Itt és így túrázzon Komárom-Esztergom megyében

tatabanyai_turulBeköszöntött a túraszezon, a jó időben kiváló elfoglaltság lehet a családoknak, baráti társaságoknak egy-egy erdei kirándulás. Arról, hogy mit érdemes tudni a túrázás szerelmeseinek, Horváth Zoltánt, a Komárom-Esztergom megyei Természetbarát Szövetség elnökét kérdezte a kemma.hu.

– Mennyire népszerű a túrázás a megyében?
– Nagyon kedvelt elfoglaltság, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy szövetségünkhöz 21 szakosztály tartozik, mintegy 1100 taggal. A népszerűség betudható a Gerecse, a Vértes és a Pilis közelségének, illetve természeti szépségeinek, fekvésének és a nem túl magas hegyeknek, azaz a szintkülönbségek könnyen leküzdhetők.

– Mekkora túratávolságok vannak a megyében? Olvasóink érdeklődtek az iránt is, mely korosztálynak hol és milyet javasol?
– A megyében a jelzett turistautak teljes hossza 550 kilométer. Léteznek 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40 és 50 kilométeres útvonalak is, ez eleve kínálatot jelent valamennyi korosztálynak, az óvódástól a felnőttig, illetve nyugdíjasig, ezen belül természetesen a családok számára is.

– Milyen ismertebb túraútvonalak vannak a megyében, beleértve a „hagyományos”, illetve a búcsújáró, vagy zarándokútvonalakat?
– A legkedveltebbek az Országos Kéktúra szakaszai Kőhányásról Piliscsabáig, vagy a Piros, Oroszlánytól Piszkéig, illetve Lábatlanig. Ismertek még a János forráshoz, a Szarvas-, a Mátyás-, a Barát-, a Fári-, a Magyar kúthoz vezetők is. Ami a búcsújáró helyeket illeti, Péliföldszentkereszt és Csatka örvend különös népszerűségnek. Hosszabb-rövidebb gyaloglással elérhető a Turul, Várgesztes, Vérteskozma, Esztergom Vaskapu, Sári kút, vagy Tatabányáról a János forrás, a Vértes László barlang, Koldusszállás, vagy Baj felett Pusztatemplom, Agostyán, Tardos, Szárligetről Somlyóvár, Lábatlanról Pusztamarót, vagy a Bakonyalján Ácsteszér-Bakonyszombathely-Bakonybánk-Réde-Koromla-Csatka-Súr-Aka.

– Milyen állapotban vannak a megyei túraútvonalak? Lenne mit tenni állapotuk javításáért?
– Nem panaszkodhatunk, a szövetségünk technikai bizottsága folyamatosan karbantartja, a Tata és Környéke Turisztikai Desztinációs Menedzsmenttel közös pályázaton 100 kilométernyi nordic walking út is elkészült. Tata kistérségének turistaútjait is felújítottuk, Komáromban pedig 5-10-20 kilométeres gyalogutat, illetve nordic walking (állóképességet fejlesztő mozgásforma) utat festettek.

– Gondolom, fontos ezek állapotának megőrzése is…
– Nyolc természetbarát szövetség vállalt védnökséget az Országos Kéktúra, illetve a Közép-Dunántúli Pirostúra megyei szakaszaira. Ők folyamatosa javítják az útvonalakat a Vértesi Erdő Zrt.-vel közösen.

– Terveznek-e újabb túraútvonalakat kialakítani?
– Teljesen újakat nem, de módosítások gyakran adódnak, főleg magánosítások miatt. Kezdeti szakaszában van egy Országos Kéktúra jelzéstől kiinduló bevezető Kék + jelzés tervezése Esztergomnál.

– A meglévő és tervezett útvonalak a kulturális örökségekre koncentrálnak inkább, vagy a természeti szépségekre?
– A kulturális örökségekhez vezetnek, illetve érintik azokat, ha van, vagy lesz új elem e területen, természetesen a technikai bizottságunk azonnal lépéseket tesz és gondoskodik az odavezető jelzésekről, mint például most Körtvélyespusztán, az új kilátóhoz.

– Milyen fórumon érdeklődhetnek a turisták, ha bővebb információkra kíváncsiak?
– A KEM Természetbarát Szövetség e-mail címén – ivvtata@gmail.com –, de számos más honlap is adott, természetesen akár a városok, a hegységek, vagy községek, kistérségek, TDM-ek szempontjából.

(kemma.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: