Találjuk meg együtt a valódi értékeket – Idén a határokon át is Muzsikál az erdő

muzsikal_az_erdo_4Június 20-án a Magyar Állami Operaház Vörös Szalonjában tartotta a 2016. évi sajtótájékoztatóját a Muzsikál az Erdő Alapítvány, melyen az Erdeiprogramok.hu is részt vett.

Részletes program:
„Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok >>>
„Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében >>>

A rendezvényen először stílusosan Szokolay Dongó Balázs furulya szólóit hallgathatták meg az újságírók, amely egy kis ízelítőt adott a Muzsikál az erdő programsorozat hangulatából. Ezek után Matúz Viktória, a Muzsikál az Erdő Alapítvány titkára köszöntötte az egybegyűlteket, majd köszönetét fejezte ki az Operaház vezetőségének, hogy a sajtótájékoztatót immár tizedik alkalommal rendezhették meg a patinás helyszínen.

muzsikal_az_erdo_2

Szokolay Dongó Balázs, Matúz Viktória, Szabó Lajos és Ménesi Gergely

Ménesi Gergely, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekarának karmestere, a Zeneakadémia hallgatóiból alakult kis kamarazenekarral együtt fog népszerű muzsikákat megszólaltatni a meghirdetett programokon. A rendezvény plakátját nézegetve a „Találjuk meg együtt a valódi értékeket” szlogent magáénak érzi, és hiszi, hogy a valódi értékek mellett megtalálhatjuk a helyünket. „Minden rendezvényt különböző helyszínen rendeznek majd meg, nincsenek lecsavarozott székek, nincsenek sorszámok, nincsenek üléshelyek, nincsenek árak, mindenki ott keres magának helyet, ahonnan a legjobban látja a zenészeket, ahonnan a legjobban át fogja élni a rá váró előadást. És talán az életben is elgondolkodik, hogy a járt út helyes-e, természetes-e. Nagyobb öröm az erdőben muzsikálni, mint egy koncertteremben, és öröm azt a hangot magunkban hordozni, ami az összessége lesz az estéknek” – mondta el.

Szabó Lajos, erdőmérnök, a Muzsikál az Erdő főszervezője kiemelte, hogy az erdő nem csak egy megújuló természeti erőforrás, hanem testi-lelki egyensúlyunk igaz forrása is.

muzsikal_az_erdo_4

A rendezvény fő célja, hogy az erdő, a zene és a művészet erejével az embereket egy környezettudatosabb, fenntartható életvitel irányába fordítsák. Ez immár tizenharmadik éve tartó, országos rendezvénysorozattá vált.

Idén három térségben jelenik – vagy jelent – meg:
– „Muzsikál az erdő” a Királyi Erdőben (Székesfehérvár térsége, 2016.05.21.)
– „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok (Mátra térsége, 2016.07.02-10.)
– „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében (Gyula térsége, 2016.09.30-10.02.)

Az idei évben a Muzsikál az erdő átível a határokon, hiszen a mátrai rendezvénysorozat nyitónapja Felvidéken, Füleken lesz, illetve az őszi Gyula környéki rendezvény is Nagyvárad térségében lesz.

A szervezők üzenete egyértelmű. Globális, komplex (társadalmi, gazdasági, környezetvédelmi) problémáinkra, a választ közösen adhatjuk meg. A fenntartható közös jövőt csak összetartással alakíthatjuk ki, a helyi közösségek, a magyar nemzet és a Kárpát-medencében élő nemzetek közötti összefogással. Ezt erősíti Füleken Józsa Judit kerámiaszobrász „Összetartás emlékplakett” ünnepélyes felavatásával, ahol a szlovák és magyar kormányzat képviselői is jelen lesznek.

muzsikal_az_erdo_3

Szakvezetéses erdei séták, képzőművészeti előadások, erdei sportrendezvények, komoly- és népzenei koncertek hallhatók az erdő mélyén. Az erdei sétákon lehetőség van ráhangolódni az erdei koncertekre, amelyeket erdészek és természetvédelmi szakemberek vezetik, és amik a koncertek helyszínére kísérik a látogatókat. Így egyfajta hidat képezve a hétköznapi felgyorsult, túlpörgött életből a természetközei, jelentősen kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb állapot felé.

„A hosszútávon fenntartható, boldog emberi lét csak a természetben, harmóniában képzelhető el, ez pedig csak úgy valósulhat meg, ha ezt a harmóniát meg tudjuk valósítani életünk fő dimenzióinak harmonizálásában” – mondta Szabó Lajos.

muzsikal_az_erdo_1

„Muzsikál az erdő” programsorozat helyszínei:
2016. július 02. Fülek – Nyitónap
2016. július 03. Gyöngyöspata
2016. július 04.Mátraverebély – Szentkút
2016. július 05. Gyöngyöstarján (Sósi rét)
2016. július 06. Szurdokpüspöki
2016. július 07. Bátonyterenye – Szorospatak
2016. július 08. Kékestető
2016. július 09. Galyatető
2016. július 10. Gyöngyössolymos – Szalajka rét – Zárónap
2016.09.30.-10.02. Gyula térsége

(Rákóczi Ágnes – Erdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: