Elkészült az ingyenes madárhatározó alkalmazás okostelefonra

madarhatarozo_app_clMagyarország első, Android és iOS rendszereken futó mobiltelefonos madárhatározó-alkalmazása a hazánkban előforduló 157 leggyakoribb madárfaj terepi azonosításához nyújt segítséget 269 színes illusztrációval, 203 madárhanggal és részletes fajleírásokkal.

Az MME és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület (http://farkaskolykok.com/) közös munkájaként létrejött határozó azoknak készült, akik kezdő madarászként egy állandóan kéznél lévő határozó segítségével még egyszerűbben szeretnék megtudni, hogy milyen madarat láttak a kertben, a parkban, az etetőn, az itatón.

Az okostelefonos alkalmazás lényege, hogy ez a madarak alakjának, színének és élőhelyének megadását követően kiválasztja a lehetséges fajokat, de már egyetlen szűrési feltétellel is működik. Az egyes fajok adatlapján a határozást Kókay Szabolcs madárfestő színes grafikái, rövid fajleírás és a madár hangja segíti. Emellett megtalálható itt a madár latin és angol neve, rendszertani besorolása és természetvédelmi értéke is. Az adatlapról internetes kapcsolattal tovább tudunk lépni az MME honlapjának Magyarország madarai oldalára, ahol a fajról bővebb fajleírást, gyűrűzési- és állományadatokat is kapunk, valamint videókat és fotókat is nézegethetünk.

Az alkalmazás a határozó mellett a memóriában szereplő összes madarat bemutató madárlexikon és fajfelismerő játék funkcióval is rendelkezik. Sőt, a jelenleg is zajló fejlesztéseknek köszönhetően a felhasználók április végétől az MME Madáratlasz Programjához (MAP) is csatlakozhatnak megfigyelési adataik feltöltésével.

Az applikáció feltöltése a telefonra

Az alkalmazás Android és iOS rendszereken fut!

Az ingyenes alkalmazás letöltéséhez nem kell mást tennie, mint a Google Play áruházban (Androidos telefonok esetén) vagy az App Store-ban (iPhone telefonok esetén) a keresőmezőbe beírni azt, hogy „Madárhatározó”, majd a telepítésre kattintani. Az áruházakban az alábbi kis ikon fog megjelenni:

Ezt az ikont keressük a Google Play vagy az App Store áruházakban

Ezt az ikont keressük a Google Play vagy az App Store áruházakban

Ha megtaláltuk az ikont, a telepítés gombra kell kattintani. Telepítés után csak keressük meg telefonunkon az ikont és kezdődhet is a határozás!

A határozást menete

1. A kezdő képernyőn válasszuk a „Madárhatározó” felületet, erre kattintva a következő képernyőn az „Ez mi lehet?”, „Madárlexikon” és „Játék” lehetőségekkel találkozhatunk.

Az első lépések

Az első lépések

2. Ha határozni szeretnénk, válasszuk az „Ez mi lehet?” gombot, és már kezdődhet a határozás.

3. A következő képernyőn, egymás alatt három felületen ki tudjuk választani a meghatározni kívánt madár alakját, a legjellemzőbb színét és az élőhelyet, amin látjuk/láttuk a madarat. Ehhez menjünk a megfelelő kategóriára és ujjunkat jobbra-balra húzva a kijelzőn kiválaszthatjuk a kívánt beállítást. Nem feltétlenül szükséges mind a három kategóriát leszűkítenünk, hiszen ha már az egyikben kiválasztottunk egy szűrési feltételt, az alkalmazás legalul, a narancssárga mezőben kiadja a lehetséges találatokat. Ezeket vagy megtekintjük, vagy ha túl sok találat van, tovább szűkíthetjük a találati listát.

madarhatarozo_app_3

A szűkítési folyamat

4. Ha a találati listát az ujjunkkal lefelé görgetve megtaláltuk a keresett madarat, kattintsunk a képére. A következő képernyőn megjelenik a madár részletes leírása, tudományos és angol neve, rendszertani besorolása, természetvédelmi értéke, és ha ezek jól elkülöníthetőek egymástól, akkor a hím, a tojó és a fiatal madár ábrája is. Ahol több kép szerepel egy fajhoz, a képen ujjunk jobbra-balra csúsztatásával tekinthetjük meg a további képeket.

További határozási segítségként meghallgathatjuk a madár hangját is, ha pedig még többet szeretnénk megtudni a madárról, az adatlap alján található „Többet akarok tudni” gomb ellátogathatunk az MME honlapjának Magyarország madarai oldalára. Itt bővebb fajleírást, gyűrűzési- és állományadatokat is találunk, valamint videókat és fotókat is nézegethetünk. Ez utóbbi két funkcióhoz internet kapcsolatra van szükség.

Így fest a madarak adatlapja

Így fest a madarak adatlapja

Madárlexikon

Ha nem határozni szeretnénk, hanem csak úgy ismerkedni a madarakkal, kattintsunk a „Madárlexikon” funkcióra, ami az alkalmazásban található összes fajt tartalmazza abc sorrendben.

madarhatarozo_app_6

Játék

Az applikáció játék funkciójával a fajismeretünket vagy éppen a frissen megszerzett tudásunkat is próbára tehetjük.

A jobb felső sarokban látszódik, hogy hány "életünk" van még

A jobb felső sarokban látszódik, hogy
hány “életünk” van még

Adatfeltöltés

Aki a madárhatározásban és -megfigyelésben már tapasztaltabb, annak számára az alkalmazás (internet kapcsolaton keresztül) arra is használható lesz április végétől, hogy adatközlőként csatlakozzon az MME Madáratlasz Programjához (MAP), és alkalmi megfigyelését rögzítse, hasznos adatokkal szolgálva a program részére.
Ehhez először a map.mme.hu oldalon kell regisztrálni, ám aki már gyakorlott adatfeltöltő és rendelkezik MAP regisztrációval, nem kell mást tennie, mint a „Megfigyelés rögzítése” funkcióra kattintva bejelentkeznie.

(MME)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: