Szarvasbőgés túrák és szakvezetések a Pilisi Parkerdőben

szarvasboges (2)Idén ősszel is folytatódnak a Pilisi Parkerdő Zrt. nagy sikerű szarvasbőgés túrái. Az idei „erdei koncertkiírás” érzékeny időszakában, az állatok nyugalma érdekében különösen fontos, hogy erdészek szakszerű vezetésével hallgassunk bele a szarvasok természetes őszi hangversenyébe. Erre nyújtanak számos lehetőséget a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészetei által szervezett túrák és szakvezetések.

További szarvasbőgés túrák és rendezvények az ország több pontján >>>

Minden, amit a szarvasbőgésről tudni kell >>>

A szarvasbőgés erdeink egyik különleges jelensége, azonban még a rendszeresen túrázó emberek is csak ritkán találkoznak vele, ami természetes, hiszen a gímszarvas bikák alapvetően a szaporulat fenntartása és nem a közönségük elkápráztatása miatt adnak évről-évre lenyűgöző koncertet. Bár nászidőszakban a felajzott bikák elsősorban a vetélytársak távoltartására és a szarvastehenek meghódítására koncentrálnak, a túlzott emberi érdeklődés zavarja az állatok nyugalmát, akadályozza a szaporodást. A Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei ezért szervezett túrák keretében biztosítják a gímszarvasok nászi énekének hallgatását.

Az állatok nyugalma és a természetszeretők biztonsága érdekében a Pilisi Parkerdő Zrt. arra kér minden érdeklődőt, hogy a vezetett túrákon, és ne saját egyéni éjszakai kirándulásaikon ismerkedjenek meg a szarvasok nászával!

A szarvasbőgés-túrák egy-egy alkalommal korlátozott létszámú érdeklődőt fogadnak, és helyszínen fizetendő részvételi díj ellenében vehetők igénybe. Tanácsos az időjárásnak és a terepi szakvezetésnek megfelelő öltözékben és lábbeliben érkezni!

Budapesti Erdészet
Túra időpontja: szeptember 20-a és október 10-e között minden kedden, szombaton és vasárnap
Találkozó: 17:30-kor a Budakeszi Vadaspark parkolójában
Túra ideje: 18:00-20:30
Túra hossza: 3-4 km.
Szükséges felszerelés: zseblámpa, távcső
Részvételi díj (helyszínen, készpénzben fizetendő):
• felnőtt: 1.500 Ft.
• 14 év alatti gyerek: 1.000 Ft

A túra résztvevői hivatásos vadász szakvezetése mellett ismerhetik meg az esti erdők neszeit, hangjait, és jó eséllyel a túrával érintett területen és környékén élő több tucat szarvasbika nászhangját, a szarvasbőgést is. Alkalmanként maximum 25 fő vehet részt a túrán, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.

Jelentkezés: e-mailen keresztül (Toth.Mirtill@pprt.hu), legkésőbb a túra indulásának napján délelőtt 10 óráig.

Visegrádi Erdészet
Túra időpontja: szeptember 21. (szerda)
Találkozó: 16:30 – Visegrád, Nagyvillám, Bobpálya parkolója
Túra időtartama: kb. 3 óra
Szükséges felszerelés: zseblámpa, távcső
Részvételi díj (helyszínen, készpénzben fizetendő):
• felnőtt: 1000 Ft.
• gyerek (6-18 éves korig): 500 Ft.

Jelentkezni az ocsovai.zoltan@pprt.hu címen lehet, maximum 50 fő vehet részt a túrán.

Valkói Erdészet
Túra időpontja: szeptember 17., 20. és 30.
Találkozó: Valkói Erdészet, Szép Juharfa bejáró út (47°34’37.72″ 19°25’44.67″)
17-én és 20-án 17:00-kor, 30-án 16:45-kor
Túra időtartama: 3 óra
Részvételi díj (helyszínen, készpénzben fizetendő): 4000 Ft/fő (a túrát 10 év alatti gyermekek térítésmentesen látogathatják)

Jelentkezni a kiss.bence@pprt.hu címen lehet, egy szakvezetésen egyszerre 15 fő vehet részt.
A Budakeszi Vadasparkban idén is folytatódnak a nagysikerű Éjszakai Kalandtúrák, melyeken a szerencsések nem csak a párjuk után bőgő szarvasbikák hangjával, hanem az éjszakai erdővel és összes lakójával megismerkedhetnek.

Az Éjszakai Kalandtúrák időpontjai:

2016. szeptember 23. és 30.
Gyülekező a főbejáratnál: 20:00-kor

2016. október 7., 14., 21., 28.
Gyülekező a főbejáratnál: 19:00-kor

Előzetes regisztráció után maximum 2×50 fős csoportot tudnak fogadni, akik szakvezetők kíséretével zárás után, sötétben mennek be a vadasparkba, ahol az állatok kifutóinál meg-megállva a vezető elmondja az érdekességeket az állatokról, és éjszakai viselkedésüket is meg lehet nézni. Fejlámpát, elemlámpát szükséges hozni. A program körülbelül 2 órás, a felnőtt jegy 1350 Ft., a gyerek jegy 700 Ft. (helyszínen, készpénzben fizetendő).

Jelentkezni a budakeszi.vadaspark@bkvp.hu címen lehet, az üzenet tárgya: „Éjszakai túra” legyen.
Mielőtt belevágnánk egy ilyen túrába, lássuk, mit érdemes tudni a szarvasbőgésről, mindez milyen szerepet tölt be a szarvasok életében!

Az erdők egyik legméltóságteljesebb lakója, a gímszarvas kifejlett, párzásra kész bikái nász idején, szeptember tájt sötétedés után bőgéssel hívják fel magukra a szarvastehenek figyelmét, míg a háremüket őrző hímek riválisaik elriasztása, erejük fitogtatása céljából is bőghetnek. Az ivarérett gímbikák ebben az időszakban néhány ivarérett nőivarú egyedet – ünőt és tehenet – terelnek kisebb csapatba, így alakítják ki az úgynevezett háremet. Fizikai erejüket fitogtatva arra törekednek, hogy az általuk őrzött hárem kizárólagos urai maradjanak. Amíg minden nőivarú egyedet meg nem termékenyít, a bika a hárem körül marad, éberen vigyázza, hogy a „konkurencia” ne juthasson közelébe. Ha másik, háremet alakítani még nem tudó bika közelít, ezt észlelve a hárembika először hanggal figyelmezteti a trónbitorlót távolmaradásra; ha ez eredménytelen, megverekszenek a birtokjogért. Amelyik bika a párbajban alulmarad, az megfutamodik, és a párzási időszak végéig folytatja más háremek felkeresését.

Az ilyen gyengébb, megfutamított, háremtől elkergetett, de ivarérett bikákat nevezik viselkedésük miatt „kereső” bikáknak. Ezt a viselkedést is a gímbikára jellemző hangadás kíséri, de más hangot hallat az imponálni akaró, mást a kereső, és mást a háremvédő, fajtársait riasztó bika. Sőt, a bőgés ezen kívül az állat fizikai állapotáról, méretéről, és még a vérmérsékletéről is tanúbizonyságot adhat. Így alakul ki az a jellegzetes hangorkán, a többszólamú és változatos hangerejű szarvasbőgés, ami – mivel a nagyvad nem kedveli a hőséget – alkonyattól kezd erősödni, mikor már enyhül az idő. Leggyakrabban az esti és a hajnali szürkületben szólalnak meg a bikák, de a bőgés csúcspontján a nap bármely szakában számíthatunk a jellegzetes hangra.

Szerencsés esetben ilyenkor még az egymásnak feszülő, verekedő bikák agancsainak csattogását is hallani lehet, habár a szakemberek óvatosságra intik a kirándulókat: a felajzott, harcra kész bikák közelébe menni nem biztonságos, így mindenképpen figyelemmel kell követni az erdészetek által kihelyezett figyelmeztetéseket!

(Pilisi Parkerdő Zrt.)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: