Születésnap, majális, vasútünnep – Hétvége az erdei kisvasutak vonzásában

almamelleki_erdei_vasutA szokásosnál is több és rangosabb rendezvényekkel várják a látogatókat hazánk erdei kisvasútjai ezen a hétvégén. Születésnapi járatot indít a Mátravasút, majális lesz Mesztegnyőn és Kaszón, Anyák Napja Kemencén és a csodálatos pályán haladó Bakonyvasút nosztalgia szerelvényekkel készül. Almamelléken a Fülemülék Éjszakájához csatlakozott az erdei kisvasút.

Szülinapi járat a Mátravasúttal

Az Egererdő Zrt. által üzemeltetett Mátravasút immáron 90 éve áll az utasok szolgálatában, így május 1-jén, de már szombaton is ünnepi pompában várják a családokat, érdeklődőket. Az Erdeiprogramok.hu már fotókat is kapott az állami erdőgazdaságtól, amelyen a különleges alkalomból feldíszített állomások láthatók. A születésnap különlegessége, hogy a Füredi Betyárbazár játékaiba is be lehet kapcsolódni a hétvégén.

Mátravasút születésnap >>>
Füredi Betyárbazár >>>

2016-04-29_10.49.35

Majális erdei kisvasúttal Mesztegnyőn és Kaszón

Sokféle kulturális és szórakoztató programmal várja a SEFAG Zrt. a kirándulókat Mesztegnyőn, a MEV-MÁV állomáson. A Marcali Bajtársi Egyesület Dalárdája, a HONI – Néptánccsoport, a 3 Tenor valamint Ősz Gabriella és Berlik Zoltán operetténekesek előadásai mellett megáldják a vasúti szerelvényeket, és megkoszorúzzák a tűzszerészek emléktábláját is. Az erdei kisvasút közlekedési rendje és a részletes program IDE kattintva érhető el!

Szintén majálisra hív a Kaszó Zrt. Az állami erdőgazdaság erdei kisvasútja sörrel és virslivel várja az utazóközönséget, a jegyár gyerekeknek 600 Ft, felnőtteknek 1200 Ft. A vasút Kaszó megállótól Balátáig közlekedik. Az érdeklődők idegenvezető kíséretében meglátogathatják a Baláta-tavat bemutató dr. Marián Miklós sétányt is.

Majális a Mesztegnyői Állami Erdei Kisvasúttal >>>
Majális Kaszón >>>

Gőzfelhős kirándulás a Cuha-völgybe

A szombati, Bakonyvasút Napján közlekedő nosztalgiavonat összeállítása és menetrendje az alábbi képen látható. A MÁV Nosztalgia tájékoztatása szerint a vonatot a 324,540 psz. gőzmozdony és az M61,001 Nohab dízelmozdony továbbítja majd. A szerelvényben a több, mint 100 éves büfékocsi is működni fog, amelynek kínálatában csapolt sör is szerepel.

bakonyvasut

Fülemülék éjszakája Almamelléken

A Mecsekerdő Zrt. almamelléki erdei kisvasútja is csatlakozott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület “Fülemülék éjszakája” rendezvénysorozatához. Bár a program fő attrakcióját a fülemülék jelentik, a májusi estéken több más madárfaj: rigók, vörösbegyek, poszáták képviselői is énekelnek, így folyamatosan van mit hallgatni. Ráadásul ebben az időszakban már sok madárnak fiókás fészekaljai vannak, ezért a kicsinyeiket etető madarakat is meg lehet figyelni a nappali világosság utolsó perceiben. Amint az esti szürkülettel a többi madár elhallgat, rázendítenek a fülemülék.

Az Almamelléki Állami Erdei Kisvasút kisvasút 17 órakor indul Almamellékről Sárrétre, ahonnan szakvezetővel lehet túrázni. A program ára 500 Ft, amelyhez még hozzájön a vasúti jegy ára is (gyermek: 400 Ft; felnőtt 700 Ft).

Fülemülék éjszakája az Almamelléki Kisvasúttal >>>

Szezonnyitó hétvége a pörbölyi Ökoturisztikai Központban – gőzössel

A Rezét gőzös nosztalgiajáratai, gyalogtúrák szakvezetőkkel, erdőkerülés erdésszel, interaktív kiállítások, a hód és a vidra élőhelyének bemutatása új dioráma segítségével, hajókirándulás, gemenci vasútmodell-bemutató és még sok érdekes program várja mindazokat, akik 2016. április 30. és 2016. május 1. között ellátogatnak a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjának szezonnyitó rendezvénysorozatára, Pörbölyre. Naponta két alkalommal nosztalgiavonat indul a Rezét gőzössel a Gemenc-Dunapartra.

Szezonnyitó hétvége a pörbölyi Ökoturisztikai Központban >>>

Anyák napja Kemencén, nyílt nap a Gyermekvasúton, TeSzedd! Lillafüreden

Az Anyák Napja idén május 1-jére esik, így a Kemencei Erdei Múzeumvasúton kedvezményes jegyárakkal várják a gyermekkel érkező édesanyákat vasárnap.

Április 30-án és május 1-jén a Gyermekvasút vontatási telepén nyílt napot tartanak. Színes programokkal várják a gyerekeket és családokat, hiszen szakmai vezetéssel látogatható lesz a fűtőház épülete, de lehet hajtányozni is.

teszedd__

Ahogy több állami erdőgazdaság, úgy az Északerdő Zrt. is csatlakozott a hétvégi TeSzedd! akcióhoz, amivel kapcsolatban a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton egy rendhagyó takarítási programra várják az önkénteseket. Idén először ugyanis a kisvasút útvonalának megtisztítását tűzték ki célul. Április 30-án, szombaton reggel 8 órára várják az önkénteseket Miskolcon, a Dorottya úti LÁEV állomásra. A program „ajándék” vonatozással indul, ugyanis a kisvasúttal érik el a résztvevők a garadnai végállomást. A tervek szerint ugyanis a Garadna és Lillafüred közötti, mintegy hat kilométeres szakaszt szeretnék rendbe tenni.

TeSzedd! akció a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton >>>
Nyílt nap a Gyermekvasútnál >>>
Anyák Napja a Kemencei Erdei Múzeumvasúton >>>

(Erdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: