Perseidák: éjszakai séták augusztusban a csillagok nyomában

persSzinte nincs ember, aki ne hallott volna az augusztusi hullócsillagokról, a legtöbben életük első meteorélményét nyáron szerzik, köszönhetően a kellemes időjárásnak és a szabad ég alatt töltött több időnek – áll a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján közölt tájékoztatásban.

A Perseidák legkorábbi említése kínai évkönyvekben történik Kr. u. 36-ban. Számos további utalásra bukkanhatunk koreai, kínai és japán feljegyzésekben, amelyek a 8–11. századból származnak. A Perseidákat Szent Lőrinc könnyeiként is emlegetik – ma is így él a népi emlékezetben.

Augusztus első napjaiban óránként öt rajtagot is összeszámolhatunk, augusztus 10-re pedig 15-re kúszik fel ez a szám. Ezután hirtelen emelkedéssel érkezünk el a maximumhoz (általában az augusztus 12-ről 13-ra virradó éjszaka), amikor is 50-80 hullót láthatunk óránként, majd hirtelen csökkenés következik, és augusztus 15-ére 10-es óránkénti szám tapasztalható. Az utolsó Perseidákat augusztus 24-e környékén láthatjuk, amikor egy megfigyelő átlagosan egy rajtagot láthat óránként.

Jérémie Vaubaillon számításai azt mutatják, hogy augusztus 12-én 0 óra és 4 óra között keresztezzük a Föld-űrhajóval a szülőüstökös törmelékfelhőjének legsűrűbb részét (a 2016. évre vonatkoztatva), amelynek összetevői két keringési periódussal ezelőtt dobódtak ki. Így ekkor fogjuk a legtöbb meteort látni.

19336805_dcde58312eeabf7055218998355456e2_xl

(Kép forrása: indafoto.hu)

Augusztusi csillagles programok:

Augusztusi csillaghullás túra Naszályon

A résztvevők távcsővel figyelhetik meg a szabad szemmel nem látható égi jelenségeket, és bővíthetik ismereteiket az égitestekről, csillagképekről. A túrát az MCE Felsőgallai Amatőrcsillagász Klubbal közösen szervezi a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

Csillagfényes séta a budai Sas-hegyen

Szürkületkor induló túra keretében a Sas-hegy különleges flóráját és faunáját bemutatva láthatják az érdeklődők a város fokozatosan kigyúló fényeit, illetve azt, hogyan burkolóznak fényárba Budapest híres épületei.

Perzeidák – meteorles és csillagászati bemutató Felsőtárkányban
Az augusztusi hullócsillagokat fényszennyezés-mentes természeti környezetben, kényelmes tábori ágyakról, távcsöves bemutató mellett tekinthetik meg a látogatók.

pers

 

Lepkék és hullócsillagok – Éjszakai élménykirándulás Gödöllő mellett
Egy este, sok élmény! Lepkészbemutató, távcsöves csillagnézés várja a természet szerelmeseit. Beborult égbolt esetén is ott vannak az éjszakai erdő varázslatos hangjai, a nem mindennapi “szurdoktúra”, a holdfényes vízmosásjárás…

Éjszakai túra a Nagy-Szénás tanösvényen
A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett rendhagyó éjszakai túrán a Nagy-Szénás tanösvény felfedezésére indulhatnak az érdeklődők, és cserkészhetik be közösen Európa legnagyobb rovarát,  a fűrészeslábú szöcskét. Augusztus ezen időszakában vonul el Földünk felett a Perseidák meteorraj, így a „csillaghullásban” is gyönyörködhetnek a résztvevők.

Részletek ITT>>>

Bakonybél: a Perseidák meteorraj megfigyelése
Meteorit vásár, meteorit bemutató, távcsöves észlelés, filmvetítés, éjszakai séta, és szabadszemes meteorit megfigyelés várja a Bakonybélbe látogatókat.
 Részletek ITT>>>

Csillagfényes éjszaka: sátorozás a szabadkígyósi Nagyerdőben
„Csillagfényes éjszaka” sátorozásra hív minden érdeklődőt a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a szabadkígyósi Nagyerdőbe. A kirándulás mellett a természet kedvelői madárgyűrűzést is megtekinthetnek. Részletek ITT>>>

Részletek ITT>>>

(Magyar Csillagászati Egyesület – mcse.hu, Erdeiprogramok.hu)

 

erdeiprogramok_header
Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: