Október végéig időszakos erdészeti és vadászati kiállítás várja a látogatókat Baktalórántházán

Baktalórántháza1Baktalórántháza Város Önkormányzata valamint a Dégenfeld Kastélymúzeum vezetősége azzal kéréssel fordult a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatójához, Szalacsi Árpádhoz, hogy az idei Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat részeként támogassa a múzeum tárlatának bővítését. A társaság, mint a térség állami erdőkezelője, vállalta egy időszaki erdészeti és vadászati kiállítás összeállítását. Az időszaki kiállítást pénteken Bíró Imre, a Nyírerdő Zrt. Baktalórántházi Erdészetének igazgatója nyitotta meg. 

A tárlat látogatói megismerhetik a Nyírerdő Zrt. tevékenységét, a Nyírség erdőgazdasági tájon folytatott erdőgazdálkodást, különös tekintettel a két éve hungarikumnak minősített fehér akác termesztésére. Gazdag képanyaggal – a maggazdálkodástól az állománynevelésen át a fahasználatokkal bezárólag – mutatják be az erdőgazdálkodó tevékenységét és ezzel a térségi erdőgazdálkodás folyamatát. A gyűjteményben helyet kapott a vadgazdálkodás, és az egyre inkább előtérbe kerülő, erdeinket érintő közjóléti fejlesztések ismertetése.

Baktalórántháza2

Az érdeklődők tanulmányozhatják az akác faanyag hasznosítás sokszínűségét: gyakorlati termékbemutató keretében ízelítőt kapnak a megmunkált faanyag széleskörű felhasználhatóságáról.

A kiállításon élethű makettek, erdészeti eszközök és működőképes faanyag-megmunkáló gépek is helyet kaptak. A tárlókban erdészeti segédletek, üzemtervek, valamint a Nyírerdő Zrt. gondozásában és támogatásával megjelent könyvek, kiadványok is láthatóak.

Baktalórántháza3

A gyűjtemény látogatói érdekességeket tudhatnak meg a Nyírségi táj gazdagságáról, természeti szépségéről, az itt folyó erdőgazdálkodás sokrétűségéről. A tárlat várhatóan 2016. október végén zárja ideiglenesen kapuit. Az előzetes elképzelések szerint azonban a múzeum látogatóinak nem kell véglegesen elbúcsúzniuk a gyűjteménytől. Az ígéretek szerint ugyanis a felújítást követően a Kastélymúzeumban a múzeum és a város vezetése állandó kiállítóhelyet biztosít majd egy erdészeti és vadászati kiállítás anyagának.

Baktalórántháza4

Baktalórántháza1

(Nyírerdő Zrt.)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: