Bajban vannak a fecskék, így segíthetünk rajtuk!

fecske_bajbaj_5“Sorra érkeznek a hívások molnárfecskék miatt. A viharos, hideg, szeles, esős időjárás miatt a frissen kirepült fecske fiókák nagy bajban vannak” – hívta fel a figyelmet a mályi Madármentő Állomás hivatalos Facebook oldalán. De mit tegyünk, hogyan segíthetünk?

“Több helyről is jelezték, hogy az ablak párkányaira húzódva találnak menedéket a fiatal madarak. Van ahol 50-80 fecske lóg fürtökben a ház sablon deszkái alatt azért, mert a fészkek már megteltek ázott, kihűlt kis fecskékkel. Aki ilyet tapasztal, kérjük, nézzen szét az épület környékén, hogy nincsenek-e leperegve fecskék” – figyelmeztetnek a madárvédők, akik azt is részletesen leírták, hogy miként segíthetünk a bajbajutott fecskéken.

fecske_bajbaj_3

“Ha ázott, kihűlt fecskét találunk, tegyük őket dobozba, aminek az aljára helyezzünk több réteg papírtörlő kendőt. A doboz oldalára fúrjunk szellőző lyukakat. Vigyük be a lakásba, és tegyük meleg helyre őket. Ha a papírtörlő átázott, cseréljük ki alattuk. Ha a mentett fecskék között találunk ájult, haldokló, állásra vagy járásra képtelen madarat, akkor akár alacsony fordulatú hajszárítóval is átmelegíthetjük, ügyelve arra nehogy megégesse a madarat a forró levegő. Ne kezdjük el etetni őket magokkal, csontkukaccal, kenyérrel, ropival, parizerrel, hasonló felvágottakkal” – figyelmeztet a mályi Madármentő Állomás, amely kéri, hogy etetésükkel, és további ellátásukkal kapcsolatban a lakosok keressék őket a 06 30 689 2727-es telefonszámon.

fecske_bajbaj_4

“Bármilyen más bajba jutott fióka vagy madár esetén is segítünk!!” – zárják a felhívást Facebook oldalukon.

fecske_bajbaj_2

fecske_bajbaj_1

fecske_bajbaj_5

(Erdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: