Múzeumok Őszi Fesztiválja Tolna megyében – Nagy az érdeklődés a gemenci kirándulás iránt

gemenci_erdei_vasutSzekszárdon gemenci kirándulás, kutatói beszámoló, sok kézműves gyermekprogram, Pakson rendhagyó fizika óra, az atomerőmű történetéhez kapcsolódó közönségtalálkozó várja a Múzeumok Őszi Fesztiválja közönségét.

A tolnai megyeszékhelyen két helyszínen rendeznek programokat, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum mellett a Vármegyeháza kiállításai is bekapcsolódtak a november elejéig tartó sorozatba. Az intézmény kedden a népszerű Pincétől a padlásig elnevezésű rendezvényét folytatja Rejtély a múzeumban címmel, amelyen a gyűjtemény látogatók elől elzárt részével ismerkedhetnek az érdeklődők – mondta Martonné András Zsuzsa szervező az MTI-nek. A felnőtteknek októberben két városi sétát szerveznek, ezeken Szekszárd köztéri szobrait, illetve kiskápolnáit, keresztjeit mutatják be a múzeum munkatársai.

Már most nagy az érdeklődés a Gemencbe október 29-ére hirdetett kirándulás iránt, amelyen a résztvevők erdei vasúttal és gyalog keresik fel a bárányfoki millenniumi pavilon az ártéri erdőt bemutató kiállítását. November 3-án, a magyar tudomány napján a múzeum kutatói tartanak beszámolót az elmúlt évben végzett munkájukról.

Az intézmény kézműves foglalkozásain a sárközi bútorok mintájára festhetnek, Márton-napi ludakat, honfoglalás kori tarsolylemezeket készíthetnek óvodások, iskolások, a programokat sajátos nevelési igényű gyerekeknek is ajánlják.

Pakson már szeptember utolsó napján családi programmal kezdődött a fesztiválhoz kapcsolódó rendezvénysorozat. Az Atomenergetikai Múzeumban október 12-én az Elektrotechnikai Múzeum munkatársai tartanak kihelyezett fizika órát a Töltődj fel! – a villamosság térhódítása című kiállítás keretében. Az atomerőmű területén működő múzeumban október 20-án Teller Ede-sarkot avatnak, ahol a világhírű fizikussal kapcsolatos emléktárgyakat állítanak ki, többek közt azt a zongorát, amelyen Pakson járva játszott. November 8-án közönségtalálkozót is szerveznek, erre olyan vendégeket hívnak meg, akik fontos szerepet játszottak az atomerőmű történetében – mondta Enyedi Bernadett, a múzeum munkatársa.

Dombóváron a Helytörténeti Múzeum két programja is ipartörténettel foglalkozik. Október 8-án Őri Nándor építőmester bélyeges téglagyűjteményét mutatják be, a gyerekek pedig kipróbálhatják a tégla- és címerkészítést. November 11-én annak a Spengler családnak a munkásságával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, amelynek már ötödik generációja folytatja a fazekas-kályhás mesterséget. A család bemutató termében tartandó foglalkozáson ifjú Spengler Ferenc bemutatja a kályhakészítés folyamatait és a díszítőmintákat is.

(MTI)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: