Méhesházzal bővült a Ravazdi Erdészeti Erdei Iskola (+KÉPEK)

meheszhaz_4Szeptember 10-én, késő délután, családias hangulatú ünnepség során avatták fel a ravazdi erdei iskola új büszkeségét, a muzeális értékekkel is bíró, hazai viszonylatban egyedülállónak számító méhesházat. Az épületet Pintér Éva, Mosonmagyaróváron élő festőművész adományozta a Kisalföldi Erdőgazdaságnak.

A méhesházat szakszerű bontást követően, autentikus formában építették újra az iskolához tartozó területen. A több száz éves épület eredeti funkciója mellett egy állandó méhészeti tárlatnak is helyet ad.

Mint azt Dr. Nagy István, FM parlamenti államtitkár köszöntőjében elmondta, a méhészek és az erdőben dolgozó emberek hosszú ideje élnek szimbiózisban. A magyar méztermelők szakmai fejlődése, európai mércével is mérhető munkája hosszú távon akkor lesz még sikeresebb, ha egyfelől a szakmai háttér biztosított, másrészt olyan ellenőrzött és szakemberek által művelt területek állnak a méhészek rendelkezésére, amelyek a prémium minőségű méz előállításának alapját jelentik. Ugyanakkor hangsúlyozta a fogyasztók megfelelő tájékoztatásának fontosságát, hiszen nem elég jó mézet csinálni, el is kell tudni adni azt. Ennek egyik fontos momentuma lehet a most átadott gyűjtemény, ugyanis a ház mellett számos tradicionális méhészeti eszköz és kellék került a tárlatba a környékbeli méhészeknek köszönhetően.

meheszhaz_2

Az ünnepség presztízsét emelte, hogy a vendégek között nagy számban voltak jelen azok a szakemberek, akik a Győrben zajló nemzetközi méhészeti konferencia vendégeként érkeztek Ravazdra.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. részéről Orbán Tibor vezérigazgató köszöntötte a jelenlévőket.  Mint elmondta, következetesen és lépésről lépésre építik „nyitott erdő” programjukat, amelynek szerves része volt a mostani iskolabővítés. Innentől a jövő nemzedéke a méhészet fortélyaiba is bepillantást nyerhet majd.

meheszhaz_1

A gyűjtemény megtekinthető egyénileg, de csoportoknak vezetéssel is, előzetes bejelentkezés alapján. További információ hamarosan elérhető az erdőgazdaság honlapján.

meheszhaz_3

meheszhaz_4

(Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: