy délutánra is, de a magyar vadászkultúra egy darabja, vele együtt pedig a vadászati élmények tárgyiasult emlékei, a trófeák beköltöztek a Tamási-közeli Miklósvári Parkerdőbe. Az idei gímbika főszezon, azaz a bőgés méltó és ünnepélyes lezárásának lehettek tanúi azok a vadász és nem vadász érdeklődők, akik 2016. szeptember 29-én, csütörtök délután ellátogattak a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. gímtrófea szemléjére és szarvasbőgő élménytúrájára.

Míg a pihenőtó körül felsorakoztatott gímtrófeák tiszteletreméltó látványa a szakértő vadászszemeket vonzotta, addig a kilátogató óvodás és kisiskolás gyereksereget emellett számos program és játék fogadta. Az eseménydús délután egyik megnyitó programja volt a magyar agár fajtabemutató, amelyen a közönség hasznos és érdekes információkat hallhatott a jellegzetesen nyúlánk testalkatú, sebességre kitenyésztett magyar kutyafajta eredetéről és vele valaha folytatott vadászati módokról, szokásokról.

gyulaj_1

Mindezt a „Zsolti” nevű műnyúl hajszája során saját szemmel is láthatták gyerekek és felnőttek egyaránt. Miután az agarak sikeresen elkapták a műnyulat, „Zsolti” menekülőképességét maguk a gyerekek is tesztelhették, utána eredve a fáradhatatlan műnyúlnak, nevetgélve, sikongatva, néhol bukdácsolva a Parkerdő füves terepén.

gyulaj_7

A kis kergetőzés után további aktív játékok várták a gyerekeket, az íjászattól a lengyel- annafürdői erdei iskola által biztosított megannyi játékon keresztül. A gyerekzsivajt csak a Baranya Vadászkürt Együttes gyönyörű szignáljai harsogták túl, ahogy hivatalosan is megnyitották az idei hőgyészi, bikács-kistápéi és kisszékelyi bikák trófeáinak szemléjét.

gyulaj_18

A köszöntő beszédeket Gőbölös Péter, a Gyulaj Zrt. vezérigazgatója, valamint Ugron Ákos Gábor, az Földművelésügyi Minisztérium helyettes-államtitkára mondta rávilágítva az állami erdészeti részvénytársaság vadászati nívójára és kitűnő eredményeire.

gyulaj_20

Az idei gímbika szezonra nem lehet panasz. A bőgésben elejtett és kiállított trófeák mindegyike mind szakmai, mind esztétikai szempontból remek volt. A bőgésben elejtett bikák vadászterületi trófeatömeg átlagai mindenhol megközelítették a 8 kg-ot, a hőgyészi terület esetében túl is lépték azt. Az idei legnehezebb trófea 11.01 kg-ot nyomott a mérlegen, a Zrt. hőgyészi vadászterületén terítékre kerülve.

gyulaj_21

Az estébe hajló délutánt, a már-már hagyománnyá változó szarvasbőgő-élménytúra koronázta meg. A szürkületi sötétben a parkerdei rengetegnek az erdei iskolai foglalkoztatás részeként a saját mécsesekkel nekivágó gyerekek és felnőttek izgalmas, szarvasbőgésben gazdag túrája számos élményt hagyott a kis fejekben, olyannyira, hogy volt apró résztvevő, aki még látni is vélte az oly hangosan bőgő gímbikákat az erdő sűrűjében, megmosolyogtatva a felnőtteket, de talán még magukat a parkerdei „szarvasbikákat” is…

(Kovács Tamás – Gyulaj Zrt.)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: