Útnak indult „Pétör”, a jeladós szalakóta

szalakota_5Az első magyar jeladós szalakóták megkezdték tavaszi vonulásukat, hogy visszatérjenek költőterületükre, „Csele” Kiskunhalas, „Pétör” pedig Orosháza közelébe.

Madaraink tavaly, szeptember első hetében vágtak neki a több mint 7000 km-es útjuknak, melyet kisebb-nagyobb pihenők beiktatásával 3 hónap alatt tettek meg. Végleges telelőterületeikre, Namíbia és Botswana északi részére december elején érkeztek. Segítségükkel rengeteg hasznos információhoz jutunk a Kárpát-medence szalakóta állományának vonulását illetően.

Szalakóta (Fotó: Máté Bence)

Szalakóta (Fotó: Máté Bence)

Összehasonlításként érdemes megemlíteni egy 2011-2014 között lezajlott spanyol projektet, melynek során több szalakótát vizsgáltak jeladós nyomkövetők segítségével. A kutatás eredményeként kiderült, hogy a szalakóták őszi vonulása 1 hónappal hosszabb ideig tart, mint a tavaszi, mindössze körülbelül 2 hónapos út. A sietség legfőbb oka, hogy a madarak tavasszal gyorsan a költőterületeikre szeretnének jutni, elfoglalni revírjüket és megkezdeni a fiókanevelést.

„Pétör” (piros) és „Csele” (sárga) telelőhelye

„Pétör” (piros) és „Csele” (sárga) telelőhelye

„Pétör” (piros) megkezdte vonulását

„Pétör” (piros) megkezdte vonulását

„Pétör” már útnak indult, jelenleg Kongóban, a Tanganyika-tó partján tart pihenőt.

szalakota_5

Jeladós szalakótáink mindennapjai nyomon követhetőek a következő térképen: http://www.satellitetracking.eu/inds/showmap/?check_219=219&check_217=217.

(Göcző Gabriella – Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: