Nemzeti parkká nyilvánítja a román kormány a Fogarasi-havasokat (+GYÖNYÖRŰ KÉPEK)

fogarasi_havasok_4Memorandumot fogadott el a bukaresti kormány szerdán az ország legmagasabb hegységének, a Fogarasi-havasoknak nemzeti parkká nyilvánításáról.

A jogszabály egy tárcaközi bizottságot hoz létre a környezetvédelmi, erdő- és vízgazdálkodási minisztérium irányítása alatt, amely a 2016-2020-as időszakban összefogja az új nemzeti park létrehozásához szükséges elemző, tervező, és engedélyező munkát. A tevékenységbe önkéntességi alapon bevonják az érdekelt környezetvédelmi civil szervezeteket, a leendő park területén tevékenykedő állami és helyi hatóságokat.

A kormány szerint a Fogarasi-havasok nemzeti park a romániai biodiverzitás leggazdagabb tartaléka lesz 27 féle élőhellyel, amely – a területén élő védett növények és állatok aránya tekintetében – “Európa Yellowstone-ja” lehet.

Romániának 13 nemzeti parkja van, 317,5 ezer hektárnyi területen, ami az ország területének másfél százalékát teszi ki, míg Európában az ilyen környezetvédelmi területek a földrész 2,8 százalékát teszi ki.

A Déli-Kárpátok vonulatához tartozó Fogarasi-havasokban található Románia legmagasabb csúcsa, a 2544 méteres Moldoveanu. A hegységen keresztül Nicolae Ceausescu kommunista diktátor parancsára az 1970-es évek elején mindössze négy év alatt utat épített a katonaság, a hivatalos statisztika szerint az építkezés során negyven utász vesztette életét.

A 2000 méteres magasságba felkapaszkodó “Transzfogarasi” országút a magashegyi időjárási viszonyok miatt csak a nyári hónapokban július elejétől október végéig használható, de a roppant látványos aszfaltozott útnak és az erdélyi oldalon épült drótkötélpályának köszönhetően turisták ezrei látogatják keresik fel, a korábban csak bakancsos, hátizsákos hegymászók által látogatott alpesi táj pedig nyaranta túlzsúfolt panziók és vendéglők zsivajától hangos.

Az Erdeiprogramok.hu főszerkesztőjének, Gribek Dániel néhány fotója a Fogarasi-havasokból:

fogarasi_havasok_1

fogarasi_havasok_2

fogarasi_havasok_3

fogarasi_havasok_4

fogarasi_havasok_5

fogarasi_havasok_6

fogarasi_havasok_14

fogarasi_havasok_7

fogarasi_havasok_8

fogarasi_havasok_9

fogarasi_havasok_10

fogarasi_havasok_11

fogarasi_havasok_12

fogarasi_havasok_13

fogarasi_havasok_15

fogarasi_havasok_16

fogarasi_havasok_17

fogarasi_havasok_18

fogarasi_havasok_19

fogarasi_havasok_20

fogarasi_havasok_22

fogarasi_havasok_21

(MTI – Fotók: Gribek DánielErdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: