Fogadj örökbe facsemetét a Kis Strázsa-hegyen!

fasitas-e1474205424748Vegyél részt egy, a BEBTE-vel és a DINPI-vel közös faültetésen a Doroggal és Esztergommal egyaránt határos Kis-Strázsa-hegyen 2016. október 1-jén! Szeptember 25-ig még várják a jelentkezőket!

Fogadj örökbe Te is egy facsemetét!

A program közvetlen célja, hogy a nemzeti park gyepkezelés céljából nem hasznosítható területein berkenyés-fás ligeteket hozzanak létre, amely a későbbiekben közösségi pihenőhelyként szolgálhat a környék lakossága, és menedékhelyként a térség madárvilága számára; közvetett cél a környezettudatos szemlélet elmélyítése, valamint kapcsolatépítés a lakosság és a természetvédelmi szervezetek, intézmények között. A program részvételi díja 3100 Ft (facsemete + a gépi talaj-előkészítés költsége).

Részletek:

A faültetést a Kis-Strázsa-hegy tövében, a Kökörcsin Ház Erdei Iskola épületének szomszédságában kezdik el, ez szolgál majd a hosszú távra tervezett program első állomásaként. A fatelepítés koordinálását a Nemzeti Park szakemberei végzik. A csemeték elhelyezése természetesen a jelentkezők által megvásárolt darabszámtól függ.

A program létrehozásával egy időben az akció facebook-csoportját is megnyitották. A moderált csoportba kizárólag a programban való részvétellel lehet felvételt nyerni. Ennek feltétele a facebook-profil megléte mellett a részvételi költség befizetése*.

Egyúttal a résztvevők nevét a BEBTE honlapján is közzéteszik.

A fásítás tényleges megvalósításának ideje 2016. október 1-je (szombat). Az előzetesen előkészített gödrökbe (a helyszínen sorsolják ki a helyeket), a résztvevők személyesen ültetik majd ki a facsemetéket, amelyek névre szóló címkét kapnak.

Az októberi ültetésre 2016. szeptember 25-ig lehet jelentkezni, egyúttal ez a részvételi költség átutalásának határideje is.

Kérik a jelentkezőket, hogy a bebte@index.hu e-mail címen vegyék fel velünk a kapcsolatot!

* Az akcióban való részvételhez kérik, hogy a program költségét (3100 Ft) utald a BEBTE számlaszámára (CIB: 10700361-24479200-51100005) “Faültetés” megjelöléssel!

fasitas-e1474205424748

Az ültetés tervezett lebonyolítása:

A faültetésre időjárástól függetlenül 2016. október 1-jén (szombaton) kerül sor. Helyszín az Esztergom-Kertváros külterületén lévő Kis-Strázsa-hegyi Kökörcsin Ház Erdei Iskola épülete előtti tisztás. A program kezdete 10 órakor lesz. Az akció során 100 db, kb. 2 méteres, földlabdával ellátott facsemetét ültetnek majd el az előzőleg géppel kiásott, trágyázott gödrökbe. Az épület előtt megtartott hivatalos tájékoztatót követően, sorsolás sorrendjében lehet majd választani a helyek közül. Minden fa névtáblácskát kap, amit a támasztó karón helyeznek el. Ezen az adományozó kérésének megfelelő nevet tüntetik fel.

A beültetéskor a belocsoláshoz szükséges vizet biztosítják, ám a későbbiekben a gondozás az ültető feladata lesz (ebben segítséget ígértek, de talán az ősz is kellő csapadékot hoz majd).

Tekintettel a nagy számú részvételre, a gördülékeny lebonyolítás miatt azt kérik a szervezők a résztvevőktől, hogy ha tehetik, ásót vagy lapátot hozzanak magukkal (így nem kell egymásra várni)!

(BEBTE –  Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: