Megnyitotta kapuit a Kőhalmy Vadászati Múzeum a Soproni Parkerdőben (+KÉPEK)

kohalmy_vadaszati_muzeum_29Szeptember 30-án, egy gyönyörű ősz végi napon népes közönség gyűlt össze a soproni hegyvidék leglátogatottabb pontján, a Károly-magaslati Kilátó szomszédságában. Az éppen termő gesztenyefák, áfonya- és málnatövek szegélyezte gyalogúton érkezett számtalan érdeklődő a jeles eseményre, a Kőhalmy Vadászati Múzeum megnyitójára és avatására. A múzeum helyén korábban egy erdei vendéglő állt, amelyre még emlékezhetnek Sopron város polgárai. Később egy egyre romló állapotú büfé várta a kirándulókat. Ennek a helyén épült fel a minden igényt kielégítő – mai divatos fogalmat használva – ökoturisztikai központ és büfé.

TELJES KÉPGALÉRIA A KŐHALMY VADÁSZATI MÚZEUMRÓL AZ ERDŐ-MEZŐ ONLINE ERDÉSZETI PORTÁLON >>>

Jámbor László, a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a múzeum első sorban a gyerekeknek készült, ahol játékos módon, interaktív eszközök segítségével szerezhetnek ismereteket természeti környezetünkről. A legalsó szint egy minden igényt kielégítő tanteremnek ad otthont, ahol 50 fős csoportokat is tudnak fogadni. A középső szinten a soproni erdők élővilágát mutatja be a kiállítás, míg a tetőtérben az intézmény névadójának, Kőhalmy Tamásnak a hagyatéka repít minket időutazásra a vadgazdálkodás közelmúltjába, amit egy vadászati és vadgazdálkodási értékeinket is bemutató tárlat tesz teljessé. Az állami erdőgazdaság közjóléti fejlesztési terveibe tökéletesen illeszkedik ez a nagyszerű látogatóközpont, mely segít a természet iránt érdeklődő nagyközönségnek megismerni és eligazodni a természet világában, valamit megismerni azt a hatalmas értéket, amelyet hazánk vadgazdálkodása rejt magában, és amelyet gondos kezeiben tart a szakma.

kohalmy_vadaszati_muzeum_16

Később Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes beszédében szintén megerősítette, hogy közös érdekünk a természethez közelebb juttatni a polgárokat, igazi, tartalmas kikapcsolódást nyújtani a számukra a természetben. Nem csoda hát, hogy az ingyenesen látogatható múzeumhoz a Földművelésügyi Minisztérium 100 millió forinttal járult hozzá.

kohalmy_vadaszati_muzeum_40

Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora köszöntőbeszédében megemlékezett a múzeum névadójáról, Kőhalmy Tamás professzor úrról. Számos, a vadgazdálkodás gyakorlatában eltöltött év után 40 éves korában választotta hivatásául az oktatást, amelyet 27 éven át nem is hagyott el. Kollégái, tanítványai felnéztek rá szaktudása és emberi jelleme miatt is. „A vadgazdálkodás számára ezért a múzeum nem csupán egy kiállítás. Egyben zarándokhely is, ahol leróhatjuk tiszteletünket”. Eközben a központ a professzor szellemiségének állít örök emléket azzal, hogy gondoskodik a jövő generációinak oktatásáról, neveléséről, az erdő, a vad és a vadgazdálkodás megismertetéséről és megszerettetéséről.

kohalmy_vadaszati_muzeum_29

Ifj. Kőhalmy Tamás festőművész köszöntő beszédében megemlékezett édesapja példaértékű jelleméről. A történetek és felszínre törő emlékek egy olyan tiszta szívű ember, férj és apa életét tárták elénk, akire méltán lehet büszke az erdész, a vadász, de minden honfitársunk a gúnyhatáron innen és túl. Akinek nevét és emlékét méltó módon őrzi a múzeum neve, kiállításai és szellemisége egyaránt.

kohalmy_vadaszati_muzeum_3

Ezt követően A Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda kis ovisai tették teljessé műsorukkal a rendezvényt. Az őszinte mosolyuktól és tiszta hangú éneküktől lett teljes a környezeti nevelés eszméjének üzenete mindenki számára, aki ezen az őszi napon a soproni erdőbe, a Kőhalmy Vadászati Múzeum avatására látogatott.

Végül Fazakas Zoltán Márton premontrei apát áldása után felhangzott a Vadászhimnusz is, amelyet a Roth Gyula Erdészeti Szakközépiskola kórusa adott elő.

kohalmy_vadaszati_muzeum_15

A jövőnk a gyerekek kezében van, így az, hogy milyen emberré válnak, közös felelősségünk. A természet, az erdő és a vad szeretete, hazánk értékeinek és a szaktudásnak a tisztelete olyan értékek, olyan alap, amelyre építhetünk és építenünk is kell. Ezért rendkívül fontos az a társadalmi összefogás, amelyben partnerként működhetnek együtt a természeti kincseink őrzői, a vadászok és erdészek a szülőkkel, óvónénikkel és tanárnénikkel, turistákkal. A polgári összefogás mintapéldájaként megépülő Károly-magaslati Kilátó tövében felépült Kőhalmy Vadászati Múzeum otthona lesz annak a társadalmi összefogásnak, amely a jövő generációba vetett hitünket és reményünket szolgálja.

kohalmy_vadaszati_muzeum_34

(Hajdu Márk – Erdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: