A legnagyobb hazai sportfavágók csatája a legnagyobb hazai hegytetőn

Október 1-jén 1014 méter magasan zúgtak fel a láncfűrészek, hiszen a Kékestetőn tartották az I. Stihl Timbersports Champion Trophy-t. Természetesen az Erdeiprogramok.hu is részt vett az eseményen, ahol színező sátorral is vártuk a legkisebbeket.

sts_matra_2

A favágó versenyek elit osztályának megmérettetése napos, meleg, száraz időben zajlott a Mátra festői szépségű hegyvonulatai között. A versenyszámok között lehetőség nyílt a régi TV torony kilátójából megcsodálni a tájat, egy kávét elfogyasztani az éttermi szinten. A gyerekeket az Erdeiprogramok.hu sátrában kifestővel vártuk, ahol ők is találhattak egy kis elfoglaltságot. Mellettünk kaptak helyet a láncfűrészes faszobrászok is, akik tuskóból igazi műremekeket készítettek.

De miért is az elit osztály versenye volt ez? A Stihl Timbersports versenysorozatokon a legjobb versenyzők mérik össze a tudásukat, amely nagyfokú technikai tudást, erőt és a faanyag ismeretét feltételezi. Olyan versenyszámokban mérhetik össze a tudásukat, amik a gyakorlati fakivágást és darabolást imitálják, amelyek alatt a biztonság és a munkavédelem is fontos szerepet játszik.

sts_matra_3

A versenyzők négy versenyszámban indultak, azokat folyamatosan teljesítve, megállás nélkül. Az indítás után a Stock Saw-val kezdtek, amiben STIHL motorfűrésszel egy mozdulattal le kell vágni egy meghatározott méretű korongot egy vízszintesen rögzített tuskón. Ezt követően az Underhand számban egy szintén vízszintesen rögzített fa két oldalról történő átvágását kellett elvégezni, de itt már fejszével. A feladatot nehezíti, hogy a versenyző a farönkön áll és a vágásokat a lába között, illetve mellett végzi. A sikeres átvágást követően ismét egy fűrészes szám következett, de most nem motorfűrésszel. A Single Buck-ban egy majdnem 2 méter hosszúságú, egy emberes kézifűrésszel kell egy korongot levágni. Általában itt fogyott el az erő és a levegő, pedig még hátra volt a Standing, amikor is egy függőlegesen rögzített tuskót kellett a fejszével két oldalról ketté vágni.

sts_matra

A versenyzők kitartását tökéletesen alátámasztja, hogy mindenki becsülettel végigcsinálta a versenyszámokat, annak ellenére, hogy a kieséses fordulók vége felé a fáradtásgtól az ütések már nem mindig voltak tökéletesen pontosnak.

A nap végén a dobogóra Juhász István mögé Strubel József „Dedi” és Bakó Norbert állhatott fel. De ne feledkezzünk meg a többi versenyzőről sem, akik az utolsó pillanatig küzdöttek a továbbjutásért.

Ezúton gratulálunk a dobogósok mellett Bakó Andrásnak, Bozsó Zoltánnak, Hamvasi Ferencnek, Ollé Péternek és Pankotai Zoltánnak.

(Rákóczi Ágnes – Erdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: