Bazaltorgona és muzsika a füleki erdőben (+KÉPEK)

muzsikal_az_erdo_fulek_18Július 2-án, szombaton, Füleken vette kezdetét a Muzsikál az erdő! – Mátrai Művészeti Napok programsorozat, amelyen természetesen az Erdeiprogramok.hu is jelen volt. A rendezvények egészen a hét végéig, 10-éig tartanak a Mátra különböző pontjain, többek között a Kékesen és a Galya-tetőn.

KÉPGALÉRIA A MUZSIKÁL AZ ERDŐ NYITÓNAPJÁRÓL AZ ERDŐ-MEZŐ ONLINE PORTÁLON >>>

A Muzsikál az erdő rendezvénysorozat részletes programja július 10-ig >>>

Az esemény a Somoskői vár szlovák oldalán kezdődött, ahol egy Balázs Csaba ökológus által vezetett túra keretében megismerkedhettünk a térség jellegzetes növény- és állatfajaival. Páratlan panoráma tárult a Novohrad-Nógrád Geoparkra, ami az UNESCO első határon átnyúló geoparkja. Lejjebb ereszkedve csodálhattuk meg a térség egyik jellegzetességét, a bazaltorgonát, majd a Várhegy oldalában geológiai érdekességként számon tartott híres bazaltömlést és a letöredezett vulkáni tufából keletkezett kőtengert.

muzsikal_az_erdo_fulek_14

Vezetett túrák és egyéb információk: http://www.nogradgeopark.eu/

Dr. Szabó Lajos, a Muzsikál az erdő Alapítvány elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a 13. évadhoz érkezett programsorozat kiemelkedő eseménye a füleki, hiszen most valósult meg először az, hogy a programsorozat átível a határokon.

Aki a túra helyett valami könnyedebbre vágyott, annak a Füleki várban lehetősége nyílt egy helytörténeti előadás meghallgatására, amelyet nem más, mint a város polgármestere, Dr. Agócs Attila tartott. A délelőtt folyamán a gyermekek sem unatkoztak, hiszen a hagyományos fűbabakészítés, rongybabakészítés mellett bábszínház is szórakoztatta a kicsiket és nagyokat.

A Gimnáziumban Dr. Borovics Attila, a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója „Termeljünk együtt a természettel” című előadásán az agroerdészet lehetséges megvalósítási formáit ismerhettük meg külföldi példák alapján.

muzsikal_az_erdo_fulek_29

Bősze Ádám, a Bartók Rádió munkatársa konferálta fel az 1978 őszén alapított Melódia Női Kar koncertjét, melyet a park fáinak hűs árnyékában élvezhettek a megjelentek.

Dr. Agócs Attila, Fülek város polgármesterének nagy örömére szolgál, hogy megtalálta őket a rendezvény, hiszen a Novohrad-Nógrád Geopark nagyon fontos szerepet tölt be az életükben, úgy a kultúra, mint a biodiverzitás megőrzésében. Megköszönte mindkét ország minisztériumának, hogy elfogadták a meghívást, hiszen így a koncertek kapcsán lehetőség nyílott az együttgondolkodásra a geopark további fejlesztésében.

Boroš Milán, a Szlovák Állami Természetvédelem vezérigazgatója nem csak pozíciója miatt jelent meg, hiszen megbízást kapott arra vonatkozóan, hogy képviselje a minisztériumot a tárgyalásokon, amelyen segíteni tudja a Geopark tevékenységét.

muzsikal_az_erdo_fulek_50

Dr. Mózes Csaba, FM osztályvezető szerint ez a rendezvény is erősíteni tudja az összetartást, a helyben maradást és mindazokat az értékeket, melyeket a helyi értékek képviselni tudnak. Reményét fejezte ki, hogy az elkövetkezendő években is egy tartós együttgondolkodást tudunk elindítani.

A rendezvénysorozat 2011 óra Príma díjas, nem véletlenül, hiszen összefogja azokat az embereket, akik szeretik és tisztelik az erdőt – mondta Józsa Judit, a Magyar Kultúra lovagját, az Összetartás emlékplakett alkotója. Az alkotás leleplezése után a szimbológiai jelentőségét is elmagyarázta: a közepén egy egyenlő szárú kereszt látható, ami a szülőföldet szimbolizálja. A középpontból indulnak ki folyamatosan növekedve szív alakú tulipánok, mely az összetartást szimbolizálja. A külső széle gránátalma virágokban fejeződik be, ami a termékenység szimbóluma.

muzsikal_az_erdo_fulek_53

(Rákóczi Ágnes – Erdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: