Új kilátópontot és turistaházat avattak a Hármashatár-hegyen (+KÉPEK)

harmashatarhegy_6Nem éppen hamisítatlan júliusi időjárás kíséretében adta át a Pilisi Parkerdő Zrt. a Hármashatár-hegyen megvalósított legújabb turisztikai beruházásait. A kilátópont átadása szó szerint a felhők között történt, így az egyébként csodálatos panorámában senki nem gyönyörködhetett. A most megnyitott modern turistaház 4500 és 6000 Ft-os árakon várja majd a vendégeket, a Hármashatár-hegy fejlesztése pedig még nem ért véget… – tudta meg az Erdeiprogramok.hu.

TELJES KÉPGALÉRIA A HÁRMASHATÁR-HEGYEN RENDEZETT ÁTADÓ ÜNNEPSÉGRŐL >>>

Július 14-én, délelőtt újságírókkal, erdészekkel és a Földművelésügyi Minisztériumból érkezett vendégekkel telt meg a budapesti Hármashatár-hegy. A nemrég felújított HangÁr Bisztró ködbe – pontosabban felhőbe – burkolózva fogadta a megjelenteket. A Pilisi Parkerdő Zrt. területén csütörtökön adták át a legújabb – néhány hete már látogatható – nyolcszögletű, 4 méter magas kilátópontját, amelyet Guckler Károlyról neveztek el. Emellett pedig megnyitotta kapuját egy új turistaszálló is.

harmashatarhegy_26

A megjelenteket a ködben elsőként Mészáros Péter, az állami erdőgazdaság kommunikációs előadója köszöntötte, aki hangsúlyozta; a Pilisi Parkerdő Zrt. egyik célja, hogy a kilátók és egyéb közjóléti létesítmények segítségével a jeles elődök nevei is fennmaradjanak. Éppen ezért, a kilátópont Guckler Károly erdészről lett elnevezve, aki 1895-től erdőmesterként, majd az Erdészeti Hivatal vezetőjeként tevékenykedett. Az 1858-ban, Debrecenben született szakember nagyban hozzájárult a Budapest-környéki hegyek erdősítéseihez. A feketefenyők telepítése hozzájárult a kopár sziklák talajképződéséhez, amelyekre az állami erdőgazdaság napjainkban már őshonos fafajokat tud ültetni.

Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. kommunikációs előadója

Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. kommunikációs előadója

Igazi látnivalóval lettünk gazdagabbak

A rendezvényen köszöntőt mondott a III. kerületi alpolgármester-asszony, Kelemen Viktória, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a természet, az élővilág az egyik legértékesebb kincsünk, amelyet olyan természetesnek veszünk, mint a levegőt. „Óbudán sétálva, a hegyre felnézve, ez egy nyugvópont” – mondta a helyi politikus, majd megköszönte a Pilisi Parkerdő Zrt. környéken elvégzett munkáját.

Kelemen Viktória, a III. kerület alpolgármestere

Kelemen Viktória, a III. kerület alpolgármestere

A kilátópont egy, a II. világháború ideje alatt használt lövegállásra épült, amellyel a Pilisi Parkerdő Zrt. egy tájsebet is orvosolni tudott úgy, hogy ezzel egy időben maga a történelmi helyszín is megmaradt, csak a funkciója változott. A fenyőgerendákból készült, különleges faszerkezetű kilátópont az Országos Kéktúrához is kapcsolódik, a beruházás 31 millió forintból valósult meg.

harmashatarhegy_6

A kilátópontot Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter adta át, aki elsőként a gyönyörű panorámát dicsérte, amelyet ezúttal nem lehetett megcsodálni. A miniszter ehhez kapcsolódva a székelyföldi Orbán Balázst idézte, aki ötször mászta meg a Brassó fölött magasodó Bucsecs hegycsúcsot, ám egyszer sem láthatta a környéket a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt.

harmashatarhegy_32

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter

Fazekas Sándor a hegytetőn hangsúlyozta; ahhoz, hogy a magyar erdőket az emberek minél jobban megismerhessék, olyan létesítményekre van szükség, mint ezek a kilátók, információs táblák, tanösvények. „Egy igazi látnivalóval lettünk gazdagabbak” – mondta a kilátóponthoz kapcsolódva, majd hozzátette, hogy 2010 óta 15 milliárd forintot költöttek az ehhez hasonló közjóléti fejlesztésekre: erdei iskolákra, erdei vasutakra, kilátókra, turista- és kerékpárutak kiépítésére, erdei szállások létesítésére, felújítására.

Leleplezés...

Leleplezés…

A beszédek után Kelemen Viktória, Fazekas Sándor, Bitay Márton Örs, Zambó Péter és Thuróczy Lajos leleplezte a kilátópont névtábláját, amelyen Guckler Károly neve áll, majd a vendégek megtekintették a ködben álló létesítményt, amely után a néhány száz méterrel lejjebb fekvő turistaház megnyitása következett. Ennek elődje még 1940-ben pilótaotthonnak épült.

Pilótaotthonból erdei szállás

A 120 millió forintos beruházás eredményként egy 38 férőhelyes épület (12 db kétágyas, 1 db 8 ágyas és 1 db 6 ágyas szoba) nyitja meg kapuit a turisták előtt, amely azonban a közeli létesítményeknek köszönhetően – HangÁr Bisztró, rendezvényközpont – akár lagziknak, családi rendezvényeknek is helyet ad. „Tengerünk nincsen, de a magyar táj rengeteg kincset tartogat, amit érdemes bejárni” – hangsúlyozta Fazekas Sándor már az erdei szállás előtt.

harmashatarhegy_31

Thuróczy Lajos, a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) tiszteletbeli elnöke kifejtette: ha naplót írt volna az elmúlt néhány évben, most nem tudná visszaidézni, hogy a páros vagy a páratlan napokon volt-e több átadó ünnepség az országban, ami hihetetlen öröm számára. Hozzátette ugyanakkor, hogy a belföldi turizmus további fellendüléséhez az emberek anyagi helyzetének javulása is kulcsfontosságú.

harmashatarhegy_33

Thuróczy Lajos, a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) tiszteletbeli elnöke

Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója kifejtette; a most és a közelmúltban átadott közjóléti fejlesztések azt a célt is szolgálják, hogy az emberekben olyan erdészkép alakuljon ki, aki tesz a környezetért, a közjólétért. „Ez a hely negyed órányira van a belvárostól, mégis a természetben találjuk magunkat” – fogalmazta meg a Hármashatár-hegy népszerűségének okát.

harmashatarhegy_45

A turistaház belülről

A vezérigazgató kifejtette, hogy már évekkel ezelőtt megálmodták a területen ZöldBázis turisztikai központot, amely folyamatosan épül, szépül és fejlődik. Létrehozták az Erdő Ajándéka Erdészeti Erdei Iskolát és a ZöldBázis Turistaközpontot, működik bisztró és rendezvényterem, most pedig átadták a kilátópontot és modern erdei szállás is várja a kirándulókat. „Ezeknek a segítségével egy pontosabb kép alakul ki arról, hogy milyen munkát is végez a XXI. századi magyar erdész” – mondta, majd hozzátette, hogy további fejlesztések is várhatók a Hármashatár-hegyen, méghozzá a bakancsos turisták, a kerékpárosok és a siklóernyősök részére is.

A turistaház belülről

A turistaház belülről

A rendezvényen Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár pohárköszöntőjében hangsúlyozta: „ennek a munkának van értelme, és van hozadéka a belföldi turizmus részeként”.

Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár

Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár

Végül Rotter Ervin, Rotter Lajos, a magyar vitorlázórepülés kiemelkedő alakjának fia is szót kapott, aki köszönetet mondott a fejlesztésekért, és dicsérte a Pilisi Parkerdő Zrt. munkáját.

Rotter Ervin, Rotter fia

Rotter Ervin, Rotter Lajos fia

Mint azt az Erdeiprogramok.hu megtudta, a turistaházban 4500 és 6000 Ft lesz egy éjszaka, az állami erdőgazdaság pedig arról is tárgyal a BKV-vel, hogy naponta néhányszor autóbusz is közlekedjen a város és a Hármashatár-hegy között.

harmashatarhegy_35

(Gribek Dániel – Erdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: