Új erdei szállás a varázslatos zalai erdőben – Átadták a Nyitnikék Erdei Szállót Obornakon (+KÉPEK)

zalaerdo_szallas_3Új, negyven férőhelyes, a már meglévő erdészeti erdei iskola mellé épített erdei szállást adott át a Zalaerdő Zrt. április 22-én, péntek délután a Zala megyei Eszteregnye-Obornak településen, amely nem csak az iskolás és óvódás csoportokat fogadja majd, de a bakancsos turisták, baráti társaságok számára is lehetőségeket kínál a környék megismeréséhez. Az Erdeiprogramok.hu ott volt az ünnepségen.

KÉPGALÉRIA A NYITNIKÉK ERDEI SZÁLLÓ ÁTADÁSÁRÓL AZ ERDŐ-MEZŐ ONLINE PORTÁLON >>>

2013 májusa óta várja a gyerekeket, iskolás és óvodás csoportokat a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola, amely Zala megyében, az M7-es autópályától mindössze 10 percre fekszik egy erdő mélyén elrejtett apró zsákfaluban, Obornakon. Eddig azonban főként csak a környékről tudtak vendégeket fogadni a Zalaerdő Zrt. munkatársai, hiszen szállás híján a lehetőségek korlátozottak voltak. Április 22-én, péntek délután viszont átadták az állami erdőgazdaság legújabb közjóléti beruházását, az erdészeti erdei iskolához tartozó új turistaszállót.

zalaerdo_szallas_28

Az ünnepélyes átadón csodálatos környezetben és gyönyörű tavaszi időben részt vett többek között V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, valamint munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, Eszteregnye-Obornak, Nagykanizsa és Zalakaros polgármesterei valamint Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója is.

A rendezvényen elsőként Steyer Edina, a Zalaerdő Zrt. PR-ügyintézője köszöntötte a megjelenteket, majd Rosta Gyula vezérigazgató kezdett bele ünnepi beszédébe.

Kitárul a világ

“Másodszor állhatunk ezen a helyen ünnepélyes keretek között együtt, és ez nagy részben köszönhető annak is, hogy az elmúlt években felértékelődött az erdőgazdaságok közjóléti szerepe” – kezdte a Zalaerdő Zrt. vezetője, aki hangsúlyozta, hogy az állami erdőgazdaság az elmúlt két évben 260 millió forintot fordított erdei vasúti kocsik felújítására, szállásépítésre és felújításra, erdei pihenőhelyek létesítésére, tófelújításra, tanösvények és erdei tornapálya kialakítására.

zalaerdo_szallas_8

Rosta Gyula elmondta, hogy már 2013 tavaszán, a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola átadásakor megfogalmazódott bennük a gondolat, hogy egy erdei szállás szükséges lesz ahhoz, hogy messzebbről is fogadhassanak vendégeket, és az eddigi napközis táborokat végre felválthassák a valódi, “ittalvós” foglalkozások. “Az erdei iskola programjába így könnyedén be tudjuk vonni a térségben található egyéb közjóléti létesítményeinket, a gyerekekkel el lehet látogatni a Budafai Arborétumba, a zalakarosi Csiga-túra tanösvényhez, a Kistolmácsi-víztározóhoz, vagy akár szakmai kirándulás keretében bármelyik erdőrészletbe a megyében, illetve a Bajcsai Csemetekertbe is” – fogalmazott a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója.

zalaerdo_szallas_47

A Godinek Zoltán építész által tervezett Nyitnikék Erdei Szálló építése tavaly tavasszal kezdődött meg. A létesítmény több mint 400 négyzetméter alapterületű, az erdőgazdaság saját forrásból fedezte a 100 millió forintos költséget. “A szálló negyven fő befogadására alkalmas, külön tanári szobát, melegítőkonyhát és egy nagy közösségi teret is kialakítottunk benne. A tetőtér további fejlesztési lehetőségeket rejt magában a jövőre nézve. Az épület a 21. század környezettudatos építészeti megoldásaival készült, így például háromrétegű nyílászáró üvegekkel, korszerű szigeteléssel, napkollektoros fűtésrásegítéssel és biomassza alapú kazánnal” – mutatta be az új erdei szállást Rosta Gyula. Hozzátette: az épület természetesen nem csak az iskolás csoportokat várja, hanem a kapacitások függvényében a kéktúrázók, a baráti társaságok, céges rendezvények számára is nyitva áll.

zalaerdo_szallas_27

Fontosak az első lépések

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár az első lépések jelentőségét hangsúlyozta beszédében. A politikus szerint azért is nagyon fontos a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola és a hasonló létesítmények működése, mert az erdőkben összegyűjtött élmények és információk segítségével a gyerekek felnőttként is helyesen viselkednek majd az életben.

zalaerdo_szallas_43

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a térségben már régen megálmodták az úgynevezett Mura-programot, amely egy helyi gazdaságfejlesztő program. “Ahhoz, hogy ez valóság legyen, kellenek a kezdeti lépések. Ilyen például a mai nap, hiszen azzal, hogy az állami erdőgazdaság átadja ezt az erdei szállást, fejleszti a környék turizmusát. Fontos, hogy az emberek Zalába ne csak fürdeni jöjjenek, hanem kirándulni is. Ha pedig eközben a saját, helyi termékeinket is el tudjuk adni a látogatóinknak, akkor már nagy eredményt értünk el” – fogalmazott Cseresnyés Péter.

Fordulópont a környezetvédelemben

A Földművelésügyi Minisztériumot képviselő V. Németh Zsolt államtitkár a környezetvédelem jelentőségéről, fontosságáról beszélt köszöntőjében. Felhívta a hallgatóság figyelmét a világban évente kihaló fajok drasztikus számára, majd hozzátette: “A Kárpát-medencében jobb a helyzet, de ahhoz képest, amikor én kisiskolás voltam, és kimentem a patakpartra, annak a természeti értéknek a harmada nálunk is eltűnt már” – fogalmazott a politikus, aki úgy látja, hogy az utóbbi években fordulat jött el a természetvédelemben. V. Németh Zsolt beszédében kitért arra is, hogy az előző EU-s ciklusban 2300 milliárd forintot fordítottak környezetvédelemre, amely a jelenlegi, 2020-ig tartó ciklusban 2800 milliárd forintra emelkedik. Ehhez pedig további 700 millió forint társul az agráriumban bevezetett zöldítés révén.

zalaerdo_szallas_46

Magyarországnak kiemelkedőek a természeti értékei, és szükség van arra, hogy a zalai létesítményhez hasonlóan, “ezekben az erdei katedrálisokban” neveljék a gyerekeket. “Minden egyes erdei iskolákra szánt forint a jövőnkbe fektetett biztos megtérülés, az emberiség fennmaradásának záloga” – húzta alá az államtitkár.

Ünnepi műsor és szentelés

A beszédek után a nagykanizsai Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Művészeti Iskola pedagógusai, Varga Regina hegedűtanár és Árvai Zsuzsanna műsora következett, majd a Palini Általános Iskola diákjai adtak elő egy kedves, humoros történetet, amely mindenki tetszését maradéktanul elnyerte.

zalaerdo_szallas_41

A rendezvény végül szalagátvágással és a Nyitnikék Erdei Szálló körbejárásával végződött, ám mindezek előtt Szűcs Imre helyettes esperes megszentelte, Hella Ferenc református lelkész pedig megáldotta az új épületet.

zalaerdo_szallas_33

A Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola programjai:

A Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskolába érkező csoportok többféle program közül választhatnak, s mindegyiket az adott korosztályhoz igazítják. A gyerekekre igazi csapatmunka vár, rengeteg játékos feladattal, összegzéssel, következtetéssel, mely mind-mind a problémamegoldó-képességüket, kreativitásukat fejleszti, s erősíti bennük a csapathoz tartozás érzését is.

Választható témakörök:

Mesél az erdő: fás- és lágyszárú növények bemutatása; az erdei életközösség (felépítése, körfolyamatok, tápláléklánc); az erdő szintjei.

Az aprók világa: növények, virágok közelről (felépítés, szerkezet); gombák; talajvizsgálat, talajlakók; vízvizsgálat; pókok-rovarok; mikroszkóp-használat.

Környezetünk és mi: az erdő mint rendszer; időjárás és hatásai (megfigyelések, mérések); emberi hatások a környezetre – szemét, levegő- és vízszennyezés; mit lehet tenni otthon és az iskolában? (szelektív gyűjtés, komposztálás, esővíz gyűjtése, tudatos vásárlás)

Vadak és szelídek: az erdő élővilága; felismerés (kép, hang, nyom); táplálékláncok és együttélés; vadles, állathangutánzó; ismerjük meg a vadászok munkáját.

A Zalai-dombság: a helyszín jellegzetességei (domborzat, klíma…); térképismeret és tájékozódás (kincskereső játék); néprajzi értékeink (népviselet, népszokások, hagyományok, babonák); helyi jellegzetes ételek (Egy tál dödölle…); kézműves foglalkozás (langali sütés kemencében/agyagozás/csuhé…)

Az erdő és az ember: kik dolgoznak az erdőben: hogyan gazdálkodunk az erdővel? az erdő életciklusai, az erdész feladatai; gépek és lóerők; erdei melléktermékek és hasznosításuk; törvények, szabályozások (az adott korosztály szintjén).

Esőnap: erdőmodell-állítás, az erdő szintjei (népesítsük be az erdőt!); „Amerikából jöttem!” – erdész módra; Activity; mikroszkópozás; filmvetítés, és a látottak megbeszélése; milyen madár lehet? – hangfelismerés CD-ről; térképismeret; projektmunka; kézműves foglalkozások.

zalaerdo_szallas_51

Kapcsolattartó:
Povics Noémi, a „Nyitnikék” Erdei Iskola vezetője
e-mail: povics.noemi@zalaerdo.hu; kozjolet@zalaerdo.hu
Telefon: 36-30/5113213

(Gribek Dániel – Erdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: