Barcognak a dámok Somogy erdeiben – Erdőlátogatási tilalom több területen

dam_gyulajOktóberre a gímbikák bőgése elcsendesül. Ám az erdőben továbbra is szerelemtől túlfűtött hangok hallhatók. A dámvadak párzása, üzekedése, azaz a barcogás, október elejétől november közepéig tart. Ekkorra a bikák csoportjai felbomlanak, az agancsaikról a barkát letisztították már.

A dámszarvasok párzási időszaka több mindenben eltér a gímszarvasokétól. A dámbikák között a barcogás időszakában szintén folynak harcok, ám ezek nem olyan hevesek, mint a gímbikák bőgési idején. A dámok összecsapása nem a tehenekért, hanem a legjobb barcogóhelyért folyik, mivel a dámszarvasoknál a tehén választ bikát magának. Ebben sok múlik a barcogóhelyen. Így a dámbikák míg úgynevezett lek-ben üzekednek, a gímszarvasok háremeket foglalnak el. A barcogóhelyek a talajba vájt teknőhöz hasonlítható mélyedések, melyet a bikák testnedveikkel, szaganyagaikkal jelölnek meg és védelmezik azt. Mindeközben gurgulázó torokhangot hallatnak és várják, hogy valamelyik tehén kiválassza őket és megtörténjen a borítás.

Lábod, 2012. október 27. Dámszarvas (Dama dama) bika barcog a SEFAG Zrt. Lábodi Vadászerdészetének területén 2012. október 15-én. Október elejétõl november közepéig tart a dámvadak párzása, üzekedése, azaz barcogása. A bikák rangsor alapján elfoglalt barcogó helyükön kis teknõszerû mélyedéseket kaparnak a talajba, amelyeket testnedveikkel, szaganyagaikkal jelölnek meg és erõsen védelmeznek, miközben gurgulázó torokhangot hallatva várják, hogy valamelyik tehén õket válassza leendõ borjaik nemzõjének. MTI Fotó: Kovács Attila

MTI Fotó: Kovács Attila

Felhívjuk a természetjárók figyelmét, hogy a barcogás idején egyes erdőterületeken még érvényben van az erdőlátogatási tilalom. A SEFAG Zrt. szántódi, segesdi, valamint lábodi vadászterületén is tart a korlátozás, amelyről a térképen további információkat találhatnak.

(SEFAG Zrt.)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: