Érdekes növényfajok a kardoskúti Fehér-tó medrében (+Programajánló)

sziki_oszirozsa_koros_maros_feher_toA Körös-Maros Nemzeti Park területén található kardoskúti Fehér-tó egy időszakosan kiszáradó szikes tó, mely ilyenkor ősz elején kiszáradása után vakítóan fehér medréről kapta a nevét.

A tómeder nyugati medencéjében érdekes növényfajok jelennek meg szeptember elejére, melyek ezt a szélsőségesen szikes élőhelyet kedvelik.

A szikes tómeder egyik legnagyobb kiterjedésű társulását a magyar sóballa (Suaeda pannonica) és a hegyes bajuszpázsit (Crypsis aculeata) alkotják. A sóballa megjelenésekor sötétzöldes színű, később ősz folyamán vörösesbarnává színezi a tájat, majd pedig elszáradását követően megfeketedik. Levelei vaskosak, alkalmazkodtak a víz raktározásához. A hegyes bajuszpázsit a nevét a bajuszszerű virágzatáról kapta, a tómederben ilyenkor már elsárgult, talajon elfekvő hajtásait figyelhetjük meg.

A tómederben a bárányparéj (Camphorosma annua) és a védett sziki ballagófű (Salsola soda) is megjelenik, sokszor már a vörösesre színeződő hajtásaikat messziről felfedezhetjük.

A tómeder az időjárástól (elsősorban csapadékviszonyoktól) függően mindig más időpontokban és mértékben szárad ki és a fent említett növények évről évre eltérő kiterjedésű foltokban jelennek meg.

A tómeder keleti medencéjében a sziki nádas fordul elő legnagyobb területen, melyben a nádas alatt a sziki őszirózsa (Aster tripolium) lilás virágzatát is most figyelhetjük meg. A tómeder többi részén a sziki mézpázsit (Puccinelia limosa) és a sziki zsióka (Bolboschoenus maritimus) alkot többé-kevésbé állandó kis foltokat.

A tómeder növényzetével is megismerkedhetnek, ha szombaton ellátogatnak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett XVII. Fehértó Napjára, és besétálnak a tómeder partjára. Az eseményen színes programok várják a látogatókat: lehetőség lesz madármegfigyelésre, régi magyar háziállatfajták megtekintésére, játékos gyermekprogramokon való részvételre, kézműveskedésre.

RÉSZLETES PROGRAM ITT>>>

magyar_soballa_koros_maros_feher_to

hegyes_bajuszpazsit_koros_maros_feher_to

sziki_ballagofu_koros_maros_feher_to

sziki_oszirozsa_koros_maros_feher_to

sziki_mezpazsit_koros_maros_feher_to

sziki_zsiokas__koros_maros_feher_to

(Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság – kmnp.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: