Az MME tavaszi nagytakarításra hív a Palotai-sziget Természetvédelmi Területre

palotai_szigetA Palotai-sziget Budapest egyik legértékesebb helyi védettségű értéke, amely még őrzi a fővárosi Duna-szakasz egykor kiterjedt ártéri életközösségének eredeti életterét. A területet hosszú évtizedeken keresztül illegális szemétlerakóként használták, ezért az erdő meglehetősen rossz állapotba került.

Az MME Budapesti Helyi Csoportja 2012-ben elsőként szervezett ide szemétszedési akciót, amely felhívta a figyelmet a rossz állapotokra. A Fővárosi Önkormányzat a Főkert NZrt-vel és az FKF Zrt-vel 400 köbméter hulladékot távolított el 2015-ben és 2016-ban az északi erdőrészletből, a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata pedig a TeSzedd szemétszedési akciónapok keretében végzett jelentős munkákat a védett terület déli részén.

A javuló állapot megőrzését a Fővárosi Vízművek is segítette azzal, hogy a bejutást minden irányból betonelemekkel akadályozta meg, így a szeméthalmok „utánpótlása” megszűnt. Ezek az erőfeszítések mára szemmel látható eredményeket hoztak. Ez sarkallta az MME helyi csoportját arra, hogy a terület teljes megtisztítása érdekében, négy év elteltével újra meghirdesse a tavaszi nagytakarítást. A szervezők reményei szerint az akció keretében a még itt maradt, kézzel könnyen szedhető hulladékot teljesen fel lehet számolni, és a jövőben csak a dunai áradások során bekerülő kis mennyiségű szeméttel kell törődni.

Találkozó 2016. április 2-án, szombaton, 9 órakor Újpesten, a Váci út és Megyeri út találkozásánál lévő OMV benzinkút parkolójában. Az itteni bolt lehetőséget kínál némi ennivaló beszerzésére, de a szervezők ezen a napon is készülnek hideg étellel és meleg itallal. A kúttól 9:20-kor indul a csapat a területre, ami kényelmes, 10 perces sétával érhető el. A szükséges zsákokat és védőkesztyűket az MME biztosítja, az összegyűjtött hulladék későbbi elszállításról pedig a Főkert Zrt. gondoskodik. A munka várhatóan 16:30-ig tart majd.

Részletek >>>

(Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: