Az erdészek munkájával ismerkedtek az óvodások Nyíregyházán

erdeszeti_bemutato_nyirerdoAz Erdők Hete országos rendezvénysorozat részeként, illetve az október 8-i Nyírerdő Családi Nap felvezetéseként erdészeti bemutatót tartottak kedden Nyíregyházán, az erdei tornapályán.

A rendezvényre a megye különböző településeiről vártak óvodásokat. A szitáló eső miatt sokáig úgy tűnt, hogy a bemutató elmarad, ám végül így is akadt hét bátor óvodás csoport, akik a nem éppen ideális időjárási viszonyok ellenére felkerekedtek, és kilátogatottak a tornapályára.

Mikor megérkeztünk, a nyírjákói ovisok éppen a Pál Miklós Erdei Iskolának feladataival, célkitűzéseivel ismerkedtek meg, mégpedig Petrilláné Bartha Enikő, az iskola vezetőjének tolmácsolásában. A fiatalok információt gyűjthettek a különböző fafajtákról, megtudhatták, hogy az idén a szilfa lett az év fája, de fény derült arra is, hogy az erdészek nemcsak kivágják, hanem telepítik is a fákat.

A bemutató második állomásán egy életnagyságú, a kötelező védőfelszereléseket mintaszerűen viselő bábú szimbolizálta az erdészt. Szokoloszki Géza útmutatásából kiderült: a műanyag favágó fején nem fülhallgató van, amin keresztül zenét hallgat, hanem az egy speciális fülvédő, ami tompítja a zajt. A kesztyű pedig nem azért van a kezén, hogy ne fázzon, hanem azért, hogy a tenyér felőli oldalon lévő kipárnázott, puha rész a motoros fűrész rezgéseit csillapítsa, megvédve ezzel az erdész kezének érhálózatát. A nyíregyházi erdészet erdőgondnoka ezután – egy előre elkerített részen – működésbe hozott egy valódi motoros fűrészt. Legnagyobb meglepetésünkre a hatalmas hangrobbanástól nem ijedtek meg a gyerekek, sőt, talán még inkább lázba hozta őket a fűrész zúgása.

erdeszeti_bemutato_nyirerdo

Arról, hogy mi készül a fából, miután kivágják, már Muszka Ferenc kerületi erdészeti vezető beszélt, és részletezte a nyírjákói óvodásoknak a laminált padló, a cölöpfa, a szőlőkaró, a kerítéselem vagy a furnérlemez gyakorlati jelentőségét.

A Nyírerdő Zrt. erdészeti bemutatója az erdősítés és az erdőfelújítás folyamatának megismerésével zárult, amikor is a gyerekek a saját kezükbe vehették a különböző korú kocsányos tölgy csemetéket.

– Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy az erdészek nem csak kivágják a fát, hanem egy erdő újratelepítésében is fontos szerepet játszanak azzal, hogy új csemetéket ültetnek el – hívta fel a fiatal hallgatóság figyelmét Nagy Tibor erdész gyakornok.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország október 4-i számában és a kelet.hu-n.

(szon.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: