A kullancskiszedés tízparancsolata

kullancs_fejA kullancsok kiszedésével kapcsolatban legalább annyi tévhit él, mint amennyi a távol tartásukkal vagy épp a megelőző oltásokkal kapcsolatosak. Hogyan kell eltávolítanunk a kullancsot? Mire figyeljünk, és mi az, amit egyáltalán ne csináljunk? A hazipatika.hu rendkívül hasznos összeállítás.

1. Kirándulások után és hosszabb túrák közben érdemes rendszeres kullancsvizitet tartani, és megkérni egy közeli hozzátartozó vagy barát segítségét egymás átvizsgálására.

2. A kullancs eltávolítására tilos hegyes, éles tárgyat használni. Nem javasolt a kullancsot tűvel kikaparni. Ha átszakítjuk a kullancs potrohát, a fertőzött béltartalom átkerül az áldozat szervezetébe. Hasonló elvek alapján ne tekergessük a bőrbe fúródott kullancs potrohát, az óramutató járásával megegyező irányba sem! Ezzel csak azt érjük el, hogy a kullancs megpróbálja magát egyre mélyebben beásni. Rosszabb esetben pedig a forgatás miatt a kullancs teljes béltartalmát átpumpálhatjuk az emberbe.

3. Ha összeszedtük a kullancsot, ne használjuk a házi praktikákat: ne kenjük be olajjal/vazelinnel, mert visszaöklendezi a félig megemésztett vért, s így esetleg a kórokozókat is. Gyufafejjel ne is próbálkozzunk, teljesen alaptalan (ma már egyébként sincs a kullancsűző hatásért felelősnek tartott foszfor a gyufafejben).

4. A kullancs hatékony eltávolításához használjunk kullancseltávolító csipeszt, amit a gyógyszertárban bármikor beszerezhetünk. Érdemes lehet elővigyázatosságból az otthoni gyógyszeres dobozban, talonban tartani egy acélból készült, rugós kullancscsipeszt, hogy minél gyorsabban intézkedni tudjunk.

kullancs_kiszedes

5. Tévhit, hogy kullancsokhoz csak egyszer használatos eszközökkel szabad nyúlni. Az eltávolításnál az egyik legfontosabb szempont a gyorsaság. Ha már az erdőben, kirándulás közben észrevesszük, hogy kullancs kapaszkodott belénk, akár puszta kézzel is kiszedhetjük.

6. A kullancs eltávolításához nem kell orvos segítségét kérni. A steril eszközök mítosza alaptalan félelmet szül, aminek hatására csak később megyünk orvoshoz kullancsunkkal. Pedig ez idő alatt a kórokozó nagyobb eséllyel jut be az emberbe, mintha azonnal kiszednénk az állatot.

7. A fej végénél, a beágyazódott élősködő tövében fogja meg a kullancsot csipesszel, és húzza ki, tekergetés nélkül. Ha sehol sem tudunk csipeszt, vagy a speciális kullancseltávolító kanalat szerezni, egy jó erős cérna is a segítségünkre lehet. A kullancs kiszedésénél mindig figyeljünk arra, hogy a bőrünkön kis sátor keletkezzen, úgy húzzuk ki, ne akarjuk kitépni!

8. A kullancs eltávolításakor a fej beszakadhat. Ettől azonban nem kell megijedni. Nem szabad tűvel kikaparni. Ilyenkor a kullancs már nem fertőz, a beszakadt feje pedig idegen testként pár napon belül kilökődik a testből.

9. Vannak tűszúrásnyi, alig észrevehető kullancsok. Ezek nagyon ritkán fertőzöttek. Vérszívásuk csak néhány óráig tart, utána elhagyják az áldozataikat. Tehát nem érdemes tűvel kioperálni őket.

10. Ha kint van a kullancs, fertőtlenítsük a sebet alkohollal, vagy jóddal, majd jegyezzük fel a kullancscsípés helyét és időpontját. A Lyme-kór megelőzésére a kiszedett kullancsot érdemes laboratóriumi vizsgálatra küldeni a patikákból beszerezhető kullancsbeküldő szettel, a csípés helyét pedig 1-2 hétig figyelni.

(hazipatika.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: