Gímszarvas született a Körösvölgyi Állatparkban

zikeTizenöt kilogrammos, egészséges borjút hozott világra az egyik gímszarvas tehén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén fekvő Körösvölgyi Állatparkban.

„Állatparkunk gímszarvas-karámjának lakói rácáfoltak a szakirodalomra, mely szerint a tehenek 3-4, a bikák pedig 4-5 éves korukban válnak ivarérettekké. A szabad természetben bizonyára így is van ez, a Körösvölgyi Állatparkban lakó gímszarvasok azonban jóval korábban ajándékoztak meg bennünket az első utóddal. Az itteni két tehén és a bika egyaránt kétéves, s 240 napi vemhesség után, július 10-én az egyik tehén világra hozta első kisborját” – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság tájékoztatásában.

zike

Az ellés mindössze 10 percig tartott, s mivel napközben történt, így a látogatók is végigkövethették azt. A szépen fejlett, 15 kilogramm testtömegű borjút egy kidőlt, korhadt fa mellett hozta világra a mamája. Az őzekhez hasonlóan a gímszarvasok is 2-3 hétig elfektetik borjukat, csak szoptatni járnak hozzá. A kicsi 2-3 hétig egyhelyben fekszik (a szabad természetben így kevésbé találnak rá a ragadozók), majd amikor már kellően megerősödik, akkor elkezdi követni anyját. Már most is időnként feláll, próbálgatja lábait.

A borjú barna alapon fehér pöttyös, s ez 6-8 hónapos koráig így is marad, akkor vált majd át a színe vörösesbarnára.

g__mborj___CzifG__1__07_15_KneOM

(Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: