SEFAG Zrt.: Ha szeptember, akkor szarvasbőgés

Lábod, 2002. szeptember 24. Javában folyik az õszi vadászidény, amely egyben a szarvasbõgés ideje. A Lábod Rt. vadásztatással foglalkozó területén ebben az idényben eddig 70 gímszarvas bikát lõttek a zömében külföldi vendégvadászok. Az ismert somogyi vadászterület jó hírét annak köszönheti, hogy a területén élõ szarvasállományt nem vadászták túl, a szelektálást szakszerûen végezték és ezért jó minõségû nagy bikák élnek itt. A képen: bõgõ gímszarvas bika. MTI Fotó: Kovács Attila

Szeptember hónap elején az erdő a gímszarvasok szerelmes bőgésétől hangos. Ekkor kezdődik a vadászati főszezon. A párzásra kész gímbikák alkonyattól pirkadatig, bőgéssel hívják fel a szarvastehenek figyelmét vagy éppen a területen lévő többi gímbikát figyelmeztetik a jellegzetes és változatos hangorkánnal.

Nász időszakában a bikák viselkedése megváltozik, megnő a fajtársakkal szembeni agresszivitásuk, megemelkedik a tesztoszteron szintjük, mely meghozza harci kedvüket. A felajzott bikák a bőgés időszakában kiszámíthatatlanokká válnak, így az erdőben kirándulókra is veszélyt jelenthetnek. Ezért is van szükség ebben az időszakban az erdőlátogatás korlátozására, ezzel is óvva a turisták testi épségét. Továbbá fontos szempont az is, hogy a túlzott emberi érdeklődés megzavarhatja az állatokat.

szarvasboges

A SEFAG Zrt. üzemi vadászterületeire vonatkozó erdőlátogatási korlátozásról a SEFAG Zrt. honlapján, Facebook oldalán, valamint a Somogyi erdők Facebook oldalon lesz látható egy tájékoztató. Megmutatjuk azt is, hogy mely erdőrészek tartoznak majd a korlátozottan látogatható területek alá.

Kapcsolódó cikkek:
Szeptemberi erdőlátogatási tilalom a Veszprém megyei erdőkben is
FIGYELEM! Szeptemberben erdőlátogatási tilalom lép életbe a Mecsek több részén is

(Sefag Zrt.)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: