Hagyományos jószágkihajtás Szent György-napján

(Forrás: DINP - dunaipoly.hu)

A hétvégén Szent György napja alkalmából hazánk több helyszínen is hagyományos jószágkihajtásra várják az érdeklődőket, amely során érdekes programok is színesítik a napot. Hortobágyon csikós bemutatóval, Tahitótfalun magyar kutyafajták szépségversenyével, Tatán pedig lovas bemutatókkal kedveskednek a szervezők.

Amellett, hogy Szent György, a híres sárkányölő vitéz a lovagok és a lovasok védőszentje, hagyományosan nagy jelentőséggel bír nevének napja is, ugyanis az összefügg a tavaszi legelőre hajtás eseményével. A hagyományok szerint április 23-tól kezdődik el a tavaszi időszak, hiszen az állattenyésztéssel foglalkozó népek ekkor hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről, ekkor történt a pásztorok, béresek felfogadása is.

szentgyorgynapi_kihajtas-990x660

(Forrás: MTI – Czeglédi Zsolt)

Az Erdeiprogramok.hu négy rendezvényt emel ki, ahova érdemes ellátogatni a hétvégén.

Tahitótfaluban a kihajtást követően állat-, termény- és kézművesvásárral, traktoros porontyfuvarozással, íjászattal és magyar kutyafajták szépségversenyével várják az érdeklődőket. A magyar viseletben érkezőket vásári batyuval ajándékozzák meg a szervezők.

Részletes program ITT>>>

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága is fontosnak tartja a Szent György-napi hagyományok őrzését, így hétvégén Dinnyésen is meg lehet tekinteni a juhok és egyéb jószágok terelését.

Részletes program ITT>>>

(MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

(MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága is szeretettel invitál minden érdeklődőt a hétvégén. Színes programokban itt sem lesz hiány: a Kilenclyukú hídon történő jószágvonulást követően tánc-, és csikós bemutató, pásztorok és fogatok felvonulása várható.

Részletes program ITT>>>

Tatán a jeles nap alkalmával olyan lovas hagyományőrző programokat kínálnak a szervezők, mint a bábolnai ötös fogatok, a Vörös Oroszlán Lovagrend vagy Brázik Csaba lovasíjász bemutatója.

Részletes program ITT>>>

(Forrás: Derencsényi István)

(Forrás: Derencsényi István)

(Erdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: