190 milliós kárt okoztak a pilisi erdőkben a februári esők

pilisi_turistautAz elmúlt hónapok enyhe időjárása és a heves esőzések rengeteg járulékos munkát adott a Pilisi Parkerdő Zrt. szakembereinek. A februári esőzések miatt mintegy 190 milliós kár keletkezett, 150 kilométernyi útszakasz problémás.

A klímaváltozással járó enyhülő telek és a csapadékeloszlás szélsőségessé válása (pl. rövid idő alatt lehulló, nagy mennyiségű csapadék, illetve hosszú, aszályos időszakok) hatással vannak az erdőkre és az erdőgazdálkodásra is, olvasható a Pilisi Parkerdő Zrt. közleményében.

A 2016 februárjában és március első hetében tapasztalt intenzív esőzések miatt a Pilisi Parkerdő Zrt-nek mintegy 190 millió Ft-os kára keletkezett, ennek nagy része a hegyvidéki területeket érintette. A nagy mennyiségben lezúduló víz miatt több helyen megsüllyedtek az erdészeti utak és tönkrementek a kialakított hordalékfogók. Komolyabb esőkárok keletkeztek még a Pilismaróti, a Budakeszi, a Pilisszentkereszti, a Szentendrei és a Bajnai Erdészetek területén. Jellemző, hogy az utak átereszei eltömődtek, a vízelvezető árkok feltöltődtek, az útfelületek kikátyúsodtak.

Az előzetes felmérések alapján összesen 300 kilométernyi útszakaszt érintett a mostani esőzés, melynek több mint felén kell lényeges beavatkozással számolni. Az idei esőkárok felmérése jelenleg is tart, a helyreállítások egyes területeken várhatóan júniusig is eltartanak.

„Az egy-két nap alatt lehullott, havi vagy akár negyedéves átlagnak is megfelelő mennyiségű csapadékot a talaj nem képes felfogni, a lezúduló víz kárt tesz az ilyen szélsőséges időjárási körülményeknek ellenállni képtelen erdei infrastruktúrában, elsősorban az utakban és az átereszekben” – mondta Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke. „A megoldás a csapadék minél hatékonyabb megtartása az erdőterületeken, víztartalékok kialakítása a nyári forró, aszályos időszakokra, illetve az erdei infrastruktúra fejlesztése és megerősítése.”

A klímaváltozással járó, enyhe telek az erdőgazdálkodási feladatok ellátásában is kihívást jelentenek a Pilisi Parkerdő Zrt. számára, mert a természetvédelmi szabályozás normál esetben szeptember eleje és március vége között engedélyezi a fakitermelést.

Az ENSZ határozata alapján 2013 óta március 21-e az Erdők Nemzetközi Napja, amelynek éves témája arra hívja fel a globális figyelmet, hogy az erdők bolygónk vízellátásában kulcsszerepet játszanak. Az erdősült vízgyűjtő területek a világon hozzáférhető friss víz 75%-át adják, a világ nagyvárosainak egyharmada ivóvízkészlete nagy részét védett erdőterületekről kapja. Az erdők a Föld vízgazdálkodásának kulcstényezői.

(travelo.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: