22 éves Hubert, a Budakeszi Vadaspark idős hiúza

HubiHubert, a vadaspark nagyragadozója idén ünnepli 22. születésnapját, ezzel valószínűleg ő számít kontinensünk korelnökének. A fokozottan védett, Európa vadonjaiból szinte teljesen eltűnt hiúzt a Budakeszi Vadaspark szakemberei emiatt még a széltől is óvják – sokszor szó szerint.

Szinte közhelyszámba megy, hogy az állatkertekben és a vadasparkokban a nyugodt, stresszmentes életkörülmények, a folyamatos, szakszerűen megtervezett táplálás és orvosi ellátás, illetve a természetes ellenségek hiánya miatt az állatok jóval tovább élnek, mint a vadonban. Hubert 2011-ben a Nyíregyházi Állatparkból érkezett a számára „nyugdíjas szállást” nyújtó Budakeszi Vadasparkba, és ugyan már akkoriban is aggastyánnak számított – hiszen a vadonban egy hiúz átlagosan csupán 13 évig él –, a Budakeszi Vadaspark szakemberei évről-évre nagy örömmel konstatálják, hogy hajlott kora ellenére mennyire jól tartja magát.

Szilágyi Zsolt, a Budakeszi Vadaspark gondozója elmondta: „Hubert a mai napig életerős, jó étvágyú egyed, állapota stabil. Hatalmas büszkeség egy gondozónak, ha egy, a gondjára bízott állat ilyen szép kort él meg, arról nem is beszélve, hogy hány látogatónknak okozhat így még örömet. Kiemelt figyelemmel viseltetünk a korrekorder Hubert iránt, ügyelünk rá, hogy macskaféle lévén a legjobb minőségű, alacsony zsírtartalmú csirkehússal lássuk el. Rendszeres orvosi felügyelet mellett tölti vadasparki napjait, vitaminkeverékeket, porcerősítőt és gyulladáscsökkentőt is „szed”, hiszen fogazata és csontozata sem a régi már. Emellett a kifutóját és a fedett emelvényét is úgy alakítottuk ki, hogy a lehető legjobban védve legyen a zavaró tényezőktől, illetve a hőségtől és az esőtől is, mert a szélsőséges időjárási körülmények bizony megviselhetik az ízületeit.”

Hubi

A kifejlett hiúz testtömege 18-38 kg, marmagassága 60-75 cm, testhossza 80-130 cm, amihez 15-25 cm-es farokhossz adódik. Nyáron vörösesbarna, télen szürkés árnyalatú, apró sötét foltokkal pettyezett bundája és jellegzetes szakálla van. A füle felálló, rajta szőrpamacs található. Élőhelyén a nyugalomnak kiemelt szerepe van, a zavarásra érzékeny hiúz állománya az ember terjeszkedése miatt hazánkban a XX. század folyamán drasztikusan lecsökkent, később eltűnt fajnak is nyilvánították.

Veszélyeztetett faj, amely Magyarországon 1988-tól tartozik a fokozattan védett állatok körébe. A 80-as évektől kezdve, a szlovákiai Kárpátokból származó egyedek miatt csupán szórványos hiúz-észleléseket regisztráltak. Jelenleg a Zempléni-hegységben és az Aggteleki-karszton élnek vadon hiúzok, de az ő számuk is csupán 5-10-re becsülhető. A Budakeszi Vadasparknak ezért is kiemelten fontos feladata, hogy a látogatóknak minél szélesebb körben bemutassa ezt a ritka fajt.

(Budakeszi Vadaspark)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: