A Budapest-környéki erdőkből nézné a fővárosi tűzijátékot? Hasznos tippek, hogyan tegye!

tuzijatek_budapestA Pilisi Parkerdő Zrt. tapasztalatai szerint minden évben nagyon sokan nézik a Budapest környéki hegyekből és kilátókból az augusztus 20-i tűzijátékot. Az erdei helyszínek sötétedés utáni látogatása és a nagy érdeklődés miatt fontos felhívni a figyelmet a legfőbb óvintézkedésekre és a felelős magatartásra, hogy mindenki zavartalanul ünnepelhessen. Különösen indokolt mindez az elmúlt héten történt turistabalesetekre való tekintettel.

Az Államalapítás Ünnepén minden tekintet az égre szegeződik, ilyenkor csaknem fél órán át ünnepi fényárban úszik a Budapest feletti égbolt. Rengeteg ember foglalja el ilyenkor a jó rálátást biztosító helyeket családdal, barátokkal, társasággal. A nagy tömeg a belvárosi helyszíneken sem nyújt mindig kellemes élményt, ha azonban ugyanezt a zsúfoltságot a kilátókban és a hegytetőkön található helyekre vonatkoztatjuk, fokozottabb odafigyelésre és felelősebb magatartásra van szükség. Miként az elmúlt egy hét alatt a Vadálló-köveknél történt két sajnálatos turistabaleset is bizonyítja, sokszor csak egy rossz lépés kell, és kész a baj.

A Budapest környéki erdőket évente több millió ember látogatja, az egyik legnagyobb nemzeti ünnepünkön értelemszerűen a népszerű helyek napi látogatottsága is megugrik. A Pilisi Parkerdő Zrt. ezért mindenkit arra kér, hogy az alábbi óvintézkedések betartásával óvja a saját és mások testi épségét, zavartalan ünneplését:

• Olyan öltözetben és stabil, nem csúszós lábbeliben érkezzünk, amit a környezet, az erdei körülmények megkívánnak.
• Az esti erdőjárásra vigyünk magunkkal elemlámpát és feltöltött mobiltelefont is, hogy probléma esetén segítséget tudjunk hívni.
• Csak olyan helyre induljunk el, amit jól ismerünk. Számítsunk arra, hogy az odafelé világosban megtett úton visszafelé sötétben kell majd hazatalálnunk!
• Mindig legyünk tekintettel embertársainkra, ne tülekedjünk és lökdösődjünk a kilátókban és a hegyoldalakon!
• A jó és zavartalan kilátás sokszor azt jelentheti, hogy az adott területen meredek hegyoldal, sziklás rész vagy esetleg régi bányaterület található. Ilyen helyeken ne menjünk túl közel a hegyoldal széléhez! Sötétben, rossz látási körülmények között amúgy is nagyon nehéz megbecsülni a távolságokat.
• Ne készítsünk szelfit kilátó/hegyoldal/szakadék/stb. pereméről! A testi épség fontosabb egy fotónál.
• Ha kilátóból vagy hegytetőről szeretnénk élvezni a tűzijátékot, ne fogyasszunk alkoholt, mert akár csak egyetlen bizonytalan lépés is balesetveszélyt jelenthet az éjszakai erdőben vagy hegyoldalban.
• Csak a kijelölt és kiépített tűzrakóhelyeken gyújtsunk tüzet! A fából épült kilátók közvetlen közelében nem véletlenül nincsenek ilyenek, hiszen a bármilyen véletlen folytán elszabaduló lángok az egész építményt elpusztíthatják.

E pár jó tanács megfogadásával azonban semmi sem állhat a felhőtlen ünneplés útjába, és mindenki nyugodtan átadhatja magát a tűzijáték élményének.

(Pilisi Parkerdő Zrt.)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: