Önkéntes faültetés lesz Székelyföld több pontján április első napjaiban

sepsiszentgyorgy_faultetesA Mihai Eminescu Trust Alapítvány (MET) az elmúlt években több százezer csemetét adományozott székelyföldi erdőtelepítésekre, de több ezer székelyföldi diák vehetett részt különböző akcióikban, valamint több tucat magyar tannyelvű iskolának segítettek már tanfelszerelési csomagokkal. A MET ezúttal április 1-én Gyergyószárhegyen és Csíkcsomortánon, április 2-án pedig Sepsiszentgyörgyön szervez önkéntes csemeteültetési akciót.

A háromszéki, sepsiszentgyörgyi ültetési akcióban a Mihai Eminescu Trust mellett részt vesz a Szemerja-Görgő Közbirtokosság és a Hatod Magánerdészet is, akik az önkéntes civilekkel a főút melletti Kőszínpadnál ültetnek majd facsemetéket.

“Egy lehetőséget kívánunk adni a természetünkért aggódóknak, hogy tehessenek valamit környezetük megóvásáért, és hogy bepillantást nyerhessenek az oly sokszor emlegetett erdőgazdálkodás berkeibe” – mesélt a kezdeményezés céljairól az Erdeiprogramok.hu portálnak Kádár Tibor okleveles erdőmérnök, az egyik szervező.

A Sepsiszentgyörgyhöz közeli terület rövid története ugyanaz, mint a 2014 decemberében Magyarországot sújtott jégkár erdőtörések. Az ágakra vastag jégréteg fagyott az ónos eső következtében, ami letörte a fiatal fákat. Ebben az esetben az egyedüli szakmai megoldás a törött fák eltávolítása, és a használható faanyag hasznosítása volt, majd a terület újratelepítése. Itt jön a képbe a segesvári Mihai Eminescu Trust Alapítvány, melynek fő tevékenységi köre az épített örökség megóvása a Szász földön. Másodlagos tevékenységként a Pur Project Alapítvánnyal társulva katasztrófa sújtotta erdőterületek újratelepítésében segédkeznek.

sepsiszentgyorgy_faultetes

Az alapítvány ráadásul a szakemberek segítségét igénybe véve 5 éven keresztül követi a tulajdonosnak és erdőgazdálkodójának (erdészet) átadott fiatal erdőterület ápolási és karbantartási munkálatait, annak érdekében, hogy az új erdő telepítése sikeres legyen.

A faültetési akciók egyik apropója, hogy a román erdőtörvényben szerepel az úgynevezett erdők hónapja (szabad fordításban), amely március 15. és április 15. között van.

A program koordinátora Máthé Zsolt, az alapítvány munkatársa, akihez bővebb információkért lehet fordulni: 004 0728123078

(Erdeiprogramok.hu)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: