Erdők Nemzetközi Napja: Erdészeket tüntettek ki és Bedő Albert szobrot avattak Budapesten

oee_fm_2016_54Kitüntetéseket adtak át március 21-én a Földművelésügyi Minisztériumban, az Erdők Nemzetközi Napján. A Pro Silva Hungariae emlékplakettek kiosztása után Bedő Albert szobrot avattak a Földművelésügyi Minisztérium árkádsorán, bemutatták az OEE alapításának 150. évfordulója alkalmából kiadott „A magyar erdőgazdálkodás képes története 1867-1918” című könyvet, és egy előadás is elhangzott Bedő Albert életéről, munkásságáról.

AZ ERDŐ-MEZŐ TELJES KÉPGALÉRIÁJA A KITÜNTETÉSEK ÁTADÁSÁRÓL ÉS A SZOBORAVATÁSRÓL >>>

Az ünnepséget Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyitotta meg, aki méltatta az idén 150 éves Országos Erdészeti Egyesületet. „Az egész ágazatban csak az erdészeknek van ilyen jubileuma Európában” – mondta, majd az erdőtörvény módosításáról beszélt, amelynek társadalmi vitája a februári FeHoVa kiállításon indult el. Fazekas Sándor szerint ennek kapcsán fontos, hogy szem előtt kell tartani a nagy elődök, például Bedő Albert példáját. Mindemellett azonban új szemlélet is van a koncepcióban, amelynek kialakításában a magyar erdészek vettek részt legaktívabban, ahogy ők dolgoznak leginkább az erdők fenntartásáért is. Az erdőtörvény megalkotásánál fontos szerepet játszik majd az erdők hármas funkciója: a közjóléti, a védelmi, és gazdasági, de kiemelt szerepet kap az invazív fajok kezelése, a klímaváltozás, a természetes erdők és az ültetvények közötti különbségek kihangsúlyozása.

oee_fm_2016_3

„A magyar családoknak az év minden napján fontos az erdő” – hangsúlyozta a miniszter, aki hozzátette, hogy ennek is köszönhető, hogy soha nem látott mértékben voltak turisztikai és közjóléti beruházások az utóbbi időszakban. Kilátókat, kerékpárokat és turistaházakat adtak át, többek között a Zselici Csillagparkot, vagy például a Karapancsai Kastély parkját, de öt erdészeti delikátesz bolt is nyílt az ország különböző pontjain.

oee_fm_2016_6

Fazekas Sándor beszédében hangsúlyozta, hogy idén az Erdők Nemzetközi Napja az erdő és a víz kapcsolatát állítja a középpontba, és arra hívja fel a figyelmet, hogy óvni és védeni kell a természetet.

„Továbbra is célunk, hogy az erdővel borított területek arányát 27%-ra emeljük Magyarországon” – mutatott a jövőbe Fazekas Sándor, majd megköszönte a kitüntetetteknek, hogy óvják a hazai erdőket.

A kitüntetések átadása előtt Mátrai Árpád előadása szórakoztatta a közönséget, aminek köszönhetően a selmeci hagyományok ápolása még ünnepélyesebbé tette a márciusi eseményt.

oee_fm_2016_5

A KITÜNTETETTEK LISTÁJA A CIKK ALJÁN!

A kitüntetések átadása után Bedő Albert szobrának avatására invitálták a megjelent erdészeket. A Földművelésügyi Minisztérium árkádsorán Wagner Károly szobrával szemben kapott helyet a Sepsikőröspatakon született erdész emlékműve.

oee_fm_2016_43

Fazekas Sándor az ünnepség ezen részét röviden ismertette Bedő Albert munkásságát, akinek nagy szerepe volt az erdészeti kutatások elindításában. Ám a szakembernek többek között a szakmai oktatás és a szakmai nyelv megteremtésében is hatalmas érdemei voltak. A miniszter kiemelte még a korabeli erdőtörvényben játszott kimagasló szerepét, és azt is, hogy Bedő Albert élete során rengeteget tett Székelyföld felemelkedéséért.

oee_fm_2016_48

Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke örömmel tudatta, hogy a szakember 98 év után térhetett vissza a fővárosba, hiszen halála után az akkor Alkotmány utcában működő OEE székházban ravatalozták fel, és onnan jutott el végső nyughelyére, szülőfalujába, Erdélybe.

oee_fm_2016_50

„Bedő Albert fáradhatatlanul szolgálta az Országos Erdészeti Egyesületet, nélküle ma nem ünnepelhetnénk hazánk egyik legrégebbi civil szervezetét” – mondta el Zambó Péter, aki hozzátette: ahogy az életben, úgy most is a tanítvány követte mesterét, hiszen Wagner Károly figyelt fel rá, és ő indította el pályáján. „Együtt teremtették meg a közjót szolgáló erdőgazdálkodást, amelyből később a magyar természetvédelem is kinőtt. Az erdőgazdálkodás ma is a közjót szolgálja, és ezen az úton haladva van jövője az ágazatnak”.

Az OEE elnöke szerint szintén fontos, hogy Bedő Albert a határon túl magyarságért is sokat tett, és a magyarság összetartozását szimbolizálja, hogy a 2016-os OEE Vándorgyűlést Bedő Albert szülőföldjén, Háromszéken tartják majd.

oee_fm_2016_56

A szobor felszentelését Tordai Ernő, Sepsikőröspatak unitárius lelkésze végezte el, aki hangsúlyozta: a falu szülöttjére nagyon büszkék, hiszen Bedő Albert soha nem feledkezett meg a származásáról, Székelyföldről. Az unitárius lelkész kiemelte, hogy a szakember hozzájárul a budapesti, Ignác utcai unitárius templom felépítésében is.

A szobrot végül Fazekas Sándor miniszter, Zambó Péter elnök és Bitay Márton Örs államtitkár leplezte le, ami után az új emlékművet és Wágner Károly mellszobrát is megkoszorúzták.

oee_fm_2016_53

Az Erdők Nemzetközi Napjára meghirdetett ünnepség második része Orosz Sándor könyvbemutatójával kezdődött, aki az OEE alapításának 150. évfordulója alkalmából kiadott „A magyar erdőgazdálkodás képes története 1867-1918” című könyvről tartott előadást. Őt Andrésiné dr. Ambrus Ildikó, a Bedő Albert Erdészeti Szakiskola és Kollégium igazgatója követte, aki Bedő Albert életéről és munkásságáról. Ehhez kapcsolódtak a Dr. Sárvári János által felolvasott Bedő-idézetek, valamint Király Pál gondolatébresztő beszéde.

oee_fm_2016_67

A kitüntetettek listája az Erdő-Mező Online honlapján olvasható >>>

(Gribek Dániel – Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: