Izgalmas programokon ismerhetjük meg a hazai vadfajokat és a magyar vadászati kultúrát

boszenfa_szarvasfarmTöbb olyan program is várja az érdeklődőket áprilisban, amely a hazai vadfajokat és a magyar vadászati kultúrát, a vadgazdálkodás jelentőségét mutatja be az érdeklődőknek. Az Erdeiprogramok.hu ezekből emel ki néhányat: a Bőszénfai Szarvasfarmon simogathatunk állatokat, és megnézhetjük, hogyan növekszik az agancs. Az Északerdő Zrt. vadkutató vonatozásra hív a Lillafüredi és a Pálházi Állami Erdei Vasúttal, a Gyulaj Zrt. pedig a Tamási Vadasparkban rendez családi vadasparki túrát.

Mit esznek erdeink vadjai?

Erre a kérdésre adnak választ a szakemberek a Gyulaj Zrt. által üzemeltetett Tamási Vadasparkban április 30-án. A 14 órakor a bejárattól induló programon vaddisznót, muflont és dámszarvast lehet majd látni az állatgondozók kíséretében. Mivel a vadasparkban rejtett les is található, így az állatokat üvegen keresztül, szinte testközelből lehet megfigyelni – sőt, akár fotózhatunk is. Mindezek mellett a kilátóból csodálatos panoráma nyílik a környékre.

vadles_vadaspark_tamasi_1405594326

Az április végi program nevéből kiderül, hogy a túra fontos része a vadetetés, ám a szakmai kíséretnek hála a gyermekek és a felnőttek bármit megtudhatnak a magyar nagyvadakról – különösen a dámszarvasról. A Tamási Vadaspark dolgozói ugyanis erre a legbüszkébbek, hiszen a környező vadászterületek a dámnak köszönhetően világhírűek.

A “Mit esznek erdeik vadjai?” elnevezésű családi vadaspark-túra ingyenes, az érdeklődőknek ezúttal nem kell jegyet váltaniuk. A Tamási Vadaspark egyébként tavasztól őszig várja a látogatókat.

Vadkutató vonatozás az erdőben

Nem mindennapi programsorozatot indít a hétvégén az Északerdő Zrt. Az állami erdőgazdaság ugyanis négy alkalommal várja az érdeklődőket vadkutató vonatozásra a Lillafüredi és a Pálházi Állami Erdei Vasúttal. Április 9-én Szalonka Expressz indul Andokútra, majd április 16-án Kittenberger Kálmán különvonatra szállhatunk fel. Május 14-én a Lillafüredi Állami Erdei Vasút vonalán Lutra Expressz indul Fekete István nyomán Garadnára, de május 15-én lesz Őzbak cserkelés is a Hegyközben a Pálházi Állami Erdei Vasúttal.

“A programok kialakítása során kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a jellemző és különleges vadfajok mellett a vadgazdálkodás jeles képviselői előtt is tisztelegjünk, ezért a vonatozások a nevüket a szalonka és az őz mellett a vadászat és vadgazdálkodás hazai történelmi személyeitől kölcsönzik” – mondta el Bózsó Gyula, az Északerdő Zrt. műszaki osztályvezetője.

szalonka_varazs_expressz (1)

A szakember elmondta, hogy az Északerdő Zrt. kiemelt céljának tekinti, hogy az erdőgazdálkodás hazai gyakorlatának megfelelően az erdő összes funkcióját megvalósítsa, legyen az a gazdasági, a védelmi vagy éppen a közjóléti funkció. A vadgazdálkodás is ezek működését segíti, hiszen az erdő védelme és hosszútávú fenntartása során olyan vadállomány tartható fenn, amely nem okoz túl nagy mértékű kárt a fiatal erdőállományokban, ahol a csemeték kihúzásával, a kéreg lehántásával, a rügyek, levelek és hajtások lerágásával, vagy a makktermés elfogyasztásával komoly problémát tud okozni. A vadgazdálkodás célja, hogy pótolja az élettér hiánya miatt nagyrészt hiányzó ragadozókat és szabályozza a vad létszámát. Ennek a tevékenységnek a bemutatását segíti a „Lillafüredi Kisvasútért” Alapítvánnyal közösen, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával meghirdetett programsorozat.

“Mindegyik program esetében fontos szempont volt, hogy a hangulatos erdei vonatozás mellett olyan programokat nyújtsunk a látogatóknak, amelyek a vadgazdálkodást, a vadászatot belülről mutatják meg. Mind a négy alkalommal a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vadász szakma jeles képviselői tartanak előadást, de bemutatjuk a vadászat, a vadászati kultúránk egy-egy mozzanatát is. Ilyen például az elejtett vad búcsúztatásakor a teríték készítése, a vadászkutyák feladata és tevékenysége, vagy például a vadászkürt csodálatos hangja. Ráadásul minden rendezvényen lehetősége nyílik vadételek kóstolására is” – tudta meg az Erdeiprogramok.hu a műszaki osztályvezetőtől.

Azt még nem tudni, hogy az első négy vadkutató vonatozást fogja-e követni további hasonló program, de ha népszerű lesz, akkor biztosan nem ér véget májusban. “Egyenlőre csak a tavaszi vadkutató vonatozásokra koncentrálunk, hiszen idén először tartjuk meg ezeket a programokat. Ha azonban a továbbiakban is igény mutatkozik rá, akkor természetesen a következő években is megvalósulhatnak” – mondta el Bózsó Gyula.

Szarvasok nyomában a bőszénfai szarvasfarmon

A Kaposvári Egyetem által működtetett Vadgazdálkodási Tájközpontban, ismertebb nevén a Bőszénfai Szarvasfarmon is várják a hazai vadfajok iránt érdeklődő közönséget. Hétvégente délelőtt 10 és délután 14 órakor indulnak vadasparki séták, amely során hazánk öt nagyvadjával (gímszarvas, dámszarvas, vaddisznó, muflon, őz) is megismerkedhetnek a kicsik és a nagyok. A bőszénfai központban ráadásul nem csak távolról csodálhatjuk meg az állatokat, hiszen a vadaskert több emberhez szokott szarvas otthona, amelyeket simogatni, etetni is lehet. Ez pedig minden gyermeknek hatalmas élményt jelenthet.

boszenfa_szarvasfarm

Fotó: Bőszénfai Szarvasfarm

Mindezek mellett traktoros vagy fogatos szarvasnézést is rendszeresen tartanak Bőszénfán, amely során kevésbé szelíd, ám annál nagyobb mennyiségű állatot csodálhatunk meg gyönyörű környezetben. Ez a program ráadásul kiváló alkalom arra, hogy megismerhessük  az állatok viselkedésének, táplálkozásának és szaporodásának főbb jellemzőit.

A vadászat illetve a hazai vadfajok megismerését segíti még a trófeakiállítás is, amely a gímszarvas agancsának fejlődését mutatja be.

Csoportok egyébként előzetes bejelentkezés után bármikor ellátogathatnak a Tájközpontba, így a szarvasfarm meglátogatása osztálykirándulások vagy óvodás foglalkozások egy különleges színfoltja is lehet.

Vadásznapok Kecskeméten

Az Alföld sem marad vadászati rendezvény nélkül áprilisban, 9-én, szombaton ugyanis huszonhatodik alkalommal rendezik meg a horgász és vadásznapokat Kecskeméten, a Hírös Agórában. Lesz játszóház a gyerekeknek a Vackor Vár Erdészeti Erdei Iskola jóvoltából, vadászkalandok elbeszélése, vadászkutya bemutató, vadfőző verseny és számos más érdekesség.

Részletes programok:

Mit esznek a vadak? – Családi Vadaspark-túra Tamásiban
Bővebben >>>

Szalonka varázs Expressz Andókútra
Bővebben >>>

Kittenberger Kálmán különvonat Rostallóra
Bővebben >>>

XXVI. Horgász és Vadásznapok Kecskeméten
Bővebben >>>

(Gribek Dániel – Erdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: