A 10+6 legnagyobb kaland Erdélyben

szekely_csiksomlyoA felsoroltak teljesíthetőek egyesével is, de a legjobb összekötni ezeket, ha erdélyi utazást szervezünk. Van, ami bármikor és rövid idő alatt teljesíthető, van viszont olyan is, amire évente csak egyszer, vagy hosszabb előkészítést követően lesz lehetőség. Lássuk a szallasparajdon.hu portál összeállítását kiegészítve néhány Erdeiprogramok.hu tippel.

1. Utazás a Székely Gyorssal – különvonat a Csíksomlyói Búcsúba

A magyarság legnagyobb zarándoklata a Csíksomlyói Búcsú, gyökerei egészen 1444-ig nyúlnak vissza. Pünkösdkor hívek százezrei keresik fel a csoda tévő, Napba öltözött Boldogasszonyt, Babba Máriát a csíksomlyói kegytemplomban, hogy aztán a Nyeregben találkozzanak a körmenet alkalmával.
2008 óta indul különvonat magyarországi zarándokokkal, akik általában nemcsak a Búcsún vesznek részt, de felkeresik az egykori legkeletibb magyar őrházat is Gyimesbükkön, a Rákóczi-vár lábánál.

szekely_csiksomlyo

Csíksomlyói Búcsú – Fotó: Gribek Dániel – Erdeiprogramok.hu

2. Több napos túra a hegyekben

Különösen népszerű a Fogarasi-havasok gerinctúra, amely tetszés szerint lehet 3-7 napos, hiszen a Déli-Kárpátok rengeteg csodálatos helyet rejt a csúcsok között. Szinte egész kis iparág alakult ki a Hargita, a Hagymás-hegység, a Csalhó, a Kelemen-havasok, vagy a Pádis túráinak vezetésére. Természetesen a kevésbé kitartóak számára rövidebb útvonalak, vagy tanösvények is rendelkezésre állnak.

Fogarasi-havasok - Fotó: Gribek Dániel - Erdeiprogramok.hu

Fogarasi-havasok – Fotó: Gribek Dániel – Erdeiprogramok.hu

3. Titkos helyek, ahol tündérek és lidércek laknak

A székely legendák megszámlálhatatlanul említik az ősi idők olyan helyeit, ahol valaha (vagy még ma is) tündérek, lidércek, vagy más mondabéli lények éltek. Rapsóné vára Parajdon, Tartód vára Székelyvarságon, Firtos vára Firtosváralján, Hargitaliget, a Mohos-, Buffogó-, vagy Fenyőkúti-(tőzeg)lápok mind elragadó célpontok.

szekely_istenszeke

Naplemente az Istenszékén – Fotó: Gribek Dániel – Erdeiprogramok.hu

4. Fürdés gyógyító erejű vizekben

A Szent Anna-tóban való fürdés egy évre ad védettséget a tó vízével érintkező testrésznek, a Medve-tó tudományosan is igazoltan gyógyító hatású, a parajdi sós fürdőket és iszapot pedig évszázadok óta alkalmazzák kúrákra. Erdélyben lépten-nyomon forrásokra, patakokra talál az utazó. Érdemes felkeresni a Maros, az Olt, a Kis- és a Nagy-Küküllő forrását, de felsorolni is nehéz hány sós és büdös (kénes) víz, mofetta, vagy friss forrás van a hegyek és dombok között. Borszék nevének említése nélkül e pont nem lehet teljes, de igazából nincs is olyan település, ahol ne fakadna (gyógy)forrás, vagy artézi víz.

Sugásfürdő - Fotó: Gribek Dániel, Erdeiprogramok.hu

Sugásfürdő Háromszéken – Fotó: Gribek Dániel, Erdeiprogramok.hu

5. Medveles

Az európai barna medve vadon élő állományának majd fele a Keleti- és Déli-Kárpátok lakója. Tusnádon, Szovátán, Brassó környékén, de Parajdon is szép számmal élnek mackók, akik nem ritkán a városok, községek kukáinak “vendégei” is lesznek. Akik nem a szemétben turkáló állatokra kíváncsiak, azokat szervezett medve- és vadlesek várják a Hargitán, vagy a Görgényi-havasokban is. Medvén kívül farkas, hiúz, kisragadozók, ragadozó madarak, növényevő emlősök akadhatnak lencsevégre.

szekely_medve

6. Naplemente egy esztenán

A hegyi legelők, fennsíki rétek közelében álló nyári szállások a pásztorok és a gondjaikra bízott állatok lakhelyei. Általában néhány órás (vagy rövidebb) gyaloglással elérhetőek, a szinte érintetlen természetben kínálnak olyan légkört és nyugalmat, amiről a városlakók már nagyon régen csak álmodozhatnak. Az esztenán szinte biztosan akad friss tej, túró, vagy sajt és biztosan lesz forrásvíz is a közelben. A különösen szerencsések a felkelő napot is megvárhatják.

Esztena Málnáson - Fotó: Gribek Dániel - Erdeiprogramok.hu

Esztena Málnáson – Fotó: Gribek Dániel – Erdeiprogramok.hu

7, A transzfogarasi út

A “Kárpátok géniuszának” lázálma valósult meg emberfeletti munkával a Fogarasi-havasokban. Az eredetileg katonai szállítási útvonal építése emberéleteket is követelt, ma már azonban szinte kizárólag turisztikai jelentősége van. Az út júniustól októberig van nyitva, egyébként a lavinaveszély miatt lezárják. Majd 600 viadukt, alagut és híd alkotja a lenyűgöző szerpentint. Kedvelt célpont a Bilea-tó, ahonnan a Déli-Kárpátok két legmagasabb csúcsa, a Moldoveanu és a Negoj is elérhetők.

szekely_fogaras

Transzfogaras – Fotó: Gribek Dániel – Erdeiprogramok.hu

8. Nemzeti ünnep egy székely városban

Aki csak teheti, úgy szervezze utazását, hogy részt vehessen egy nemzeti ünnepen Székelyföldön. A magyar és immár székely zászlók rengetege, az igazi ünnep hangulata és az ünneplő tömeg mind feledhetetlenek maradnak. Március 15. különösen Kézdivásárhelyen kihagyhatatlan, de Székelyudvarhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, vagy bármelyik kisebb település is útba ejthető.

Március 15-i ünnepség a Nyergestetőn - Fotó: Gribek Dániel - Erdeiprogramok.hu

Március 15-i ünnepség a Nyergestetőn – Fotó: Gribek Dániel – Erdeiprogramok.hu

9. Várak, várromok és kastélyok felfedezése

Déva, Vajdahunyad, a fekete emlékű aradi vár, az erődtemplomok, a talán igazán újjá éledő Székelytámadt vár Székelyudvarhelyen, az ősszékely várromok az erdők takarásában, vagy a történelmi erdélyi arisztokrata családok kastélyai mind kiváló családi programokat kínálnak. A szebb napokat látott bonchidai Bánffy-kastély, vagy gyergyószárhegyi Lázár-kastély jelen állapotukban is lenyűgözőek. Törcsvár, Gernyeszeg, Marosvécs, Zsibó, Küküllővár mind az egykori nemesi mindennapokról mesélnek, a szász erődített városok pedig egész napos programnak is kiválóak.

Vajdahunyad vára - Fotó: Gribek Dániel - Erdeiprogramok.hu

Vajdahunyad vára – Fotó: Gribek Dániel – Erdeiprogramok.hu

10. Jégkorong mérkőzés Csíkszeredában

Ugyan a bukaresti Steaua évek óta tartó gyengélkedése kissé talán visszavette a szeredai Vákár Lajos Műjégpálya szurkolóinak “harci kedvét”, de aki tudja, hogy mit jelentett a székelység számára egy Sportclub-Steaua mérkőzés, annak örökké a fülében maradnak a “Piszkáld ki” és a Székely Himnusz taktusai. Ma már ugyan nem a román csapatok a szeredaiak legnagyobb ellenfelei (hosszú évek óta, kis túlzással nincsenek egy súlycsoportban sem), de egy-egy rangadóra (ma már a MOL-Ligának köszönhetően akár magyarországi csapatok ellen is) mindenképpen érdemes ellátogatni.

szekely_csikszereda

Csíkszereda-Steaua mérkőzés – Fotó: erdely.ma

További Erdeiprogramok.hu tippek:

+1. Kézilabda mérkőzés Székelyudvarhelyen vagy bármilyen más sportesemény Székelyföldön

Az imént említett csíkszeredai hokicsapat mellett vannak még sportklubok Székelyföldön, amelyek játékosai és szurkolói olyan hangulatot tudnak teremteni, amelytől libabőrös lesz az ember. Sepsiszentgyörgy például kosárlabda csapatával, Székelyudvarhely kézilabda csapatával veszi fel a versenyt a helyi bajnokság legjobbjaival, de a futsal is egyre népszerűbb. Amikor megszólal a Székely Himnusz ezeken az eseményeken, az leírhatatlan.

szekely_kezilabda_udvarhely

Kézilabda mérkőzés Székelyudvarhelyen – Fotó: Gribek Dániel – Erdeiprogramok.hu

+2. Koncert Székelyföldön

Hasonlóan a sporteseményekhez, nehéz visszafojtani a könnyeket egy magyar nyelvű és magyar érzelmű koncerten is. A komolyzenét és a népzenét kedvelők például a Szentegyházi Gyermekkórust csodálhatják meg rendszeresen – Pünkösd idején például éppen a legmagasabban fekvő magyar városban. De egy magyarországi zenekar koncertjén is olyan hangulat van, amely sehol máshol. Az Ismerős Arcok “Nélküled” című dala például kevés helyen szól úgy, mint Székelyföldön.

A gyerekkórus Szentegyházán - Fotó: Gribek Dániel - Erdeiprogramok.hu

A gyerekkórus Szentegyházán – Fotó: Gribek Dániel – Erdeiprogramok.hu

+3. Vadászat és a székely vadászati hagyományok áttekintése

Aki teheti, és hódol ennek az ősi szenvedélynek, mindenképpen látogasson el Erdélybe, még ha nem is medvét vagy farkast lőni. A helyi emberek, és a környezet varázslatos, és azt is feledteti a vadásszal, hogy a magyarországinál jóval kevesebb a vad. A különleges vadászható fajokról nem is beszélve…
Aki vadászni nem tud, vagy nem szokott, de érdeklődik a székely vadászati hagyományok iránt, annak a Székelyföldi Vadásznapokat ajánljuk, amelyet minden évben ősszel rendeznek meg a székely vadásztársaságok. A 2016-os esemény részleteiről természetesen később az Erdeiprogramok.hu is beszámol.
Aki pedig Sepsiszentgyörgyön jár, annak a Székely Vadászati Múzeumot ajánljuk.

szekely_vadasznap

Székelyföldi Vadásznapok Székelyudvarhelyen, 2015-ben – Fotó: Gribek Dániel – Erdeiprogramok.hu

+4. Gombagyűjtés a székely erdőkben

A hazai gombagyűjtők nem is ismerhetik azt az érzést – legfeljebb az utóbbi egy-két évben Észak-Magyarországon -, amikor friss medveürülékbe botlanak gombakeresés közben. Minden ijedtségért kárpótol azonban, hogy székely erdők finomabbnál finomabb gombákat rejtenek, amelyekből – ellenőrzés után – ízletes helyi ételeket készíthetünk.

szekely_gombaszas

Gombák a székely erdőkben – Fotó: Gribek Dániel – Erdeiprogramok.hu

+5. Tömegközlekedés Erdélyben, buszozás Székelyföldön

Aki nem ült még helyközi buszon Székelyföldön, az igazán nem is ismeri Erdélyt. A helyi tömegközlekedést használva úgy találkozhatunk a helyi emberekkel, ahogyan talán semmilyen más formában nem. A menetrend sem a nálunk megszokott. A székely busztársaságok magánkézben vannak, ha két település között napi 5-6 járat közlekedik, az már soknak számít, így a legtöbb esetben marad a stoppolás, amelynek Székelyföldön még nagyon komoly hagyományai vannak – nem véletlenül. A vonatok azonban egyre inkább “nyugatiasodnak” Erdélyben is, új szerelvényeket egyre gyakrabban látni. Ha valaminek a hangulatát nem lehet írásban átadni, akkor az a székely tömegközlekedés, mikor a buszvezető megáll egy forrásnál, hogy megmossa az arcát, vagy leszáll segíteni az öreg néninek…

Buszozás Székelyudvarhelyről Gyergyószentmiklós felé - Fotók: Gribek Dániel - Erdeiprogramok.hu

Buszozás Székelyudvarhelyről Gyergyószentmiklós felé – Fotók: Gribek Dániel – Erdeiprogramok.hu

+6. Székely ízkavalkád

Ugyan nem kaland, de mindenképpen hozzátartozik a székelyföldi élményszerzéshez a helyi gasztronómia. A csorbaleves, a káposzták, a juhtúrós puliszka mellett a szilva és az áfonyapálinka vagy az Igazi Csíki Sör kihagyhatatlan bármely fentebb említett program során.

szekely_pisztrang

Pisztráng pityókával és muzsdéjjal a Madarasi Hargitán – Fotó: Gribek Dániel – Erdeiprogramok.hu

Székelyföldi pálinkák és Igazi Csíki Sör - Fotó: Gribek Dániel - Erdeiprogramok.hu

Székelyföldi pálinkák és Igazi Csíki Sör – Fotó: Gribek Dániel – Erdeiprogramok.hu

(szallasparajdon.hu; Gribek Dániel – Erdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: