Vaddisznókat lőnek ki Óbudán

vaddisznoA kiadott engedélyek alapján ezúton értesítjük a lakosságot, hogy 2016. október 31-ig a kerület egyes részein a későbbiekben előre meghirdetett időpontban vadászati szakemberek által történő kilövésekre kerül sor.

Az elmúlt 3 évben növekvő számban érkeztek a városi területekre beköltöző vadakról, főleg vaddisznók (Sus scrofa) belterületi jelenlétével kapcsolatos bejelentések hivatalunkhoz.

Az állatok rövid időn belül urbanizálódtak, az elhanyagolt telkek, kertek erdősült gyümölcsösök helyén kialakult bozótosban kiváló búvó, élő és szaporodóhelyet találtak maguknak. A vaddisznó és a róka is territóriumvédő magatartást tanúsít, az aranysakál hasonlóképpen.

Az alábbi pontok betartása csökkenti a városi vadak és az ember közti konfrontáció mértékét:

1. A lakosok, ingatlantulajdonosok kötelessége az ingatlan vagy telek határolókerítésének jó állapotban való tartása, illetve gyommentesítése. Elhanyagolt, rossz műszaki állapotú, a rendeltetésnek nem megfelelő kerítés nem fogja megakadályozni a disznók betörését.

Az erdőhatár alatti településrészeken élőknek számítani kell arra, hogy vadállatok bukkanhatnak fel a területen. A kerítés megléte, megfelelő állapota és kialakítása alapvető pont az állatok behatolása elleni védekezésben. A korábbi évtizedekben a vadakra kevésbé volt jellemző az urbanizálódás, napjainkban a nagyvárosok velejárója a vaddisznó, a róka vagy a nyest megtelepedése.

2. Kérjük, ne etessék a vadállatokat, sem konyhai, sem zöldhulladékokkal, sem száraz pékáruval. Ne helyezzenek ki táplálékot telekhatárra, vagy azon kívülre, mert ezzel gyakorlatilag az ingatlan tulajdonosok szoktatják oda a disznókat. Meg kell szüntetni az ideiglenes, és az állandó etetési tevékenységet.

3. A vaddisznók családokban élnek, nevelik utódaikat. A malacos koca (anyaállat) vehemensen védi utódait, akár az élete árán is óvja őket. Amennyiben ilyen állat jelenlétét észleljük, semmi esetre se közelítsük meg sem az anyát, sem pedig malacait, és ne zavarjuk meg utódai gondozásában, ellenkező esetben jó eséllyel ellenünk fordul. A vaddisznók párzási, búgási ideje általában november és január közé esik. A vemhességi idő kb. 16 hét, az alom 4-10 malacból áll. Ellési időszak: főleg február –május.

4. A kertes ingatlanokon élők, illetve családi házas övezetben lakók, ahol közel van az erdőhatár a lakott részekhez, gyakran alakítanak ki komposztáló dombokat, vagy helytelenül kerítésen kívül helyezik el a lehullott gyümölcsöt, kerti hulladékot. Az ilyen lerakatok természetes gyűjtőhelyei a földigilisztáknak, kisrágcsálóknak, amelyek a vaddisznó részére ízletes élelemforrást jelentenek.

Mindkét deponáló megoldás erősen vonzza a vaddisznókat. A hulladék szakszerű kezelése segít az állatok távoltartásában.

5. Amennyiben indokolt, érdemes vadvédelmi kerítéssel határolni a tulajdonban lévő ingatlant, zártkertet is. Az internetes világhálón több típusával is találkozhatunk, ilyen pl. az Ursus AS Super, a Tetra-Vad, a Salgó vagy az Agritex vadháló. Közös tulajdonságuk, hogy a kerítés szövése talajközelben jóval sűrűbb, csúszásmentes kialakítású, így amennyiben telepítése is szakszerű, meggátolja a vaddisznó bebújását.

6. Közterületen a kutyákat vezessék pórázon. Ez nemcsak a vaddisznóval, rókával való találkozáskor fontos, hanem a közösségi életben való részvételkor is. Tiszteljük meg embertársainkat azzal, hogy amennyiben állatunkkal/állatainkkal együtt használjuk a közterületeket, társainkat pórázon tartva vesszük figyelembe mások igényeit is, kutyától való esetleges félelmét, vagy korábbi, őt ért kutyatámadás miatt kialakult távolságtartását a kutyáktól.

vaddisznok

A kerületünket határoló erdők vadállományát a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Pilisvölgye vadásztársaság gondozza. A természetes szelekción túl kilövéssel szabályozza az állományméretet, etetőket-itatókat alakít ki az állatok részére az erdő mélyebb pontjain, valamint folyamatosan üzemelteti a vadbefogókat.

Évek óta felhívtuk a Tisztelt lakosság figyelmét ezekre a teendőkre, azonban mára kialakult egy olyan helyzet, amely drasztikus állománycsökkentéssel oldható csak meg. Hasonló intézkedéseket korábban Budapesten több önkormányzat területén alkalmaztak, illetve vidéki nagyvárosok szintén a vadak kilövésére kényszerültek (Debrecen, Budaörs, Miskolc, Szentendre, Esztergom, Pécs).

Ezért Budapest Főváros III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának Jegyzője és Polgármestere egyaránt azzal a kéréssel fordult a Rendőrség felé, hogy a betört vadak lakott területén való kilövését engedélyezzék vadgazdálkodó szervek vagy képviselőik számára.

A kiadott engedélyek alapján ezúton értesítjük a lakosságot, hogy 2016. augusztus 22.–2016. október 31. között a kerület egyes részein előre meghirdetett időpontban vadászati szakemberek által történő kilövésekre kerül sor.

A pontos dátumokról és az érintett területekről hirdetmény útján fogjuk Önöket tájékoztatni, mind a nyomtatott helyi médiában, mind a kerület internetes oldalain.

Az utóbbi időben kerületünkben is megszaporodtak a lakott területen történő róka előfordulások. Köszönhetően a 1992. óta történő központi repülőgépes rókavakcinázásnak, Budapesten hosszú évekre visszamenőleg rókában veszettség nem volt megállapítva. Rókáknál hasonlóan más vadon élő állatfajokhoz, (feketerigó, szarka stb.) megfigyelhető az emberi élőhelyhez való alkalmazkodás, tehát korunkban természetes jelenségnek is nevezhető. Óbuda önkormányzata évekre visszamenőleg monitoring rendszerrel jelentős számú egyedet vizsgáltat, amelyek visszaigazolják a kerületben a veszettségmentességet.

Budapest, 2016.
Budapest Főváros III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: