MME: már csaknem száz, méregtől elpusztult madarat találtak Tura térségében

Tovább nőtt az elpusztult állatok és a felderített helyszínek száma a turai tömeges mérgezésnél, a természetvédelmi kár meghaladja a 6,5 millió forintot – tájékoztatta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője kedden az MTI-t.

Fotó: parlagisas.hu

A legújabb fejlemények alapján kirajzolódott, hogy az ismeretlen tettes csaknem 8000 hektáron, gyakorlatilag a Szent András Dombi Vadásztársaság teljes működési területén helyezett ki mérgezett csalétkeket – közölték. Az áldozatok között 8 védett állatfaj 93 egyede, 76 barna rétihéja, 7 egerészölyv, 3 holló, 2 barna kánya, 2 erdei pityer, 1-1 hamvas rétihéja, rétisas és aranypettyes bábrabló bogár szerepel.

Emellett mérgezés áldozata lett négy háziállat – két kutya és két macska -, valamint három vadászható faj 11 egyede – nyolc róka, két dolmányos varjú, egy szajkó – és hat, a maradványokból meg nem határozható állat. Az összehangolt munkának köszönhetően 114 mérgezett állatot és 132 csalétket találtak – ismertette a szóvivő.

Negyedik hete folyik a turai mérgezés felderítése, az MME, a Kiskunság Nemzeti Park Igazgatóság méreg- és tetemkereső kutyás egységei, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának tagjai és önkéntesei segítségével – tette hozzá.

A Gödöllői Rendőrkapitányság az MME tudomása szerint eddig hatszor végzett helyszínelést és nyomrögzítést. Több régebbi nyom is arra utal, hogy nemcsak most történt mérgezés a területen, hanem – kisebb intenzitással – valószínűleg néhány hónappal korábban is előfordult már – írta az MME-szóvivő.

(MTI)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: