Ezer magyar erdész gyűlt össze Székelyföldön a 147. OEE Vándorgyűlés alkalmával

Sepsikõröspatak, 2016. június 23. Leleplezik Bedõ Albert, a 150 éves Országos Erdészeti Egyesület egyik alapítója emléktábláját az egyesület vándorgyûlése után a Sepsikõröspatakhoz tartozó kálnoki temetõben, Erdélyben 2016. június 23-án. MTI Fotó: Veres Nándor

Ezer Kárpát-medencei magyar erdész részvételével tartotta meg 147. Vándorgyűlését Székelyföldön az Országos Erdészeti Egyesület (OEE). A három napos rendezvénysorozat ünnepi közgyűléssel kezdődött, amely során a tagok az elmúlt 150 év erdészeinek értékteremtő tevékenysége előtt tisztelegtek.

Kapcsolódó cikkek az Erdő-Mező Online portálon:
Az Erdélyi Magyar Televízió videója az OEE Vándorgyűlésről
Székelyföldön ünnepel az Országos Erdészeti Egyesület – Átadták a kitüntetéseket is (+KÉPEK)
OEE Vándorgyűlés 2016 – Semjén Zsolt: el kell utasítani az erdővel kapcsolatos szélsőséges nézeteket
OEE Vándorgyűlés 2016 – Áder János: a magyar erdészek már 150 éve felismerték, hogy az erdő nemzetünk pótolhatatlan vagyona
OEE Vándorgyűlés 2016 – Így leplezték le Bedő Albert emléktábláját a kálnoki temetőben (KÉPEK)

OEE Vándorgyűlés 2016 – Győrffy Balázs: Az Országos Erdészeti Egyesület a NAK fontos szövetségese

Magyarország egyik legrégebbi, folyamatosan működő szakmai civil szervezetének jubileumán együtt ünnepelt és beszédet mondott – többek között – Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke, valamint Zambó Péter, az egyesület elnöke.

Sepsikõröspatak, 2016. június 23. Leleplezik Bedõ Albert, a 150 éves Országos Erdészeti Egyesület egyik alapítója emléktábláját az egyesület vándorgyûlése után a Sepsikõröspatakhoz tartozó kálnoki temetõben, Erdélyben 2016. június 23-án. MTI Fotó: Veres Nándor

A jubileumi program központi helyszíne a Kovászna megyei Sepsikőröspatak és Kálnok, az egyesület alapító titkárának, tiszteletbeli elnökének, Bedő Albert országos főerdőmester és földművelésügyi államtitkárnak szülő- és nyughelye volt. Az ünnepi közgyűlésen Áder János, Magyarország köztársasági elnöke beszédében elmondta: „Bedő Albert több mint 130 évvel ezelőtt „a jövővel nem gondoló” rablógazdálkodás veszélyeiről írt. Neki fontos volt a jövő, a következő generáció sorsa. A mi jelenünk. Kárhoztatta a felelőtlenséget, amely figyelmen kívül hagyja a természet nagy összefüggéseit, és nem fogja fel, hogy a természetbe beavatkozó ember lavinát indít el: előre nem látható események sorára van hatással.”

vandorgyules_szekelyfold_3

A jubileumi vándorgyűlés alkalmával Örökös Tagsági Díszoklevelet kapott Barátossy Gábor. Bedő Albert Emlékérmet adományozott az egyesület Kissné Szabó Gabriellának, Koczka Zoltánnak és dr. Sárvári Jánosnak. Kaán Károly Emlékérmet nyújtottak át dr. Illyés Benjámin, Orbók Ilona Julianna, valamint Nagy László számára. Decrett József Emlékérmet kapott Berecki Tibor, Máriás Ferenc, és Varga László. Elismerő oklevelet huszonkét tagtárs kapott, közülük kilenc határon túli.

vandorgyules_szekelyfold_1

A Kovászna megyei Sepsikőröspatakon megtartott ünnepi közgyűlés után a megjelentek Kálnokra zarándokoltak, ahol megkoszorúzták a település központjában lévő Bedő Albert szobrot, valamint megtekintették az unitárius temetőben Bedő Albertnek az OEE által felújított síremlékét és emléktábláját. Zambó Péter elnök Bedő Albert sírja mellett elmondott beszédében kiemelte: „Elősegítettük, hogy a magyarországi erdőterületek csaknem megduplázódjanak egy évszázad alatt. Összeegyeztetjük az erdőgazdálkodást és a faanyagtermelést az erdők társadalmi szempontból fontos egyéb szolgáltatásaival. Valljuk, hogy az erdésznek az ökoszisztéma minden eleméről gondoskodnia kell.”

vandorgyules_szekelyfold_7

A rendezvénysorozaton szakmai és kulturális terepi programok is indultak, jellemzően Háromszék, Erdővidék, Brassó, Kovászna és Hargita megye környékének erdészeti és kulturális látnivalóit bemutatva. Az OEE 2016. június 25-én emléktáblát is elhelyezett a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium falán tisztelegve az 1898. évi vándorgyűlés emléke előtt. Ezt követően Bedő Albert termet és tárlatot avatnak fel a Székelyföldi Vadászati Kiállítás épületében.

Sepsikõröspatak, 2016. június 23. Áder János köztársasági elnök (j) megkoszorúzza Bedõ Albert, a 150 éves Országos Erdészeti Egyesület egyik alapítója sírját a Sepsikõröspatakhoz tartozó kálnoki temetõben az egyesület vándorgyûlése után Erdélyben 2016. június 23-án. MTI Fotó: Veres Nándor

A napjainkban mintegy 3500 fős tagságot számláló Országos Erdészeti Egyesület alapítása óta a magyar vidék felemelkedéséért dolgozik. A szervezet 150 éve megjelenő folyóirata, az Erdészeti Lapok, a határokon túlra is eljutva, napjainkban is a magyar erdészeti szaknyelv megőrzésének letéteményese. Az egyesület az erdélyi és a felvidéki magyar szakemberek bevonásával komoly hangsúlyt fektet a Kárpát-medence erdészeti értékeinek megőrzésére, amelyek fontos alapot jelentenek a jövő fenntarthatósági kihívásaival kapcsolatos válaszok kidolgozásában. Az egyesület által minősített erdészeti erdei iskola hálózatába tartozó intézmények évente 50 000 gyermeket fogadnak a fenntartható gazdálkodást bemutató programokon. Az OEE a társadalom erdőkkel kapcsolatos felelős gondolkodását segíti ismeretterjesztő programjaival, mint például az „Év fája” mozgalom vagy az „Erdők Hete” rendezvénysorozat létrehozásával. A tagok jellemzően magyarországi állami és magánerdészeteknél, az erdészeti és természetvédelmi hatóságoknál, a kutatási, a képzési vagy éppen az erdőpedagógiai területen dolgozó szakemberek, de Erdélyből is több mint 150 erdész vesz részt aktívan az egyesület munkájában.

(Országos Erdészeti Egyesület, Erdő-Mező Online; Fotók: Kocsis-Boldizsár János, MTI Fotó: Veres Nándor)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: