Lopják a padokat, letörik az ágakat és lerakják a szemetet a mecseki erdőkben

mecsek_padNincs könnyű helyzetben a pécsi városüzemeltetési feladatokat ellátó Biokom, miután a Mecsek erdeit sem kímélik a bűnelkövetők. Legutóbb a TV-torony melletti erdőben loptak el két vadi új padot kihelyezésük után pár órával, de a tél folyamán tucatnyi madáretetőt is eltulajdonítottak, valamint az illegálisan kihelyezett hulladék elszállítása is egyre több feladatot jelent a parkerdőben.

Úgy tűnik, hogy sokan nem kirándulni és a tájban gyönyörködni járnak a Mecsekre, hanem azért, hogy ellopják az erdőben található eszközöket és lerakónak használják a parkot. Szilasi Tamás, a BIOKOM erdőgazdálkodási vezetője nem érti, hogy kik és miért tulajdonítják el helyükről a padokat és madáretetőket.

– Legutóbb a Misina-Tubes gerincúton, a Misinához közel helyeztünk ki két, frissen gyártott támlás padot, amelyek lábait kátránnyal kezeltük le, úgy öntöttük betonba. A kollégák még aznap, néhány óra múlva jelezték, hogy ellopták őket, kimozgatták és kihúzták őket a lágy betonból. Ehhez komoly jármű is kellett, hiszen személygépkocsival képtelenség lett volna elvinni őket – mondta a szakember, aki hozzátette, hogy szerinte ezért nem kirándulók lehettek a tettesek, hanem egy erre felkészült személy vagy csapat.

Az erdőgazdálkodási vezető szerint emellett két madáretetőt is elvittek ugyanabban az időben, így a téli szezon alatt már tucatnyi kis etetőt loptak el a Biokom felügyelete alá tartozó erdőkből. De nem csupán ezek okoznak bosszúságot és problémát a társaságnak.

– A kora tavaszi időszakban a kerttakarításokból származó illegális hulladék mennyisége megint emelkedett a parkerdő területén. Több helyen szedjük össze a Mecseken lerakott szemétkupacokat a frekventált helyekről is, például az Országos Kéktúra útvonal kellős közepéről is szállítottunk már el hulladékot. A tettesek még arra sem veszik a fáradtságot, hogy egy bányagödörbe öntsék a szemetüket – panaszkodott a szakember.

Ezen a helyen pad állt - néhány óráig...

Ezen a helyen pad állt – néhány óráig…

Szintén gondot okozott, hogy húsvét előtt rengeteg spirálfüzet csonkítottak meg ismeretlenek, akik a húsvéti tojásfához szükséges ágak miatt törték össze-vissza a fákat.

– Arra sem méltatják a szegény növényeket, hogy metszőollóval vágják le az ágakat, hanem leszakítják, letörik azokat, amivel sebeket okoznak a fáknak, a növények így később akár egy fertőzés miatt is elpusztulhatnak. Ilyen fákat tájesztétikai szempontból ültetünk a központi területekre.

Szilasi Tamás szerint lehetetlen, hogy soha senki nem lát semmit a rongálásokból és a lopásokból, szerinte mindenképpen nagyobb figyelemmel kellene járniuk az erdőket a kirándulóknak is, jobban vigyázva a természet értékeire, és azonnal értesítve a hatóságokat, ha valamilyen rendellenességet vagy bűncselekményt látnak.

(pecsma.hu)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: