Kirándulók, figyelem! Vigyázzanak a tűzzel, és ne parkoljanak az erdei sorompók elé!

turaosvenyA kora tavaszi napfény és a természet szeretete ebben az időszakban sokakat az erdőbe csalogat: a természet ébredésének első jeleit felfedezni páratlan élményt jelent. A természet és saját magunk védelme érdekében ugyanakkor nem árt a fokozott óvatosság, hiszen nemrégiben adtunk hírt arról, hogy erdőjárók gondatlansága kisebb erdőtüzet okozott Páty környékén. 

A Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészete és a tűzoltóság gyors közbelépésének köszönhetően a tüzet sikerült időben megfékezni, de mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy a közvélekedéssel ellentétben kora tavasszal a leggyakoribb az erdőtűz!

—————————————
A Pilisi Parkerdő közelgő programjai:
Föld Napja a Budakeszi Vadasparkban >>>
Telihold Élményséta – Éjszakai Túrázás a Hármashatár-hegyen >>>
—————————————

El nem oltott tábortűz, eldobott cigarettacsikk

A tavasz az erdőtüzek szempontjából ugyanis veszélyeztetettebb, mint a nyár. A gondatlanul meggyújtott és nem megfelelően felügyelt tűz sajnos könnyen terjed az erdőkben. A tűz terjedését ilyenkor a tél során felgyülemlett elhalt növényi részek (fű, kóró, gallyak) segítik, melyek akár hideg időben is pár nap alatt kiszáradnak, és ebből fakadóan nagyon könnyen lángra lobbannak. A lángokat pedig már egy közepes erősségű szél is továbbviheti a szomszédos gyep- és erdőterületekre. A hazai erdőkben az úgynevezett felszíni tüzek (avartüzek) a jellemzőek, melyek az erdő gyep- és talajszintjén, illetve az annak közelében levő szerves anyagot érintik. Ezek nagy intenzitású égés esetén főleg a fenyvesekben vagy lombos fafajokból álló fiatalosokban akár koronatűzzé is fejlődhetnek. Az erdőtüzeket gyakorlatilag minden esetben emberi gondatlanság vagy szándékosság okozza!

A fokozott odafigyelés ezért mindenki részéről ajánlott: egy el nem oltott tábortűz vagy akár egy eldobott cigarettacsikk is komoly tűzveszélyt jelent! A Pilisi Parkerdő a melegedő időjárás miatt is kéri az erdőbe látogatókat, hogy csak a kijelölt tűzrakóhelyeken rakjanak tüzet, és mindig legyen náluk kellő mennyiségű víz a gondos oltáshoz.

Mindenképp figyeljék az erdészeti hatóság tűzgyújtásra, illetve látogatási tilalmára vonatkozó rendeleteit. Tűzgyújtási tilalom idején a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni! Az erdőtüzekkel, tűzgyújtással kapcsolatos aktuális információk a www.erdotuz.hu oldalon olvashatók.

Ne hagyja az autót a sorompó előtt

A turistaszezon kezdetével egy időben továbbá egyre többen keresik fel gépkocsival az erdőt és sokan közülük igyekeznek minél közelebb jutni a kiszemelt kiránduló célponthoz. Főleg hétvégéken jellemző, hogy rengeteg autó próbál megállni a közutak és a turistautak találkozási pontjainál, a frekventált kirándulóhelyeken. A Pilisi Parkerdő Zrt. emiatt arra kéri az erdőlátogatókat, hogy ne parkoljanak az erdészeti utakat lezáró sorompók elé!

Fotó: motorostura.hu

Fotó: motorostura.hu

Az erdészeknek még a hétvége során is be kell jutniuk az erdőbe, hogy elláthassák feladataikat. Adott esetben pedig a mentőknek és a tűzoltóknak is szükséges bejutniuk az erdőbe, például kiránduló-, vagy motorbaleset, erdőtűz esetén. Sajnos, volt már példa olyan esetre, amikor a balesetet szenvedett beteghez igyekvő mentőt a sorompó közvetlen közelében álló jármű tartóztatta fel.

Amennyire lehetséges, igyekezzünk tömegközlekedéssel megközelíteni az erdőt. Ha autóval érkezünk, törekedjünk már a lakott területek kijelölt parkolóhelyein letenni gépkocsinkat.

(Pilisi Parkerdő Zrt.)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: